• DOLAR 32.588
  • EURO 34.758
  • ALTIN 2491.159
  • ...
 Arap Birliği, Kahire`de Olağanüstü Toplandı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil el-Arabi, BM ve Arap Birliği Suriye Özel Temsilcisi El-Ahdar el-İbrahimi`nin görevinde başarısız olmadığını söyleyerek, İbrahimi`nin Suriye krizine siyasi çözüm bulmak için birçok olumlu plan ortaya koyduğunu belirtti.

Mısır`ın başkenti Kahire`de gerçekleştirilen Arap Birliği dışişleri bakanları olağanüstü toplantısının ardından konuşan Arabi, İbrahimi`nin görevinde başarısız olmadığını ve Suriye krizine siyasi çözüm bulmak için birçok olumlu plan ortaya koyduğunu ifade etti.

Arabi, İbrahimi`nin gelecek hafta BM`nin Cenevre`deki merkezine giderek çalışmalarının sonuçlarına ilişkin ayrıntılı bir rapor sunacağını kaydetti.

Öte yandan toplantının sonuç bildirgesinde, dışişleri bakanlarının, Arap Birliği`ni, Suriyeli sığınmacıların yoğun olarak bulunduğu Lübnan, Irak ve Ürdün`e, sığınmacıların ihtiyaçlarının tespit edilmesi ve yardım ulaştırılması için ilgili birimlerle koordinasyonun sağlaması amacıyla heyet göndermekle görevlendirdiği belirtildi.

Dışişleri bakanları, Arap ülkelerinin, uluslararası toplumun, BM Mülteciler Yüksek Komiserliği başta olmak üzere insani yardım kuruluşlarının, Suriyeli sığınmacılara yardım için birlikte hareket etmelerinin zorunlu olduğunu vurguladı.

İlgili bütün kesimlerden Suriye`de tarafsızlığını koruyan Filistinli mültecilerin kaldıkları kampların çatışmaların dışında bırakılmasını talep eden dışişleri bakanları, BM Filistinli Mültecilere Yardım Misyonu`nu da sorumluluk üstlenmeye ve gerekli desteği sağlamaya çağırdı.

-Filistin`e destek için kapılar çalınacak-

Arap Birliği dışişleri bakanları, Filistin`in içinde bulunduğu ekonomik krizin aşılması için Arap ülkeleri başkentlerini dolaşacak bir heyet oluşturma kararı da aldı.

Sonuç bildirisinde, Filistin Başbakanı Selam Feyyad, Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil el-Arabi, Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari ve Lübnan Dışişleri Bakanı Adnan Mansur`un da içinde olacağı heyetin en kısa zamanda başkentleri dolaşmaya başlayacağı ifade edildi.

Dışişleri bakanları, aylık 1 milyon dolarlık bir finansal güvenlik ağı oluşturulması talebinde bulunurken, uluslararası camiayı da İsrail`in el koyduğu ve bir milyondan fazla Filistinlinin maaş alamamasına sebep olan vergileri Filistin`e vermeye zorlamasını istedi.

Toplantıda, Filistin ekonomisinin temel taşını oluşturan vergileri vermeyen İsrail de kınandı.

 AA

Bu haberler de ilginizi çekebilir