• DOLAR 32.551
  • EURO 34.844
  • ALTIN 2435.851
  • ...
Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu cuma günü başlayacak 11 ayın sultanı rahmet ve mağfiret ayı olan Ramazan öncesi Coronavirus (Covid-19) salgınına rağmen alışverişe çıkan vatandaşlar, esnafın yüzünü güldürdü.

Ankara’da Ramazan Ayı öncesi iftarlık ve sahur alışverişi yapan vatandaşlar, çarşı ve pazarı canlandırdı. Diğer aylara göre alışverişte daha özenli davranan vatandaşlar, özellikle yiyecekler konusuna daha çok ilgi gösteriyor. Bu durumdan memnun olan esnaf ise Ramazan Ayının bereketiyle geldiğini söyledi.

Covid-19 salgını nedeniyle alınan tedbirler kapsamında Ankaralı vatandaşlar polis kontrolünde çarşı ve pazarlara alınarak Ramazan Ayı için hazırlıklarını tamamlamaya çalışıyor. Virüs nedeniyle uzun bir süreden bu yana durgunluktan yakınan esnaf ise bu ayın bereketinin her yeri sardığını ifade etti.

Ramazan hazırlıkları tüm heyecanıyla sürerken, 23-24-25-26 Nisan tarihleri arasında yine 31 ilde sokağa çıkma sınırlandırması nedeniyle vatandaşlar ayrıca hazırlık yaparken esnaflar ise bu durumdan memnun olmadıklarını aktardı. Kimi esnaf Ramazan öncesi hareketlilikten memnunken kimisi ise işlerin düştüğünden yakınıyor.

Ramazan Ayının yaklaşmasıyla pazarda bir hareketliliğin başladığını belirten esnaf, bu ayın rahmet ve bereketiyle geldiğini söylediler.

“Şükürler olsun Ramazan öncesi işlerimiz iyidir”

Önceki Ramazanlara göre işlerin düşük olduğunu ancak mevcut şartlara göre hareketliliğin olduğunu söyleyen esnaflardan Yakup Sarıışık, “Şükürler olsun Ramazan öncesi işlerimiz iyidir. Virüsten dolayı önceki Ramazanlara göre işler biraz daha düşük ama elhamdülillah hareketlilik var.” dedi.

“Ramazan hazırlığı için millet alışverişe çıkıyor”

Ramazan hazırlığı için alışverişe çıktığını belirten vatandaşlardan Hüseyin Gümüşgöz, “Önceki Ramazanlara göre şu anki durum hiç iyi değil. Kimse kimseyle görüşemiyor. Ramazan hazırlığı için millet alışverişe çıkıyor. Marketlerde ve kuruyemişlerde kalabalıklar var. Dört günde yatacağız, ayrıca onun da hazırlığı için alışveriş yapıyoruz.” ifadelerini kullandı.

“60 yıllık ömrümde şimdiye kadar böyle bir şey görmedim”

Hastalıktan dolayı işlerinin düşük olduğunu aktaran esnaflardan Celal Barman ise şunları söyledi:

“Önceki Ramazanlar ile bu Ramazan kıyas bile edilemez. Eskiden olsaydı kalabalıktan dolayı buradan geçilmezdi. İnsanlar bir kendine gelsin. Kendimize gelmiyoruz. Doymak bilmiyoruz, bizim sıkıntımız çok. Ben şu anda 60 yaşındayım ve şimdiye kadar böyle bir şey görmedim. Fakat insanların doyumsuz olduğunu görüyoruz. Zengini, fakiri, dindarı ve dinsizi de herkes doyumsuz. İnşallah tez zamanda Allah (celle celaluhu) bu hastalığa bir şifa göndersin. Allah’ı gücendirdik, Allah’ın gazabı geldi. Başka da bir şey yok. O kadar insanları bombaladılar, o kadar fakir, fukara, yoksul ve çoluk çocuk hepsi perişan oldu. Irak, Suriye ve Yemen’i yerle bir ettiler. Mısır’ı karıştırdılar. Memleketimiz çok zorda, Allah hepimize hidayet versin.”

“İşler iyi ancak önceki Ramazan’a göre biraz düşük”

Ramazan öncesi işlerin biraz daha açıldığını söyleyen esnaf Mehmet Karataş, “İşler iyi ancak önceki Ramazan’a göre biraz düşük. Millet Coronavirus’ten dolayı fazla çıkamıyor. Eski Ramazanlarda yoğunluktan dolayı buradan geçmek meseleydi ama maalesef şu anda eski kalabalığın üçte biri de yok. O eski heyecan yok. Eski Ramazanları mumla arıyoruz.” dedi.

“Ramazan öncesi ve Ramazan sonrası işler değişiyor”

Balıkçı esnafı Ali Örenözün, “36 yıldır burada esnafım. Ramazan öncesi ve Ramazan sonrası işler değişiyor. Şimdi bir de virüs hastalığı var. Eski Ramazanlarda yere iğne atsan düşmezdi.” diyerek hastalık öncesi günlere hasret kaldıklarını söyledi.

“Küçük esnafın durumu iyi değil”

Tedbirler kapsamında 4 gün boyunca küçük esnafın kepenk kapatacak olmasına sitem eden esnaf Faruk Yardımcı, “Ramazan öncesi virüs salgınından dolayı işler istediğimiz gibi değildi. Vergiyi, kirayı ve elektriği ben ödüyorum yasak geldi mi ben kapatıyorum. Anlayın işte küçük esnafın hali budur.” diyerek tepki gösterdi.

İşlerden memnun olmadığını belirten esnaf Yakup Sayım, kuru bir kalabalığın olduğunu işlerin eskisi gibi olmadığını belirtti.

Eksi Ramazanları arar olduklarını dile getiren esnaf Mahmut Kurt, iş yapamadığından yakındı.

“Mevcut hastalıktan dolayı zamlanan ürünlerimiz var”

Virüsten dolayı birçok ürüne zam yapıldığını söyleyen esnaf Hamza Özgür ise şunları aktardı:

“Hastalıktan dolayı şu anda işler durgundur. Millet eskiye göre dışarıya çok az çıkıyor. Vatandaş mecbur kaldıklarından dolayı dışarı çıkıyorlar. Normalde bu şartlar altında çıkmazlar. İş yapamadığımızdan dolayı kiralarımızı ödeyemiyoruz. Mevcut hastalıktan dolayı zamlanan ürünlerimiz var.”

“Ramazan ayı bereket ayıdır inşallah her şey güzel olacak”

Salgının bir an önce bitmesi temennisinde bulunan esnaf Müslüm Menli, “Virüsten dolayı olmasaydı şu anda Ramazan çok güzeldi. Bu virüs bir an önce gitmelidir. Gidecekte inşallah. Milletimiz inançlıdır. İnşallah her şey güzel olacak. İnşallah daha bereketli olacak. Sokağa çıkma yasaklarında sağlığımız için evimizde kalalım inşallah bu günlerde geçecek. Ramazan Ayı bereket ayıdır, inşallah her şey güzel olacak.” dedi.(İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız