• DOLAR 32.568
  • EURO 34.774
  • ALTIN 2491.435
  • ...
Covid-19 tedavileri tamamlanan hastalar, immün plazma bağışında bulundular
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

İngiltere’de yaşayan bir yakınından Covid-19 virüsü bulaşan ve tedavisi tamamlanan Memik Pirbudak (56) ve yeğeni Hasan Çokgezer (34) ile sağlık işçisi olan Ali Tabanıyastı (50), hastanedeki tedavilerinin ardından Covid-19 hastaları için 200 mililitrelik 9 ünite plazma bağışında bulundu.

Covid-19 tedavisi olumlu sonuçlanarak iyileşen hastalardan alınan kanın patojenlerinden arındırılarak tedavileri süren hastalara nakledilerek tedavi edilmesini öngören yöntem, Türkiye’de ilk kez kamuoyu ile paylaşan Gaziantep Üniversitesi’nde hastalığın tedavisine yönelik çalışmalar tüm hızıyla sürüyor.

Bu kapsamda tedavileri tamamlanan ve gönüllü olarak bağışta bulunan 3 hastadan, tedavileri devam eden hastalara transfer edilmek üzere 9 ünite plazma alındı. 

Aynı anda 10 hastadan plazma alınma kapasitesine sahip olan Aferiz Ünitesi’nde gerçekleştirilen bağış sırasında açıklamalarda bulunan Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Gür, Covid-19 tedavisi görerek iyileşenlerin tedaviye katkı sunması için duyarlı olmasını istedi.

Rektör Gür, Şahinbey Araştırma ve Uygulama Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Suat Zengin, Hemotoloji Uzmanları Prof. Dr. Vahap Okan ve Doç. Dr. Handan Şahin ile birlikte basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

Gaziantep’te yaşayan ve İngiltere’den gelen yaşlı bir kadın yakınından virüs bulaşan Memik Pirbudak ve yeğeni Hasan Çokgezici’nin yanı sıra Ali Tabanıyastı’nın tedavileri sonucu hastalığı atlatarak yapılan tetkikler sonucu vücutlarında antikor oluştuğunu ve plazma vermek için donör kriterlerini taşıdıklarını belirten Gür, immün plazma tedavisi için bağışın önemine dikkati çekti.

Dünyada 200’den fazla ülke ve bölgenin Covid-19 salgınına karşı amansız bir mücadele verdiğini ifade eden Gür, Türkiye’nin sağlık altyapısının sağlamlığı sayesinde mücadelede son derece iyi bir noktada olduğunu belirtti.

Gür, “Türkiye’nin sağlık alt yapısı ve sağlık çalışan kadrosu iyi olması nedeniyle çok iyi bir durumdayız. Gaziantep kalabalık bir şehir olmasına rağmen salgınla mücadelede iyi olan şehirlerimizden birisi ve vakalar geç başladı. Bugün itibariyle donör olabilme kriterlerini sağlayan iyileşmiş hastalardan bağış almaya başladık.” dedi.

“Bağışçılarımızın hastalıktan kurtulan diğer insanlara örnek olmasını diliyoruz”

Üniversite olarak kamuoyuyla salgına mücadelenin başladığı ilk günlerde paylaştıkları patojenlerden arındırılmış immün plazma tedavisi yönteminin çok önemli olduğuna dikkat çeken Gür, “Ancak bunun için öncelikle hastalıktan kurtulmuş donörlere, yani vücudunda antikor oluşan bağışçılara ihtiyacımız var. Sağ olsunlar bağışçılarımız artık çıkmaya başladı. Buradaki arkadaşlar ilk bağışçılarımız. Kendileri hastalığı atlattıktan sonra özelikle kendilerinden sonra tedavi arayan ve tedavi olmak için uğraşan bu insanlara yaptıkları plazma bağışı ile şifa olmak istediler. Bizi kırmadılar. Bağışçılarımızın hastalıktan kurtulan diğer insanlara da örnek olmasını diliyoruz.” ifadelerini kullandı.

“Gaziantep’te ilk defa bir plazma donör alımı ve uygulaması yapıldı”

Donörlerden plazma alınmadan önce gerekli Covid-19 plazma bağışçısı kurallarına uygunluğunun da dikkatli bir şekilde test edildiğini ve 600 mililitre plazma alındığını belirten Gür, şunları aktardı:

“200 mililitre halinde ayrı ayrı özel paketlenmiş plazmaları 3 Covid-19 hastamıza verebiliriz. Böylece 3 bağışçımızdan almış olduğumuz bin 800 mililitre plazmayı 3 veya ihtiyaç halinde 9 hastamıza kullanabiliriz. Bu konuda Gaziantep Üniversitesi çok şanslıdır. Bugün aldığımız bin 800 mililitre plazmanın bir kısmını hızlı bir şekilde yoğun bakımda yatan hastalarımıza veriyoruz. Geri kalan plazmalarımızı dondurarak Kızılay’ın listesindeki hastalara nakledilmek üzere gönderiyoruz. Bu durum Gaziantep açısından çok önemlidir. Gaziantep’te ilk defa bir plazma donör alımı ve uygulaması yapıldı. Umarım hastanemiz ve hastalarımız açısından da bir umut olur. Bu hastalarımız da diğer donörlere önemli bir emsal olur. Diğer bağışçılarımızda sırayla gerilirlerse bundan da hem Türkiye hem de hastalarımız faydalanmış olacak.”

Şifa bulan hastalardan bağış yapın çağrısı

Covid-19 virüsünü İngiltere’de yaşayan ve ziyaret amacıyla Gaziantep’e gelen bir yakınından kapan Memik Pirbudak ile yeğeni Hasan Çokgezici ve Ali Tabanıyatsı, sağlık çalışanlarına teşekkür ederek, hastalıktan şifa bulanlara da mutlaka plazma bağışı yapmaları çağrısında bulundular. (İLKHA)













Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir