• DOLAR 32.562
  • EURO 35.028
  • ALTIN 2424.38
  • ...
Başörtüsüne Özgürlük, Hemen Şimdi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
İSTANBUL- Türkiye`de devam eden başörtüsü ve Milli Eğitim Bakanlığı`nın kılık kıyafet yönetmeliği Özgür-Der tarafından Saraçhane Parkında protesto edildi. Saraçhane Parkı`nda düzenlenen eylemde Özgür-Der Genel Başkan Yardımcısı Kenan Alpay ve Eğitim Bir Sen Hanımlar Komisyonu`ndan Sevgi Yücel birer konuşma yaptı.
 
Başörtüsü Mücadelemizi Sürdüreceğiz
Murat Ayar sunumu ile yapılan protesto gösterisinde Ayar, "Başörtüsü ile yıllardan beri şehir şehir, meydan meydan, mevsim mevsim mücadelemizi sürdürüyoruz. Kimi zaman yakıcı güneşin altında kimi zamanda bu gün olduğu gibi yağmurlu havada ve kış gününde mücadelemizi sürdürmeye devam ediyoruz. Şubat darbelerinin kara kışında da direndik, bu dönemde direniyoruz. Elbette bu ülkede iyi şeyler oluyor. Ama buna rağmen başörtüsü ile alakalı gerici yasak bir şekilde devam ediyor. Bu kimi zaman bir meslek odası başkanının akıl almaz tutumu ile karşımıza çıkıyor, kimi zamanda bir okul müdürünün başörtülü bir öğretmen kardeşimizin kolundan tutup dışarı atmasıyla kendisini bize gösteriyor" dedi.

İğrenç ve Ahlak Dışı Olan Yasak Sona Ersin
Protesto gösterisinde bir konuşma yapan Özgür-Der Genel Başkan Yardımcısı Kenan Alpay, "Müslüman kadınların Türkiye`de okuma ya da çalışmalarına ilişkin konulmuş olan yasakların kendisi bizzat gayri ahlaki, gayri insani, gayri hukuki yasaklardı. Özgür-Der olarak 28 Şubat sürecinde Ergenekon ve Balyoz Cuntası tarafından yürürlüğe konulan hemen her yerde başörtüsüne sürek avını kışkırtan, fişlemelerle işten atmalarla taçlandırılan bu zulmüne tavır koyduk. O günden bu güne kadar başörtüsü ile ilgili yeterli bir mesafe kat edilebilmiş değil. Biz gerek devlet eliyle, gerek TSK eliyle ve gerekse meslek odaları eli ile sürdürülmek istenen bu iğrenç ve ahlak dışı yasağı itiraz ediyoruz" dedi.
 
Hükümet Bahane Üreteceğine Bu Yasağa Son Versin
Hükümetin herhangi bir bahaneye sığınmaksızın devam eden başörtüsü yasağını biran önce kaldırması gerektiğini ifade eden Alpay, "Acil bir biçimde başörtüsüne ilişkin, kılık kıyafete ilişkin bu 12 Eylül döneminde konulmuş olan yasakları iptal ederek tersine onun yerine başörtüsüne ilişkin hak taleplerinin teminat altına alan düzenlemeler yapılmasını istiyoruz. Bizim temel talebimiz kardeşlerimizin Allah`a ve ahiret gününe inançlarının bir tezahürü olan başörtüsü dolayısıyla hiçbir yerde ötekileştirilmeye, aşağılanmaya ya da haklardan mahrum edilmek gibi gayri insani ve gayri hukuki bir muameleye tabu tutulmamasıdır" ifadelerini kullandı.
 
Yasağın Kalkması İçin Daha Kaç Yıl Bekleyeceğiz?
Başörtüyle derse girdiği için hakkında soruşturma açılan Eğitim Bir Sen Bayanlar Komisyonu Sevgi Yücel ise yaptığı konuşmada öğretmenlerin halen başörtüleriyle derse giremediğini ifade ederek Kılık kıyafet yönetmeliğinde yer alan diğer ihlallerin idareciler tarafından önemsenmediğini fakat başörtüsü takan öğretmen hakkında anında soruşturma başlatıldığını söyledi.
 
"10 yıldan fazladır bu sorunun çözülmesini bekleyen biz öğretmenler aldığımız yol okul kapısından lavaboya kadar olan on adımlık mesafedir" diyen Yücel, "Yani Ak Partinin her bir yılına bir adımlık mesafe yol kat ettik. Büyük bir kazanım elde ettik! Artık kapıda değil lavaboda başlarımızı açmak zorunda bırakılıyoruz. Bundan sonra sınıflarımıza çıkmak için bir on yıl daha bekleyecek miyiz?" ifadelerini kullandı.
 
Meclisi ve Hükümeti Göreve Çağırıyoruz
Yapılan basın açıklaması "Meclisi ve Hükümeti bu sorunu acilen, her yerde ve kesin biçimde kaldırmak üzere harekete geçmeye davet ediyoruz. Zulmün kılıfı olan mevzuat gerekçesini artık hiçbir vesileyle, hiç kimseden duymak istemiyor, sorun nereden kaynaklanıyorsa yetkililerin oraya el atmalarını istiyoruz. Başörtüsü yasağı denilen zalimane dayatmanın muhatabı, mağdurları olan hanımları ve genç kızları ise hiçbir biçimde bu zorbalığa boyun eğmemeye ve dayatmaya fiilen karşı koymaya çağırıyoruz. Hiçbir yasa, yönetmelik ya da teamül insanları inançlarından ötürü mağdur etmenin gerekçesi olamaz. Yasağa kılıf olarak öne sürülen bu tür gerekçeleri tanımadık, tanımayacağız!" ifadeleriyle sona erdi.
(Şükrü Gündüz, M.Erkan Yavuz-İLKHA)

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir