• DOLAR 32.487
  • EURO 34.96
  • ALTIN 2431.709
  • ...
Gaziantep'te Ramazan ayının ilk gününde sessizlik hâkim
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

İçişleri Bakanlığı tarafından Covid-19 salgını ile mücadele kapsamında ilan edilen ve dün başlayan 4 günlük sokağa çıkma yasağı ile birlikte Gaziantep'te mübarek Ramazan ayının ilk günü ve yasağın da ikinci gününde cadde, sokak ve kentin sembol mekanları sessizliğe büründü.

Türkiye'nin en kalabalık kentlerinden biri olan Gaziantep, Ramazan ayına sakin girerken, geçtiğimiz yıllardaki Ramazan ayının güzellikleri aranır oldu. Vatandaşların dışarı çıkmamasından dolayı sessizliğe bürünen kentte, sokak ve caddelerde kuş sesleri yükseldi.

Kentin en işlek yerleri bomboş kaldı

Kentin tarihi mekanlarının başında gelen tarihi Antep kalesi ve çevresi başta olmak üzere 15 Temmuz Meydanı, vatandaşların yoğun olarak kullandığı Gaziler, Karagöz, Mütercim Asım ve Suburcu Caddesi gibi işlek caddeleri ve Balıklı Parkı Meydanı gibi birçok nokta yasak ile birlikte sessizliğe büründü.

Sokağa çıkma yasağının ikinci gününde vatandaşların genel itibariyle yasağa uydukları görülürken, kentte sokağa çıkma yasağının etkileri ana yollar, sokaklar, caddeler ve en işlek bulvarlar ile parklar gibi kentin tüm noktalarında hissedildi.

Uygulama noktalarında sokağa çıkma yasağı denetimleri yapılıyor

Kentin birçok noktasında önlem alan polis ekipleri de uygulama noktalarında, yasak kapsamı dışında olan vatandaşlardan kurum kimlik kartı veya çalışma belgesi istiyor.

Sokağa çıkma yasağı kapsamı dışında ve istisnai kapsamda olan vatandaşların geçişine izin verilirken bu özellikleri taşımayan vatandaşlar uyarılıp geri gönderiliyor. Gerekli durumlarda ise 3 bin 150 TL ceza uygulanıyor.

Kapsam dışında kalan kurum ve kuruluşlar faaliyetlerini sürdürmeye devam ediyor

Yasak kapsamının dışında kalan gerekli kamu ve özel sağlık kurum ve kuruluşları, eczaneler, su dağıtım yerleri, fırınlar, veteriner merkezleri, sağlık merkezleri açık kaldı.

İçişleri Bakanlığı tarafından Ramazan ayı dolayısıyla alınan karar gereği, 09.00-14.00 saatleri arası hizmet veren bakkal ve marketlerde, hiç yok denecek kadar az sayıda vatandaş maskeleriyle alışveriş yaptı.

Kent genelinde cadde ve sokakların sakin olduğu, bazı vatandaşların da ihtiyaçlarını almak için yakın marketlere gittiği görüldü.

Sokağa çıkma kısıtlaması genelgesine göre, vatandaşlar saat 14.00'e kadar evlerine en yakın bakkal, market ve fırınlara giderek alışveriş yapabilecek, hafta sonu ise bu işletmeler kapalı olacak.

"İnşallah eski Ramazan güzelliklerini tekrar yaşarız"

İlk defa bir Ramazan ayında cadde ve sokakların boş kaldığını, vatandaşların sokağa çıkmadığını ifade eden bakkal Yaşar Temel, "Daha önceki Ramazan aylarında cadde ve sokaklar cıvıl cıvıl olurdu. Ama bu Ramazan sokakta kimse yok. İşyerimizi açmış olmamıza rağmen hiç satış yoktur. Çünkü kimse gelip alışveriş yapmıyor. İnşallah bu virüsten bir an evvel kurtuluruz tekrar eski günlerimize döneriz. Tekrar eski Ramazan ayının güzelliklerini yaşarız." dedi.

"Hem sokağa çıkma yasağı hem de Ramazan'ın ilk günü olması kenti sessizliğe bürüdü"

Covid-19 salgını nedeniyle yaklaşık bir aydır işlerin düştüğünü, sokağa kimse çıkmadığı için sessizliğe bürünen kentte sokağa çıkma yasağı ve Ramazan ayının da etkisiyle hayatın adeta durduğunu belirten veteriner Salih Kaya da şunları söyledi:

Sokağa çıkma yasağı bütün ülkeyi ve dünyayı etkiledi. Sağlık sektöründe olduğumuzdan dolayı hizmetimiz devam ediyor. Tabi biz de sadece acil durumlarda hizmet veriyoruz. Sadece acil vakalara müdahale ediyoruz. Acil vakaların dışında iş olmadığından dolayı tekrar kapatıyoruz ve bu şekilde bu süreci atlatmaya çalışıyoruz. Zaten virüs nedeniyle sakin bir dönemden geçiyorduk, Ramazan ayının ilk günü olunca kent tamamen sakinleşti. Şu anda hayat tamamen durdu. Bakalım artık süreç ve zaman ne gösterecek bekliyoruz.

"İlk defa bir Ramazan ayını böyle karşılıyoruz"

Her Ramazan ayında çok yoğun olduklarını belirten simitçi Mehmet Akşam ise, "İlk defa bir Ramazan ayında böyle bir durumla karşılaşıyoruz. Sokağa çıkma yasağı var ve elimizden geldiği kadar da hizmet vermeye çalışıyoruz. Normalde her Ramazan çok yoğun oluyorduk. Ama maalesef bu Ramazan ayımız sessiz ve sakin geçiyor. İnşallah bu durum da geçer diye temenni ediyoruz." ifadelerini kullandı. (İLKHA)



Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir