• DOLAR 32.598
  • EURO 34.795
  • ALTIN 2497.065
  • ...
`Evsel Katı Atık Bedeli`nde Yürütmeyi Durdurma Kararı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
ADANA - Türk Alman Kültürel İşbirliği Derneği, Seyhan Belediyesi`nin uyguladığı "Evsel Katı Atık Bedeli"nin fahiş ve dayanıksız olduğu iddiasıyla dava açtı. Adana 2. İdare Mahkemesi`ne görülen dava sonunda, itiraz yolu açık olmak üzere yürütmenin durdurulmasına karar verildi.
 
Açılan Davalar Seyhan ve Yüreğir İlçe Belediye`leri Aleyhine Sonuçlandı
Böylece Adana Milletvekili Ali Demirçalı`nın, Yüreğir Belediyesi`nin "Evsel Katı Atık Bedeli" uygulamasıyla ilgili açtığı ve yürütmenin durdurulması kararıyla sonuçlanan davanın ardından açılan ikinci davada da vatandaş lehine karar çıkmış oldu.
 
Ödenen Faturaların, Vatandaşa İade Edilmesi Gerekiyor
Davayı kazanan Türk Alman Kültürel İşbirliği Derneği Hukuk Danışmanı Avukat Dr. Polat İşoğlu, şu ana kadar ödenen faturaların, mahkemenin nihai kararından sonra vatandaşa iade edilmesinin zorunlu olduğunu söyledi.
 
Derneğe Seyhan Belediyesi tarafından gönderilen faturanın aylık evsel atık su bedelinin 245 lira olduğunu belirten İşoğlu; bunun da yıllık 3 bin lira gibi bir rakama tekabül ettiğine dikkat çekti.
 
Adana 2. İdare Mahkemesi`nin 2012/1620 esas nolu kararının içeriği şu şekilde özetlendi: "09. 11. 2012 tarihli fatura ile evsel katı atık toplama bedeli olarak 1.613,04 TL talep edilmesi üzerine bakılan davanın açıldığı anlaşılmaktadır. Aynı hizmet için birden fazla bedel alınamayacağı ve toplam maliyetten varsa enerji üretimi ve satışı ile elde edilecek gelirin düşülmesi gerektiği de göz önünde bulundurulduğunda, istemin birer bileşeni olan ve ilçe belediyelerinde yürütülen hizmetler için ayrı tarifeler hazırlanmasının mümkün bulunmadığı sonucuna varıldığından, dava konusu kararda ve bu karar esas alınarak talep edilen katı atık toplama ücretine ilişkin dava konusu işlemde hukuka ve mevzuata uyarlık bulunmamıştır.
 
Hukuka aykırılığı açık olan dava konusu işlemin uygulanması halinde telafisi güç zararlar doğabileceğinden 2577 sayılı kanunun 27/2. maddesi uyarınca teminat alınmaksızın yürütmenin durdurulmasına, kararın tebliğ tarihini izleyen 7 gün içinde Adana Bölge İdare Mahkemesi`ne itiraz yolu açık olmak üzere 19/12/2012 tarihinde oy birliğiyle karar verildi."
(Ayhan Kaya - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir