• DOLAR 32.613
  • EURO 34.799
  • ALTIN 2420.05
  • ...
Öğrencilere Obezite Taraması Yapıldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Boğazlıyan Toplum Sağlığı Merkezi Sorumlu Tabibi Dr. Celal Naci Gökçınar, yaptığı açıklamada, obezitenin Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından `sağlığı bozacak ölçüde vücutta anormal veya aşırı yağ birikmesi` olarak tanımlandığını söyledi. Dr. Gökçınar, Boğazlıyan Toplum Sağlığı Merkezi’nde görevli Dr. Aytaç Taşcı ve 3 hemşireden oluşturulan ekiple Boğazlıyan merkez ve 7 köy okulunda yaklaşık 834 öğrenci ile 40 öğretmene obezite konusunda sağlıklı beslenme ve fiziksel aktivite eğitimi verildiğini söyledi.

Dr. Gökçınar, "Yetişkin erkeklerde vücut ağırlığının ortalama yüzde 15-20`sini, kadınlarda ise yüzde 25-30`unu yağ dokusu oluşturmakta. Erkeklerde bu oranın yüzde 25’i, kadınlarda ise yüzde 30`un üzerine çıkması durumunda obezite söz konusudur.” dedi.

Obezitenin, en büyük sağlık problemlerinden biri olduğunu dile getiren Dr. Gökçınar, şöyle devam etti: “Dünya Sağlık Örgütü, obeziteyi tanımlamaya yönelik bir indeks formüle etmiştir. Vücut kitle indeksi olarak adlandırılan bu indeks, hastaların kilogram cinsinden ağırlıklarının metre cinsinden boylarının karesine bölünmesiyle hesaplanmakta. Obeziteye bağlı olarak bir kişide, tip 2 diyabet, hipertansiyon, kroner arter hastalığı, hiperlipidemi hipertrigliseridemi, metabolik sendrom, safra kesesi hastalıkları, bazı kanser türleri (kadınlarda safra kesesi, endometriyum, yumurtalık ve meme kanserleri, erkeklerde ise kolon ve prostat kanserleri), osteoartrit, felç, uyku apnesi, karaciğer yağlanması, astım, solunum zorluğu gibi ölümcül hastalıklar gelişebilir. Obezite, tıbbi beslenme (diyet) ve egzersiz tedavisi, davranış değişikliği tedavisi, ilaç ve cerrahi yöntemlerle tedavi edilebilir. Ancak en iyi sonuçları davranış değişikliği, sağlıklı beslenme ve egzersizin kombinasyonu ile elde edilmektedir." Dr. Gökçınar, öğrencilere yönelik bilgilendirme eğitimlerinin devam edeceğini ifade etti.

CHA
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir