• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Pandemi sonrası neler bekleniyor?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Riyad Makaev – Doğruhaber/Analiz

Koronavirüs bir ders/imtihan olarak önümüze çıkmıştı. Fakat, ders alan ve almak isteyen inanın çok az. Zaten hepimiz bunu görmekteyiz. Bu konuda fazla konuşmaya gerek yoktur. Çünkü insanlar her şeyden haberdardır. İnsan korktuğunda Allah’a sığınır. Kendi ellerimizle dünyada bir pandemiye sebep olduk ve hayatımızın düzelmesi için Allah’a dua ediyoruz. Daha dün Müslümanları bir düşman olarak görenler, bir “Allahu Ekber” duyunca panikleyenler bugün ezanlardan, Kur’an tilavetinden medet umuyorlar. Birilerinin kalpleri yumuşarken, birilerinin tam tersi taşlaşıyor. İnsanlar ölüm kalım meselesiyle mücadele içindeyken birileri hala ucuz bir siyasetin peşinde. Pandemi sonrası tüm bunlar teker teker gündeme gelecektir. Şimdiden bunları görüyormuş gibi hissediyorum kendimi.

TÜM ÜLKELER KARANTİNADA

Şimdi gelelim konumuza. Dünyaya göz attığımızda her ülke Covid-19 nedeniyle karantinada. Dünyanın en zengin ülkesi sayılan ABD’den en yoksul ülke Liberya’ya kadar her yerde, insanlar kendi devletinden yardım beklemektedir. Kapitalizm çöktü, demokrasi ise ayakların altına alındı ve kimse insan haklarından bahsetmiyor. Ülkeler tamamen sınırlarını kapatmış, vatandaşlarını da evlere kapatmış durumdadır. Hemen hemen her yerde Covid-19 kapsamında alınan tedbirler ve uygulamalar aynıdır. Küresel devletin tipik bir örneğini görüyoruz. Şuanda dünya tek bir merkezden yönetiliyor. Dünya Sağlık Örgütü en güçlü ve en etkili kuruluş haline geldi. Birileri bunun farkına vardı ve DSÖ örgütünü dinlememeye çalışıyor. Fakat DSÖ’ün bi ülke hakkındaki bir raporu o ülkenin hemen boyun eğmesine yetiyor.

ŞU ANDA DÜNYA ÜRETMİYOR VE GEREKTİĞİNDEN FAZLA TÜKETİYOR

Pandemi daha çok şeyi değiştirecektir. Şu anda dünya üretmiyor ve gerektiğinden fazla tüketiyor. Çünkü, eve kapanan ve bir korku ile yaşayan insan can sıkıntısından yemek yiyor, elektrik, su, doğalgaz tüketiyor. Pandemi sonrası diğer hastalıkların çoğalacağı bilim adamları tarafından altı çizilerek söyleniyor. Dolayısıyla, hastaneler rağbet görecek, sağlık alanında büyük yatırımlar olacak. Para kazanmak isteyenler sağlık sektörüne yatırım yaparken, örneğin ziraat ikinci sıraya girecektir. Dolayısıyla, pandemi sonrası dünyada gıda sorunu yaşanabilir. Çünkü, ziraat emek gerektiren ama sağlık kadar çok para kazandırmayan bir sektördür. İnsan ise daha çok para kazandıran işe yatırım yapmak isteyecektir. Ayrıca, organik ürünlere dönüş kaçınılmaz olacaktır. Çünkü, sağlık için diğer gıdalar tavsiye edilmeyecektir.

AB ÖNEMİNİ YİTİRMİŞTİR

Bazı ülkeler pandemiyi adeta öngörmüş ve sağlık alanında büyük yatırımlar yapmışlardır. Dolayısıyla, dünyada pandemi sonrası sağlık turizmi rağbet görecektir. Çünkü hareketsiz kalan ve sürekli bir şeyler yiyen insan, hastalıklarını tetikleyecektir. İnsanlar sağlık için en güzel hastaneleri ve iyi doktorları tercih edeceklerdir. İtalya, İspanya gibi sağlık alanında büyük başarısızlık gösteren Avrupa ülkelerinde pandemi sonrası büyük sıkıntılar ortaya çıkacaktır. Çünkü, İtalya ve İspanya halkları daha çok turizmden gelir elde ediyordu. Pandemi sonrası da bu ülkelerde turizm başlayana kadar seneler geçebilir. Avrupa Birliğinin geleceği çok parlak değil, aksine çok karanlıktır. Pandemi sonrası AB ülkeleri tek tek yaşanan olayları tartışmaya başlayacaktır. Bugün en zengin ülkelerden biri sayılan Almanya’ya, Türkiye yardım ediyorsa; AB önemini yitirmiştir demektir.

PANDEMİ SONRASI AÇLIK VE EKONOMİ SAVAŞLARI BAŞLAYABİLİR

Pandemi sonrası savaşlar ekonomik alanda olacak gibi gözüküyor. Ayrıca, biyolojik silahlar gündemi meşgul edecektir. Suriye’de 28 şehid verince Türkiye’nin harekete geçmesini hatırlayın... Covid-19 sadece askerlere değil, ülkenin tüm alanlarına zarar veriyor ve on binlerce hatta yüz binlerce insanı öldürüyor. Dolayısıyla, pandemi sonrası dünyayı biyolojik savaşlar, açlık ve ekonomik savaşlar bekliyor.

KAVLİ DUA ETMEDEN ÖNCE FİİLİ DUA ETMEK VACİPTİR

Allah Rezzak’tır, Allah Rahman’dır, Allah Vehhab’dır diye harekete geçmeden, gayret etmeden sadece dua ederek oturursak Müslümanlar kaybedenlerden olurlar. Kavli dua etmeden önce fiili dua etmek vaciptir. Kim bunu yaparsa pandemi sonrası rahat edecektir. Yazımızın başında söylediğimiz gibi, kendi ellerimizle sebep olduğumuz bu virüsü kendi ellerimizle yok etmek zorundayız. Eğer yapılması gerekenleri yaparsak, Allah’ın yardımını görürüz. Allah her şeyi hakkıyla gözeten ve görendir.      

Bu haberler de ilginizi çekebilir