• DOLAR 32.597
  • EURO 34.814
  • ALTIN 2506.451
  • ...

MERSİN - TURAB`ın ilgi alanındaki Afrika ülkelerin Mısır, Libya, Fas, Tunus, Cezayir, Sudan, Somali, Djibuti, Mauritanya ve Komor Adaları`na yönelik çalışmaları olduğunu söyleyen TURAB Genel Başkanı Emin Ucuz, \"İlişkilerin gelişmesi için üzerimize düşeni yapmaya hazırız\" dedi. DEİK Türk-Afrika Ülkeleri İş Konseyi Başkanı Tamer Taşkın, Güney Afrika Cumhuriyeti Mersin Fahri Konsolosu Numan Olcar ve Etiyopya Fahri Konsolosu Bülent Elbeyli`nin de TURAB üyeleri olduğunu anımsatan Ucuz, güvenlik ve barış istikrarı için büyük çaba sarf edilen Afrika`da, kalkınma ve refaha giden yolda Türk iş dünyansa önemli görevler düştüğünü söyledi.

 

Afrika`daki büyümenin dikkat çekici olduğunu ve dünyanın gözünü Afrika`ya çevirdiğine işaret eden Ucuz, \"Dünyanın en fakir en sorunlu kıtası Afrika, üstelik dünyaya bir o kadarda fırsatlar sunarken bizlerin seyirci kalması imkansız. 2050`de nüfusun 2 milyar olması beklenen Afrika`ya açılım büyüme planınızın içine üst sıralarda olmalı. Hükümetimizin bu anlayışı doğrular nitelikteki kara kıraya Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında 300 işadamı ile birlikte çıkarma yapması ise memnuniyet vericidir\" diye konuştu.

 

İkili Ticari İlişkiler 5 Kat Arttı

Afrika ilgisinin Türkiye`nin dış ticaret rakamlarına da yansıdığını işaret eden Emin Ucuz, \"Oldukça düşük seviyedeki ikili ticari ilişkiler AK Parti iktidarında 5 kat arttı. Afrika kıtasında ki doğal kaynaklardan ziyade stratejik hedeflerimiz içinde işbirliğinin gelişimi önemli. Ekonomik bakımdan ise ilk planda Afrika piyasasına kendi ürünlerimizi kazandırmamız önemli. Unutmayalım ki ortak tarihimizde sömürgecilik geçmişinin olmaması, doğal kaynaklar yerine barışçı bir arabuluculuk rolü arayışında Türkiye`nin Afrika ülkeleri açısından ilginç bir ortak olabileceği gerçeği bizim için önemli bir avantaj\" diye konuştu. (Osman Öksüz-İLKHA)