• DOLAR 32.592
  • EURO 35.045
  • ALTIN 2423.248
  • ...
İşyerleri kapalı olan esnaf elektriklerin kesilmesine tepki gösterdi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Yeni tip Coronavirus (Covid-19) salgını tedbirlerinin artırılmasının ardından birçok sektör adeta durma noktasına gelirken, virüsün en çok etkilediği kesimlerin başında ise esnaf geliyor.

İstanbul’dan sonra Türkiye’nin ayakkabı ve terlik ihtiyacının önemli bir bölümünün karşılandığı Gaziantep'te ayakkabıcı sektörü, salgın nedeniyle Ortadoğu başta olmak üzere diğer Avrupa, Afrika, Rusya Federasyonu Türki Cumhuriyetleri ülkelerine yapılan ihracatın sekteye uğraması ve iç piyasanın da daralması nedeniyle işyerlerini kapatmak zorunda kaldı.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin sanayi ve ticaret merkezi konumundaki Gaziantep'te, Ayakkabıcılar Sitesi, Ünaldı ve Organize Sanayi Bölgesi ile Nizip Caddesi’nde yaklaşık 3 bin firmada 50 bin kişinin çalıştığı sektörde, Covid-19 salgını nedeniyle işleri düşen esnaf, işyerlerini kapatmak zorunda kaldı.

Yaklaşık bir aydır üretimi durdurmak zorunda kalan kentteki ayakkabıcılardan kimi esnaf elektrik faturalarını ödeyemeyince Gaziantep'teki elektrik dağıtım şirketi olan Toroslar Edaş, işyeri kapalı olan esnafın Covid-19 salgını tedbirleri kapsamında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, “Kimsenin elektriği kesilmeyecek” açıklamasına rağmen elektriğini kesmeye başladı.

Gün geçtikçe artan Coronavirus vakalarına karşı yetkililer “Evde kal” çağrısında bulunmaya devam ederken, Toroslar Edaş'ın, işyerleri kapalı olan esnafın elektriklerini kesmeye devam etmesi dikkat çekti.

Gaziantep Ayakkabıcılar Odası Başkanı Mehmet Emin İnce, Gaziantep Ayakkabıcılar Sitesi'ndeki bazı esnafların elektrik borcu nedeniyle elektriklerinin kesildiğini söyledi.

Sitedeki ayakkabıcı esnafının, elektriği kesmeye gelen görevlilerin videolarını kendisiyle paylaştığını belirten İnce, elektrik dağıtım şirketinin yaptığı bu kesintilerle Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı dinlemediğini belirtti.

“Esnafın ışığını söndürmeyin”

Mart ayının başından itibaren tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 salgını nedeniyle ayakkabıcıların yüzde 90’ının işyerini kapatmak zorunda kaldığını belirten İnce, “Açık olan işletmelerimizin de bir kısmı markette bir kısmı tarihi gelmeyen yurtdışı siparişlerini hazırlamaya çalışmaktadırlar. Bu dar günlerin aydınlık sabahlarının olacağına inanmaktayız ve umutluyuz. Bir an önce bu süreci kazasız geçirmeye çalışacağız esnafımız durumunu koruyup, panik yapmasın. Bugünleri de elbirliğiyle birbirimizi idare ederek atlatacağımızı ümit ediyorum. İçinde yaşadığımız bu süreçte Cumhurbaşkanımızın da talimatı olmasına rağmen özel sektörün şu an kapalı olan işletmelerin gelip elektriğini kesmesi bize olumsuz yönde bir moralsizlik aşıladı. İki faturası geçmiş ve faturasını ödeyemeyenlerin sayısı yaklaşık yüzde 3 olan esnafın, elektriğinin kesilmesi uygun değil. Bu süreçte biriken borcun bir-iki ay sonra alınması daha doğru olur. Esnaf burada ve esnaf borcunu öder. Esnaf çalışır ve alnının akıyla da işletmesinin başında yer alır, bir şekilde evine ekmeğini götürür. Bu aşamada ‘esnafın ışığını söndürmeyin’ diyoruz. Esnaf sokağımızın ışığıdır.” dedi.

“Özel sektör bizler gibi elini taşın altına koymalıdır”

Böyle zorlu bir süreçte esnafın işyeri kapalı iken elektriğinin kesilmesinin hiç etik ve doğru olmadığını belirten İnce, “Özel sektör bizler gibi elini taşın altına koymalıdır. ‘Biz Bize Yeteriz Türkiyem’ diyoruz. Burada herkes fedakârlığı üzerine düşeni fazlasıyla yapmak zorundadır ve eğer bu şekilde yaparsanız vatandaş ve esnaf sizi kucaklar. Ama bu dar zamanda iki faturası geçti ve bin TL'nin üzerinde bir borcu var diye kapalı işletmelerin panosunu açıp elektriğini kesmesi doğru bir hareket değil. Bu konuda biz ortak akılla hareket ediyoruz. Şehrimizin milletvekilleri, valimizle ve belediye başkanımız da koordineli bir şekilde oda başkanlarımızla gerekli yerlere bu durumu ilettik. Görüşmelerimiz devam ediyor ve en kısa zamanda bu sorunu çözeceğimize ve bir sonuca bağlayacağımızı ümit ediyorum.” ifadelerini kullandı.

“Esnaf zor günler geçiriyor”

Covid-19 salgını nedeniyle sektörün tüm siparişlerinin iptal edildiğini belirten İnce, “AVM ve çok katlı mağazaların kapanması, Irak başta olmak üzere Ortadoğu ülkelerine giden sınır kapıların kapanması, yurtdışına yapılan ihracatın durması, yurtdışındaki müşterilerimizin Türkiye’ye gelememesi, bir anda durmamıza neden oldu. Yoksa sektörümüzün en hızlı olduğu sürece girmiştik ve üretim kapasitemizi yüzde 80’lere çıkaracağımız bir süreçti. Demek ki nasip değilmiş. Bu süreci kaybolmuş bir sezon olarak görüyoruz. Devletimizin büyük katkıları ve destekleri var. Verilen bu desteklerle bu süreci atlatmaya çalışacağız. Fakat esnaf çalışmadığı için şu anda kredi alıp almama konusunda bir takım tereddütleri var.” şeklinde konuştu.

“Elektrik dağıtım şirketi Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı dinlemedi”

Coronavirus salgını tedbirleri kapsamında iş yerini kapattığını ve faturasını ödeyemeyince de dağıtım şirketinin gelip elektriğini kestiğini belirten İsmail Türk ise şunları söyledi:

“Esnaf olarak elektriğimizin kesilmesinden dolayı mağduruz. İşçimizin mağdur olmaması için 15 gün gezdik. 15 gün sonra tekrar çalışmaya gayret gösterdik. İşe başladığımız gün yani saat 08.00’de işbaşı yaptık ve saat 09.00’da elektriğimizi kesmeye geldiler. Sadece bin TL fatura borcum vardı. O an için faturamızı ödeyemedik. Sitede dolaşan şirketin görevlilerinin elinde 6 tane liste vardı. 200-300 ve bin TL elektrik borcu olan esnafın gelip elektriğini kestiler. Sadece bin TL için saatten bile değil ana hattan kestiler. Cumhurbaşkanımızın bu konuda bir talimatı olmasına rağmen Toroslar Edaş, elektriğimizi ana hattan kesiyor. Bu konuda yetkililerden yardım istiyoruz.”

“Böyle bir süreçte elektriklerin kesilmesi doğru değildir”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Covid-19 salgını nedeniyle işyerlerini kapatan hiçbir esnafın elektriğinin kesilmeyeceğini ifade etmesine rağmen esnafın elektriğinin kesilmesine tepki gösteren Mehmet Soyal, “Şu anda bu yüzden dolayı esnaf mağdur durumdadır. Bir de elektrik şirketinin elektrikler kesmesi esnafı bayağı rahatsız ediyor. Şu anda ayakkabı sitesindeki birçok esnaf kapalı ve esnafımız perişan durumda. Ama buna rağmen esnafın elektriği kesiliyor. Bu şekilde esnafın elektriğinin kesilmesi sıkıntılarımızı daha da artırıyor. Böyle bir süreçte elektriklerin kesilmesi doğru değildir.” dedi.(İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir