• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Engellileri Köle Gibi Alıp Satıyorlar
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Bakıma muhtaç engelli hastalar bile rant kaynağı haline geldi. Devlet 2006 yılından bu yana engelliler için ailesine ya da hastanın kaldığı bakım merkezine maddî destekte bulunuyor.

Özel bakım merkezleri her hasta için devletten asgari ücretin iki katı para alıyor. Bu rakam, ek ödemelerle 1.700 lirayı aşıyor. Bu insanî uygulama, kısa süre içerisinde akla hayale gelmeyecek yöntemlerle istismar edilmeye başlandı. Engelli hastalar, bakım merkezleri tarafından para karşılığı ailelerinden alınıyor, daha yüksek ücrete başka bakımevlerine satılıyor. Ölen engellilerin maaşları alınmaya devam ediliyor.

Emniyet ve sosyal hizmetler uzmanlarının verdiği bilgiye göre bir hastanın bedeli 1.500 lira ile 4.000 lira arasında değişiyor. Engelliler, otogarlardan toplanarak bakım merkezlerine getiriliyor. Daha sonra da vasilikleri üstlenilerek devletten teşvik alınıyor.

Buna rağmen merkezlerdeki şartlar son derece gayri insanî. Birçok hastanın kötü muamele yüzünden hayatlarını kaybettiği kayıtlara geçti. Başta Nevşehir olmak üzere Anadolu’nun küçük illerinde bile İstanbul’dan daha fazla engelli bakım merkezi olması ise olayın boyutunu gösteren bir başka gerçek.

Zaman

Bu haberler de ilginizi çekebilir