• DOLAR 32.598
  • EURO 34.785
  • ALTIN 2404.927
  • ...
Suriyeli Mülteci: `Param Olmadığı İçin Hasta Eşime Bakılmıyor`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
MERSİN - Suriye`de yaşanan iç savaştan dolayı Türkiye`ye sığınan Suriyeli sayısı her geçen gün artıyor. Özellikle sıcak bölge olmasından dolayı Mersin tercih edilen iller arasında en başta gelirken, zengin Suriyeli aileler şehrin en güzel semtlerinde ve otellerinde kalırlarken, durumu kötü olan Suriyeli aileler ise bir ekmeğe muhtaç durumdalar.
 
Eşinin Mersin`deki dayısının yanında kalan Suriyeli mültecilerden Heysem (24), eşinin hamile olduğunu ve kısa süre sonra doğum yapacağını fakat maddi durumu olmadığı için hastanede muayene edilmediğini iddia etti.
 
Paramız Olmadığı İçin Hastane Eşime Bakmadı
Eşinin hastanede yaşadıkları sıkıntıları İlke Haber Ajansı`na Heysem, "Eşim hamile olduğundan dolayı doğumunu Türkiye`de yapması için yaklaşık bir ay önce dayısının yanına geldik. Ben çalıştığım için eşim, dayısı ile birlikte Mersin Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesine gidiyorlar. Muayene olmak için başvuruyorlar fakat T.C kimlik numarası ve ikametgah istiyorlar. Eşim Suriyeli olduğunu, maddi durumlarının olmadığını söylüyor fakat hastane, eşimden para almadığı için muayene etmiyor. Bizim durumumuz yok. İç savaş yaşayan bir ülkeden, sadece kendimizi buraya atabilmişiz. Beklerdik ki, hastane bu konuda bize yardımcı olsun fakat olmadı. Eşimden doğum için ise 2 bin TL ücret talep ettiler" dedi.
 
Maddi Durumumuz Yok, Bize Yardım Edilsin
Yaşadığı sıkıntılardan dolayı Mersin Emniyet Müdürlüğü`ne sığınma talebinde bulunduğunu ifade eden Heysem, şöyle devam etti: "Emniyet bazı evraklar istedi. Ben evrakları tamamladım. Fakat istenen evrakların içersinde bir bankaya ait dekont da vardı. Onu almaya gittiğimde, hesabında olması için 2 bin dolar istediler. Bende 2 bin dolar olmayınca dekontu vermediler. Sonra gerekli evrakları tamamlayamadığım için sığınma alamadım. Ben Suriye`de berber dükkanı olan birisi idim fakat şimdi bir şeyim yok. Bu eşimin ilk doğumu olacak. Maddi durumumuz olmadığı için hastane eşime bakmıyor. Duyarlı insanlardan yardım bekliyorum."
 
Zengin Suriyeliler Yapılan Yardımı Suiistimal Etti
Konuyla ilgili olarak görüştüğümüz hastane başhekimliği uygulamayı, "Mersin`e gelen Zengin Suriyeliler, gelip hastanemize kendilerini fakir gösterdiler. Biz de kendilerine yardımda bulunduk. Daha sonra emniyetten servet sahibi olanların kendilerini fakir gösterdikleri yönünde bir bilgi geldi. Şimdi hastanemize başvuran Suriyelilerden Sosyal Yardımlaşma Vakfından giderleri karşılayacağı yönünde bir belge istiyoruz." sözleriyle savundu.
 
"İşverenler Bize Kötü Davranıyorlar"
Öte yandan Türkiye`de mülteci oldukları için iş bulmakta sıkıntı yaşadıklarını belirten Heysem, buldukları işlerde de ücretlerini tam alamadıklarını söyledi. Heysem, "Mesleğim berberlik olduğu için ağır iş yapamıyorum. Bizi minnet altında bırakıyorlar. Suriyeli olduğumuz için sürekli gözleri bizim üzerimizde. Muhtaç olduğumuzdan dolayı bize tahakküm ediyorlar" dedi.
(Osman Öksüz - İLKHA)
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir