• DOLAR 32.379
  • EURO 34.955
  • ALTIN 2325.423
  • ...
HÜDA PAR Genel Başkanı Sağlam'dan ABD ve Avrupa'daki göçmenlere yönelik ırkçı tutuma tepki
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

HÜDA PAR Genel Başkanı İshak Sağlam dış gündeme ilişkin, göçmenlere yönelik ırkçı tutumu değerlendirirken ABD'nin Dünya Sağlık Örgütü'ne sağladığı fonun durdurulmasına dair yaptığı açıklamada da hem ABD'yi hem de DSÖ'yü eleştirdi.

Uluslararası anlaşmaları ihlal eden ABD'nin, tüm dünya için tehdit unsuru olmaya devam ettiğine işaret eden Sağlam, Dünya Sağlık Örgütü'ne ilişkin de, "Siyasi etki ve amaçlardan bağımsız, dünya halklarının sağlığı için çalışmayı merkeze alacak şekilde revize edilmesi gereklidir." dedi.

Göçmenlere yönelik ırkçı tutum

Coronavirus'un göçmenleri olumsuz etkilediğine dikkat çeken Sağlam, "Covid-19 salgını ABD ve Avrupa'da zor şartlarda yaşamlarını sürdürmeye çalışan göçmenleri olumsuz etkilemektedir. ABD'de işsizlik yardımına başvuramayan 'kaçak göçmenler' hastalığın yayılmasına sebep olacakları gerekçesiyle sınır dışı edilmek istenmektedir. Pandemik hastalık ile mücadelede göçmen doktorların ön safta mücadele etmesine karşın göçmenlere yönelik ırkçı tutum utanç verici boyutlardadır." ifadelerini kullandı.

Uluslararası kuruluşların göçmenlere yönelik kötü muamele ve ihmallere karşı ivedilikle harekete geçmeleri gerektiği çağrısında bulunan Sağlam, "Göçmenlerin 'kayıt dışı' olmaları, farklı insanlık dışı muameleye tabi tutulmalarına sebep teşkil etmemelidir. Başta gözetim merkezlerinde kötü şartlarda tutulan göçmenler olmak üzere sağlık hizmetlerinden mahrum herkes gerekli sağlık taramasından geçirilmeli, hastalığa yakalananlar tedavi edilmelidir." şeklinde konuştu.

ABD'nin DSÖ'ye katkıyı sonlandırması

ABD'nin DSÖ'ye katkıyı sonlandırmasına değinen Sağlam, sözlerini şu ifadelerle devam etti:

ABD'nin Dünya Sağlık Örgütü'ne sağladığı fonun durdurulmasına yönelik kararı uluslararası kurumlar ve ülkeler üzerinde kurduğu ekonomik hegemonyanın bir yansımasıdır. Dünya Sağlık Örgütü'nü Covid-19 salgını sürecinde hastalığı gizlemek, süreci iyi yönetememek ve Çin ile işbirliği yapmakla suçlayan ABD, ekonomik şantajla kurum ve ülkeleri kendi ekseninde tutmaya yönelik bir politika izlemektedir.

"Uluslararası anlaşmaları ihlal eden ABD, tüm dünya için tehdit unsuru olmaya devam etmektedir"

Dünya Sağlık Örgütü'nün siyasi etki ve amaçlardan bağımsız bir şekilde revize edilmesi gerektiğini sözlerine ekleyen Sağlam, "Pandemi ile mücadele için küresel işbirliğinin en gerekli olduğu dönemde alınan bu karar, ABD'nin çıkar odaklı siyasetine karşı küresel mücadeleyi gerekli kılmaktadır. Uluslararası anlaşmaları ihlal eden, ekonomik yaptırımlarla ülke ve kurum politikalarını çıkarları doğrultusunda yönlendirmeye çalışan ABD, tüm dünya için tehdit unsuru olmaya devam etmektedir.  Dünya Sağlık Örgütü'nün son pandemi ile ilgili kamuoyu bilgilendirmelerinde çelişkili noktalar olmakla birlikte hastalığın küresel çapta oluşturduğu kriz hali, salgın hastalıklara karşı örgütlü mücadelenin gerekli olduğu gerçeğini ortaya koymaktadır. Bu sebeple Dünya Sağlık Örgütü'nün siyasi etki ve amaçlardan bağımsız, dünya halklarının sağlığı için çalışmayı merkeze alacak şekilde revize edilmesi gereklidir." ifadelerine yer verdi. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir