• DOLAR 32.569
  • EURO 34.883
  • ALTIN 2435.785
  • ...
Fransa, Mali`de Katliam Yapıyor!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Fransız savaş uçaklarının, Mali`nin kuzeyinde silahlı grupların kontrolündeki bölgelerde, hava saldırılarını yoğunlaştırdığı bildirildi.

Edinilen bilgiye göre, Fransız savaş uçaklarının bombaladığı yerler arasında kuzey şeridinde bulunan Konna, Gao, Douentza, Nambala ve Lere kentleri yer alıyor. Fransız kuvvetlerinin hava saldırılarında, bölgede etkili olan gruplardan Tevhid ve Cihad ile Ensaruddin hareketlerine ait onlarca askeri araç imha edildi.

Mali Savunma Bakanlığı`ndan Tuğgeneral Diaran Donne, isyancıların iki gündür Konna`da büyük kayıp verdiğini ve ölenlerin cesetlerini de alarak bölgeden çekildiğini iddia etti.

Öte yandan Nijerya, Senegal, Nijer, Burkina Faso, Togo ve Benin`den gelecek askeri kuvvetlerin pazartesi ve salı günleri Mali ordusuna katılması bekleniyor.

Sivil kayıplar artıyor

Perşembe günü ülkenin kuzeyindeki isyancıların stratejik Konna şehrini ele geçirmesinin ardından Mali hükümetinin yardım istemesiyle başlayan Fransa’nın askeri müdahalesinde resmi rakamlara göre en az 11 sivilin öldüğü belirtildi. Ancak haber ajansları sivil kayıpların son operasyonlarla 100`ü aştığını duyuruyor. Mali Devlet Başkanlığı Genel Sekreteri Ousmane Sy, operasyonda 60 kişinin de yaralandığını belirtti.

Ölenlerden 3’ünün bombardımandan kaçmaya çalışırken boğulan çocuklar olduğunu aktaran Konna Belediye Başkanı Sory Diakite, altyapının ağır şekilde zarar gördüğünü, halkın şehri terk etmeye çalıştığını söyledi. Mali ordusunun Konna’da ev eve arama yaparak isyancı militanları aradığı da gelen haberler arasında.

Mali’ye yapılan askeri müdahale çerçevesinde “sınır güvenliği” meselesini görüşmek üzere Libya’nın Gadamıs kentinde bir araya gelen Libya Başbakanı Ali Zeydan, Tunus Başbakanı Hammadi el-Cibali ve Cezayir Başbakanı Abdulmalik Selal ise, ortak bir açıklama yayımlayarak, “Mali krizi için siyasi bir çözüm yolunun bulunması gerektiğini” belirtti.

Fabius: Mali operasyonu uzun sürmeyecek

Öte yandan, Fransa’nın Batı Afrika ülkesi Mali’de cuma gününden bu yana sürdürdüğü askeri operasyonlara destek kararı alan İngiltere, C17 tipi iki askeri kargo uçağını Paris’e gönderdi. Uçaklar, Fransız ordusuna ait araç ve ekipmanların Mali’ye nakliyesi için kullanılacak.

Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, Mali’deki askeri müdahalenin uzun sürmeyeceğini savundu. Fabius, “Fransa’nın doğrudan müdahalesi sadece birkaç hafta alacak bir mesele. Sonrasında desteğimiz sürebilir, fakat ilelebet orada kalma gibi bir niyetimiz yok” dedi.

Fransa Katar`ı Mali`deki silahlı grupları desteklemek ile de itham etti.

Bu haberler de ilginizi çekebilir