• DOLAR 32.595
  • EURO 34.826
  • ALTIN 2509.406
  • ...
Halk iki günlük sokağa çıkma yasağını yeterli bulmuyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Yeni tip Coronavirus (Covid-19) salgınıyla mücadele etmek amacıyla 30 büyükşehir ve Zonguldak’ta her hafta sonunu kapsayacak şekilde 2 günlük sokağa çıkma yasağı ilan ediliyor.

Yasaktan sonra ise insanlar çalışmak ve temel ihtiyaçlarını karşılamak için daha kalabalık bir şekilde sokaklara çıkarak adeta hastalığa davetiye çıkarıyor.

Van sokakları da havanın güzel olması ve insanların çalışmak zorunda olması gibi nedenlerle adeta doldu taştı. Oluşturulan kalabalıklara polis ekipleri tarafından müdahale edilerek sosyal mesafenin korunması konusunda uyarılarda bulunuluyor.

Sokağa çıkma yasağının çok iyi olduğunu belirten Vanlılar, yasak kapsamının genişletilmesi gerektiğini belirttiler. Van halkı, dışarı çıkan insanların büyük çoğunluğunun çalışmak zorunda oldukları için dışarı çıkmak zorunda olduklarını kaydetti.

Doğu'da insanların çoğunluğunun inşaatlarda çalışarak geçimini sağladığını belirten Mehmet Kına, virüs nedeniyle inşaat sektörünün durduğunu ve bu yüzden çalışamadıklarını ifade etti. Kına, devletin geçim sıkıntısı yaşayan vatandaşlara yardım etmesi gerektiğini dile getirdi.

"Evde yatarak aileme bakamam"

Evine ekmek götürebilmek için dışarı çıktığını belirten Kına, “Yetkililer isterse bir ay sokağa çıkma yasağı getirsinler. Yeter ki insanlar mağdur olmasın. İhtiyaçlar karşılandıktan sonra halk 2 ay da evde kalır. Ama aç olan bir insan evde ne yapabilir ki. 5 nüfusum var ve ben evde yatarak bunlara bakamam.” dedi.

“İnsanlar mecbur oldukları için dışarıya çıkıyorlar”

Sokağa çıkma yasağının 2 gün ile sınırlandırılmasının anlamsız olduğunu söyleyen Mesut Karataş ise yasaklardan önce marketlerde yoğunluk olduğunu ve bunun da hastalıklara davetiye çıkardığını ifade etti.

Herkesin tedbirli olması ve evinden çıkmaması gerektiğini belirten Karataş, şunları söyledi: “Evde oturuyoruz sadece. İş yok, okul yok. Evde olduğumuz için giderler de artıyor. Bir an önce eski günlerimize dönmek istiyoruz. Evde daha önce ailece yapamadığımız aktiviteleri yapıyoruz. Bir anlamda güzel oluyor ama sürekli olduğu için çok sıkıcı oluyor."

Sadece hafta sonlarında uygulanan sokağa çıkma yasağının fayda veremeyeceğini savunan Karataş, “Devamlı bir sokağa çıkma yasağı ilan edilirse daha iyi sonuçlar elde edilebilir. Ama insanlar evlerine ekmek götürmek zorundadır. İnsanlar evlerde kaldı mı evine ekmek götüremiyor. Bu yüzden de dışarıya çıkmaya mecbur kalıyorlar.” ifadelerini kullandı.

“İnsanların sıkıntıları giderilirse evde kalırlar”

Devletin muhtaç ailelere verdiği bin TL’nin az olduğunu belirten Abdullah Baran, “İnsanların aylık gideri nerdeyse 3 bin liradır. O yüzden insanlar bin TL ile evde tutulamaz. İnsanlar ancak sıkıntıları giderilirse evde tutulabilirler. Onun dışında insanlar evde tutulamaz. İnsanlar ihtiyaçlarını gidermek için ve çalışmak için mecbur dışarıya çıkıyorlar. Önümüz Ramazan Ayı ve bu insanlara iş, aş lazım. İnşallah bu virüs tüm dünyadan ve ülkemizden bertaraf edilir. Biz de tedbirimizi almak zorundayız. Devlet alacağı tedbirlerle insanları evde tutabilirse bu hastalığın üstesinden en kısa zamanda gelebiliriz.” şeklinde konuştu.

“Risklere rağmen çalışmak mecburiyetindeyiz”

“Mecbur olduğumuz için dışarıdayız.” diyen Niyazi Çetin de şöyle konuştu: “Şehirlerarası çalışan otobüslerimiz var ama çalıştıramadığımız için biz de sebze fidesi satarak geçimimizi temin etmeye çalışıyoruz. Bu şekilde çalıştığımızda da diğer insanlarla mecburi bir şekilde temasta bulunuyoruz. Bu hastalık da bizden ailemize ve çocuklarımıza bulaşabiliyor. Biz buna rağmen çalışmak zorundayız. Sokağa çıkma yasağının beli bir süreliğine ilan edilmesi gerekiyor. 2 günlük yasağın az olduğunu düşünüyorum. Devletin sağladığı maddi imkânlardan da faydalanamıyorum. Çünkü adıma araçlar var. Ama araçları da çalıştıramıyorum.”

Vatandaşlardan Kazım Yiğit, “Sokağa çıkma yasağının ilan edilmesi ve insanların sosyal mesafeye dikkat etmeleri güzel şeyler ama insanların maddi sıkıntıları var. Buraya da çoban olmak için toplanıyoruz. Başka çaremiz yok. Çalışmak zorundayız.” açıklamasında bulundu.(İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir