• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2498.11
  • ...
Maliki, Tutukluları Serbest Bıraktı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Irak hükümeti, ülkenin birçok şehrinde devam etmekte olan eylem ve gösterilerde, tutukluların serbest bırakılmasını isteyen göstericilerin taleplerini yerine getirmeye başladı.

Bağdat`ın doğusunda bulunan Tesfirat Hapishanesinde düzenlenen törenle arasında 5 kadının bulunduğu 178 tutuklu serbest bırakıldı.

Tutukluların durumunu takip etmesi için oluşturulan Bakanlık Komisyonu`nun başkanı olan Başbakan Yardımcısı Hüseyin Şehristani, yaptığı konuşmada, komisyonun çalışmasına başladığı 7 Ocak`tan bugüne kadar, masum olduğu ve haksızlığa uğradığı tespit edilen toplam 335 tutuklunun serbest bırakıldığını bildirdi.

Şehristani şöyle konuştu:

``Devlet dairelerindeki bürokrasi sebebiyle mahkum ve tutukluların serbest bırakılması az ya da fazla gecikti. Komisyon, mahkumiyeti biten ve masum oldukları belirlenen tutukluların, haklarında başka bir davanın bulunmaması halinde hemen serbest bırakılması konusunda karar aldı. Komisyonun bazı devlet dairelerine, mahkumiyet süresi dolmuş, masum olduğu kanıtlanmış ve haklarında serbest bırakılma kararı verilenlerin hemen serbest bırakılması talimatının verilmesi üzerine son bir haftada, yani 7 Ocak`tan 14 Ocak`a kadar 335 tutuklu ve mahkum serbest bırakıldı. Bu rakamlar her geçen gün artacak. Serbest bırakmalar her gün devam edecek. Komisyon, özellikle ben bu işi takip edeceğim.``

"IRAK DEVLETİ ADINA SİZDEN ÖZÜR DİLİYORUM"

Şehristani, mahkumiyet süresinin dolmasına rağmen zamanında serbest bırakılmayan ve haksız yere hapis yatan mahkum ve tutuklulardan Irak devleti adına özür diledi. Bu tür şeylerin sadece Irak`ta değil dünyanın başka ülkelerinde de yaşandığını belirten Şehristani, ``Irak devleti ve komisyon adına, haksız yere tutuklanan, suçluluğu kanıtlanamayan ve hapis yatanlardan, Irak devleti ve komisyon adına özür diliyorum. Yetkililer, tutuklanan, suçluluğu kanıtlanamayan ve haksız yere hapis yatandan cesur bir şekilde özür dilemelidir`` diye konuştu.

Şehristani, düzenlenen törenle serbest bırakılan tutuklu ve mahkumlara hediye dağıttı ve dertlerini dinledi. Törende, Şehristani ile bir tutuklu arasında geçen diyalog dikkati çekti. Yaşı 60 civarında olan tutuklu, ``Aranan bir suçluyla aramızdaki ilk 2 ismin benzerliği sebebiyle boşu boşuna 3 yıl hapis yattım`` dedi.

Serbest bırakılan tutuklu ve mahkumların mutluluğuna yakınları da ortak oldu.

Irak`ta 3 haftadır devam eden eylem ve gösterilerde dile getirilen temel isteklerden bir tanesi olan ``gizli muhbir`` uygulamasının kaldırılması. Gizli muhbirin kurbanı bir tutuklunun eşi olan Hale Hena, eşinin gizli muhbir sebebiyle 1,5 yıldır tutuklu olduğunu, 1 ay önce çıktığı mahkemede suçsuz olduğu yönünde bir karar verildiğini ve bugün eşinin serbest bırakıldığını söyledi.

Irak Adalet Bakanlığı sözcüsü Haydar el-Esedi, göstericilerin talepleri ve Başbakanın direktifleri doğrultusunda tutuklu ve mahkumların durumunu takip eden, başbakan yardımcısı, adalet, savunma ve bazı önemli bakanlıkların temsil edildiği Bakanlık Komisyonu`nun oluşturulduğunu ve bu komisyonun yürüttüğü ciddi çalışmalar neticesinde son bir haftada 335 kişinin serbest bırakıldığını, sadece bugün arasında 5 kadının bulunduğu toplam 178 kişinin serbest bırakıldığını kaydetti.

El-Esedi, önümüzdeki saatlerde ve günlerde serbest kalan tutuklu ve mahkumların sayısının sürekli artacağını belirtti.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir