• DOLAR 32.38
  • EURO 34.973
  • ALTIN 2325.56
  • ...
Kabinede Kim Kalacak, Kim Gidecek?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Kabine revizyonu iddialarıyla ilgili tespitlerde bulunan Radikal`in Ankara temsilcisi Ömer Şahin, . Kabinenin son durumunu isim isim analiz erenem kimlerin gidip kimlerin kalacağına ilişkin analizde bulundu.
 
İşteo analiz.
 
Kim gider, kim kalır?
 
28 Şubat sürecinde Ankara`da şifre `HHO` idi. Yani, "Her an her şey olabilir". Başbakan Recep Tayyip Erdoğan , Afrika dönüşü bu sözü söyleyince siyaset dalgalandı. Her an olabilecek şey kabine değişikliği. Bakan-toto oynanmaya başladı bile. Kim gider, kim kalır üzerine sayısız yorum yapılıyor. Kabinenin fotoğrafını çekmeden önce bazı gerçekleri hatırlamakta fayda var. Başbakan Erdoğan, sürprizi sevmez. Dereyi geçerken at değiştirmez. Kabine kriterleri, yöntemi farklıdır. Kimseyle paylaşmaz. Bakan olduğunu, görevden alındığını TV`den ya da telefonla öğrenen çoktur. Medya ve CHP`nin istediği şeyler olmaz.
 
Kabine açıklamadan önce sadece Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile bir değerlendirme yapar. Başbakan, bu perşembe Köşk`e çıkıyor. O yüzden eğer ki kabine değişimi olacaksa o akşam ya da `hayırlı cuma`yı beklemek gerekecek. Başbakan`ın "Her an her şey olabilir" cümlesi olasılığı arttırdı. İşi kolay da değil. Kim gider, kim gelir sorusuna gelince... Gazeteler, Ertuğrul Günay, Ömer Dinçer , Mehdi Eker, Mehmet Şimşek, İdris Naim Şahin , Recep Akdağ isimlerine ağırlık veriyor. Yeni bakan adayları olarak da Ömer Çelik, Haluk İpek, Necdet Ünüvar, Cevdet Erdöl, Nurettin Canikli, Ayşenur Bahçekapılı, Nihat Zeybekçi, Mevlüt Çavuşoğlu`nun adları sıralanıyor. Numan Kurtulmuş`un hatta Süleyman Soylu`nun adı dışarıdan bakan olacaklar listesinde geçiyor ama Erdoğan`a yakın kaynaklar bunu mümkün görmüyor.
 
Şimdi gelelim bakanların karnesine... Kim, nasıl görünüyor? Kabinenin `ağır abi`leri Bülent Arınç , Beşir Atalay , `sessiz güç`leri Ali Babacan, Binali Yıldırım, `joker`leri Bekir Bozdağ, Hayati Yazıcı, Nihat Ergün, Sadullah Ergin, `hoca`sı Ahmet Davutoğlu , `espri` makinesi İdris Naim Şahin, Egemen Bağış ve tekmili birden diğerlerinin son durumu...
 
Bülent Arınç: Değişmesini kimse beklemiyor.
 
Beşir Atalay: Parti mutfağının önemli ismi. Yaşı ve kıdeminden dolayı kabinenin `hoca`sı. İsmi `açılım` politikasıyla özdeşleşmiş durumda. Eğer görev yeri değişirse adres Milli Eğitim görülüyor.
 
Ali Babacan: Başbakan`a `görevi bırakma` ve `aday olmama` teklifini daha önce ilettiği konuşuluyor. İsmi Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı için geçse de bu teklife `soğuk` bakıyor.
 
Bekir Bozdağ: Kabinenin en yeni ama en etkin isimlerinden. Son kongrede MKYK`ya birinci sıradan girmesi dikkat çekti. Değişmesi beklenmiyor ama adı İçişleri, Adalet bakanlıklarına yakıştırılıyor.
 
Ahmet Davutoğlu: Suriye krizine kadar partinin parlayan yıldızıydı. Kriz popülaritesini sarssa da halen önemli ağırlığa sahip. Davutoğlu değişirse AK Parti `nin dış politikasında makas değişimi olur.
 
İdris Naim Şahin: Kabinenin `neşe`si ve `neşe`lisi. Banko gidecek deniyordu, şimdi yerini sağlamlaştırdığı bile söyleniyor.
 
Binali Yıldırım: Hükümetin sessiz güçlerinden. Kabine dışı olması, büyükşehir adayı olacağının garantisi olarak görülür.
 
Recep Akdağ: Son günlerde ismi değişecek listesinde anılmaya başladı. 3 alternatifinin Necdet Ünüvar, Cevdet Erdöl, Mehmet Müezzinoğlu olduğunu da söyleyelim.
 
Faruk Çelik: Bursa`dan Şanlıurfa`ya seçim çevresi kaydırılan Çelik başka bir bakanlığa kaydırılırsa sürpriz sayılmaz.
 
Ömer Dinçer: Hükümetin tartışmasız en fazla eleştiri alan bakanı. Üslubu ve ilişki yönetiminden dolayı milletvekillerinin de hedefinde `Kaybedenler Kulübü`nün üyelerinden olabilir. Başbakan Yardımcısı olabileceği de konuşuluyor.
 
Nihat Ergün: Sessiz, işine odaklanan bakan profili çiziyor. Ergün de kabinenin `joker` bakanlarından. İçişleri başta olmak üzere birçok yere yakıştırılıyor.
 
Egemen Bağış: Avrupa Birliği`nden çok `içeri`ye verdiği mesajlar, CHP`ye ayarları, Twitter üzerinden yaptığı esprilerle gündemden inmiyor. Partinin `sürpriz` İstanbul Büyükşehir Belediye başkan adayı olarak görülüyor. Alternatif adayları: Ömer Çelik, Mevlüt Çavuşoğlu.
 
Zafer Çağlayan: Sabah nerede uyandığını hatırlamayacak kadar yurtdışına gidip geliyor. İsmi sadece ihracat rakamlarıyla geçiyor. Yurtdışı seyahatlerine devam edecek gibi.
 
Mehdi Eker: Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı bir türlü ön plana çıkamıyor. Değişirse sürpriz olmaz.
 
Cevdet Yılmaz: Kabinenin en az bilinen bakanı. O kadar sessiz ve mütevazı ki Meclis`te çalışan garsonlar bile tanımıyor.
 
İsmet Yılmaz: Milli Savunma bakanlarından beklenti `askerle uyum`dur. TSK`dan kaynaklanan böyle bir sorun da görülmüyor. Başbakan Erdoğan, Vecdi Gönül`ü yıllarca bu bakanlıkta tutmuştu. Aynı `istikrar`ı İsmet Bey`in göstermesi şaşırtıcı olmaz.
 
Erdoğan Bayraktar: Kentsel dönüşüm projelerinin uzun vadeli olduğu ve TOKİ Başkanlığı geçmişi dikkate alınırsa değişmesi zor görülüyor.
 
Veysel Eroğlu: Neredeyse 25 yıldır Başbakan Erdoğan`ın yakın çalışma kadrosundan. Ankara`daki hava, devam edeceği yönünde.
 
Mehmet Şimşek: On binlerce dolarlık maaşı bırakıp siyasete girdi. İsminin revizyon listesinde sıkça geçmesi parti içinde istemeyen güçlü odaklar olduğunun işareti.
 
Ertuğrul Günay: Son 2 ayın kabine odaklı spekülasyonlarının 1 numarası. Kendi deyişiyle `içerden-dışardan` gitmesi için yoğun uğraş veriliyor. Ertuğrul Bey ise rahat görünüyor.
 
Hayati Yazıcı: Başbakan`ın eski avukatı, en yakın hukukçularından. Gümrük ve Ticaret Bakanı olması şaşırtmıştı. İçişleri, Adalet ve Başbakan Yardımcılığı dahil her konuma yakıştırılıyor.
 
Suat Kılıç: Bir ara `hedef` haline gelmişti, olimpiyat sonrası atağa kalktı.
 
Fatma Şahin: Kabinenin tek kadın bakanı. Fatma Hanım`ın koltuğu sağlam.
 
Taner Yıldız : Kabineden ayrılsa üzüntü duymayacak kadar partiye bağlılık görüntüsü veriyor. Kayseri Büyükşehir adayı gösterilebileceği konuşuluyor.
 
Ömer Şahin / Radikal
 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir