• DOLAR 32.598
  • EURO 34.831
  • ALTIN 2509.425
  • ...
ABD ve Avrupa yaşlıları ölüme terk ediyor, İNSANLIKTAN YOKSUN BATI
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DIŞ HABERLER SERVİSİ – Bir zamanlar kendini dünyaya “medeniyetin beşiği” diye tanıtan Batı, koronavirüs salgınıyla birlikte bütün insanlık değerlerini ayaklar altına aldı. Koronavirüsle mücadelede yetersiz kalan birçok Batı ülkesi, huzurevlerinde bulunan yaşlıları tamamen sahipsiz bırakmış durumda. Geçtiğimiz günlerde ABD’de ve birçok Avrupa ülkesinde binlerce yaşlının huzurevlerinde ölüme terk edildikleri ve bunun sonucunda binlerce yaşlının öldüğü haberleri basına yansımıştı. İşte şimdi de medeniyet yoksunu ülkelere bir yenisi eklendi. Kanada’daki Kovid-19 kaynaklı ölüm vakalarının neredeyse yarısının yaşlı bakım merkezlerinde meydana geldiğine ilişkin ülke ve dünya basınına da yansıyan haberlerin ardından, Quebec Eyalet Hükümeti’nce başlatılan soruşturma, acı gerçeği ortaya çıkardı. Soruşturma kapsamında Montreal kentindeki Residence Herron Yaşlı Bakım Merkezi’nde kaydedilen 31 ölüm vakasından 5’inin Kovid-19 nedeniyle olduğu belirlendi.

ÇALIŞANLARIN ÇOĞUNLUĞU SALGIN SONRASI İŞİ TERK ETTİ

Soruşturmayla yaşlı bakım merkezindeki ölümlerin, çalışanların çoğunluğunun salgın sonrası işi terk etmeleriyle başladığı, merkezde kalan 130 yaşlıya sadece 2 hemşirenin hizmet vermek zorunda kaldığı ortaya çıktı. Personelin çoğunun tesisi terk ettikten sonra bir arama üzerine çağrılan sağlık ekipleri, merkezde kalan yaşlıların günlerce yemek yemediğini, su bile içemediğini, tuvalete götürülmedikleri için yataklarının pislikle kaplandığını ve birçoğunun yatağından düştükten sonra günlerce beton zeminde yardım beklediğini aktardı.

QUEBEC BAŞBAKANI: "OLAYDA AĞIR İHMAL VAR"

Olayla ilgili basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Quebec Eyalet Başbakanı François Legault, "Devam eden bir soruşturma var, dikkatli olmalıyım. Biliyorum ama ortada ağır bir ihmal var. Tesise vardığınızda gördüğünüz şey budur." değerlendirmesine bulundu. Soruşturmanın ne zaman tamamlanacağı veya şu ana kadar herhangi bir gözaltı olup olmadığına ilişkin ise henüz açıklama yapılmadı.

ABD’DEKİ HUZUREVLERİNDE 7 BİNE YAKIN ÖLÜM

Geçtiğimiz günlerde ABD’li New York Times gazetesi, ülkedeki huzurevlerinde virüse yakalanıp hayatını kaybedenlerin sayısına ilişkin çarpıcı rakamlar olduğunu yazmıştı. Gazetenin haberine göre, yaşlı bakım evlerinde koronavirüsten dolayı en az 6 bin 900 kişi hayatını kaybetti. Bu sayı, ABD'deki virüs ölümlerinin yaklaşık beşte birine tekabül ediyor.

İNGİLTERE'DE HUZUREVLERİNDE 7 BİN 500 KİŞİNİN ÖLDÜĞÜ ÖNE SÜRÜLDÜ

Telegraph gazetesine konuşan Care England CEO'su Prof. Martin Green, "Test yapmadan kesin bir sayı vermek çok zor. Ancak 1 Nisan itibarıyla ölüm oranlarını, önceki yılların oranlarıyla karşılaştırdığımızda, Kovid-19 nedeniyle yaklaşık 7 bin 500 kişinin ölmüş olduğunu tahmin ediyoruz." dedi. İngiltere Halk Sağlığı Kurumu verileri de ülkede, Kovid-19 nedeniyle ölenlerin yüzde 69'unun 70 yaşının üzerinde olduğunu gösteriyor. Bu durum, huzurevi sakinlerinin karşı karşıya kaldığı riski ortaya koyması açısından önemli görülüyor. İngiltere'de şu ana kadar Kovid-19 nedeniyle yaklaşık 15 bin kişinin hayatını kaybettiği bildirilse de bu veri, sadece hastanede ölümleri kapsadığı için gerçek sayının çok daha yüksek olduğu değerlendiriliyor.

İNGİLTERE'DE TEDAVİYE CEVAP VERMEYEN HASTALARIN FİŞİ ÇEKİLİYOR

Avrupa’da virüs kaynaklı ölümlerin en çok yaşandığı ülkelerden olan İngiltere’de geçtiğimiz günlerde basına yansıyan bir başhemşirenin anlattıkları ise tüyler ürperticiydi. Başkent Londra'da bulunan Royal Free Hastanesinin yoğun bakım ünitesinde çalışan başhemşire Juanita Nittla, tedaviye cevap vermeyen koronavirüs hastalarının solunum cihazlarını kapatıp, huzur içinde ölmesine yardımcı olduklarını söylemişti.

Bu haberler de ilginizi çekebilir