• DOLAR 32.507
  • EURO 34.963
  • ALTIN 2434.029
  • ...
Suriyelilerin Ölüm Kalım Savaşı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Ülkelerinde süren çatışmaların yanı sıra ihtiyaçlarını karşılayamayan ve yer yer baş gösteren gıda ve yakıt kıtlığına daha fazla dayanamayan Suriyeliler, ölümü göze alarak Kuzey Irak`a kaçıyor.

AA ekibi, Suriye`den, dondurucu soğuğa ve yağan kara rağmen yaya olarak yola çıkan ve aralarında 1 yaşındaki bebeklerin de bulunduğu yüzlerce Suriyelinin sığındıkları köydeki dramı görüntüledi.

Dohuk`a 60 kilometre mesafedeki Zummar bölgesindeki köylere ulaşan Suriyeliler, biraz soluklanmak için sığındıkları harabe evlerde yanlarında getirdikleri, kıyafetleri ve yastıkları yakarak soğuktan korumaya çalışıyorlardı. Tir tir titreyen çocuklar ateşin etrafında ısınırken, battaniyelere sardıkları bebeklerini soğuktan korumaya çalışan anne ile babalar ise çocuklarını güvene kavuşturmanın sevincini ve ülkelerini geride bırakmanın hüznünü bir arada yaşıyordu.

Yorgunluktan bitkin düşmüş yaşlılar, çamura ve soğuğa aldırmadan yalın ayak yürüyen gençler, terlikle yola devam eden kadınlar, kucağındaki bebeği soğuktan korumaya çalışan genç anneler, elbiseleri ve saçları buz tutmuş tir tir titreyen çocuklar, sahip oldukları son eşyaları da ateşe atıp ısınırken, yaşadıkları felaketi söze gerek bırakmayacak şekilde gözler önüne seriyordu.

Mülteci kampında yaşam mücadelesi

Dohuk`taki mülteci kampına yerleştirilen Suriyeliler de eksi 20 derece soğukta, karın içindeki çadırlarda hayatta kalma mücadelesi veriyorlar.
Soğuk, kar ve altı suyla dolan incecik çadırlarda hayatta tutunmaya çalışan mültecilerin durumu yürekleri burkuyor.
Kamp sakini Muhammed Şerif, ``Savaştan kaçtık, kar ve yağmurla savaşıyoruz, burada da halimiz perişan, rüzgar estiğinde çadırlarımızı başımıza yıkıyor`` dedi.

Muhammed Şerif`in eşi Fatma, ``Şebbihalar, kocasını öldürdükleri kadınları ve genç kızları kaçırıp tecavüz ediyor`` diye konuştu.
 

AA - DOHUK

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir