• DOLAR 32.534
  • EURO 34.977
  • ALTIN 2425.42
  • ...
Kuyumcular: Maddi sıkıntı yaşayan vatandaşlar birikimini bozdurmaya başladı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Çin'de ortaya çıkan ve birçok ülkeyi olumsuz yönde etkileyen yeni tip Coronavirus (Covid-19) salgını, sağlığı tehdit etmesinin yanı sıra ekonomiyi de olumsuz etkiliyor.

Covid-19 salgını başta olmak üzere piyasalarda artan riskler nedeniyle hızlı yükselişini sürdüren altın rekor kırmaya devam ediyor.

Tüm dünyada yaşanan olumsuz gelişmeler ve Covid-19 salgını nedeniyle altın fiyatları tarihinin rekor seviyelerine ulaşırken, maddi sıkıntı yaşamaya başlayan vatandaşlar, yastık altındaki birikimlerini bozdurarak hayatlarını idame ettirmeye çalışıyor.

Yaşanan küresel gelişmelerden ve Covid-19 salgınından dolayı altın fiyatlarının önümüzdeki günlerde daha da yükseleceğine işaret eden Gaziantep’teki kuyumcular, altın fiyatlarındaki artışın, vatandaşı da kuyumcuyu da olumsuz etkilediğine dikkat çekiyor.

Altın fiyatlarının son yılların en yüksek seviyesinde olduğunu anımsatan kuyumcular, salgın nedeniyle düğünlerin ertelenmesi ya da iptal edilmesinin altın satışlarını etkilediğini belirterek, yükselen fiyatlar nedeniyle vatandaşların yastık altındaki altınlarını bozdurduğunu söyledi.

Gaziantep Kuyumcular Odası Başkan Yardımcısı Mesut Altınbaş, İLKHA muhabirine, Covid-19 salgınına bağlı olarak yaşanan gelişmelerin, altının ons fiyatını yükselttiğini, iç piyasada da dolar kurunda yaşanan yükselişin altın fiyatlarının artmasına neden olduğunu söyledi.

Altının iki haftadır rekor üzerine rekor kırdığını vurgulayan Altınbaş, onsta yaşanan dalgalanma ve doların eş zamanlı olarak yükselmesiyle gram altında yeni rekorlar görüldüğünü ifade etti.

“Halkın alım gücü düştükçe altın fiyatı yükseliyor”

Altın fiyatlarının çok yüksek olduğunu belirten Altınbaş, “2-3 ay önce gram altın fiyatları 290-300 TL civarındaydı. Halk bir şekilde alışveriş yapabiliyordu ve yatırım amaçlı altın alabiliyordu. İhtiyaçlarını görebiliyordu. Ama şu anda altın fiyatlarında Coronavirus salgınından dolayı anlamsız bir artış var. Şu an altın 380 TL oldu. Bugün altının has fiyatı 378 TL’ye kadar yükseldi. Bu yükselişe bizde bir anlam veremiyoruz. Halkın alım gücü düştükçe altın fiyatı yükseliyor. Halk ile aramız bayağı açıldı. Yani bir dükkâna günde 10-15 tane müşteri geliyorsa, şu an ya bir, iki tane müşteri geliyor ya da fiyat sormak amaçlı geliyor. Satışımız neredeyse hiç yok denecek kadar az.” dedi.

“Ekonomik krize doğru gidiyoruz”

Bu durumun ekonomik krize doğru gittiğine dikkat çeken Altınbaş, “Eğer bu durum bu şekilde devam ederse insanların mağdur olacağını düşünüyorum. Bundan dolayı da bankalar veya devlet tarafından olanakların arttırılması gerekiyor. Coronavirus nedeniyle bir hafta iş yerlerimizi kapattık. Ancak bu şekilde iş yerlerimizi daha çok kapatmamız çarşının kapanması ve esnafların da tamamen ticaretten el çekmesi demektir. Bundan dolayı ikinci bir hafta kapatmayı uygun görmedik.” ifadelerini kullandı.

“Maddi sıkıntısı olanlar altınlarını bozarak bu durumu aşmaya çalışıyorlar”

Dolar kuru ve ons fiyatındaki artışın altın fiyatlarının yükselmesine neden olduğunu ifade eden Ahmet Zafer Bilici, “Altın fiyatı şu an adeta fırlıyor. Dünyadaki Coronavirus, ekonomik daralma, ekonomik daralmanın arkasında Coronavirus salgının bitmesiyle ülkelerin gireceği kriz ortamları altını tetikleyen durumlar. Sene başı itibarıyla 290-300 TL civarında seyreden altın şu an 380’leri yakalamış durumda. Bu gelişmelere bakıldığı zaman altının yükselişi sürecek. Coronavirus salgını bitse bile bu defa da ülkelerdeki ekonomik daralmadan ve krizlerden kaynaklanan yükselişler meydana gelecek. Bu tür kriz ortamında en güvenli liman altındır. Coronavirus salgınından dolayı müşteri potansiyelimiz çok düşük. Fakat biz halkımıza yardımcı olmak geliyoruz. Müşterilerimiz bir aydan beri evde oturduğunu ve artık paralarının kalmadığından bahsediyor. Maddi sıkıntısı olan vatandaşlarımızda ellerinde olan altınları bozarak bu durumu aşmaya çalışıyorlar.” şeklinde konuştu.

“Vatandaş da satacak altında kalmadı”

Coronavirus salgını başta olmak üzere dünyadaki diğer olumsuz gelişmelerin de altın fiyatlarını aşırı şekilde yükselttiğini belirten İbrahim Kocaardıç ise şunları söyledi:

“Coronavirus salgını nedeniyle uluslararası piyasada hem ons bazında hem de doların yükselişinden dolayı altın zirve yaptı, daha da zirve yapacağı bekleniliyor. Coronavirus öncesi ile şu anki altın fiyatı arasında 60-70 TL fark var. Maalesef akşama kadar boş bekliyoruz. Ekonomik olarak insanlar dışarı çıkmıyor. Birçok kişi çalışmıyor, işlerde durgunluk var. Bu sene düğünler olur mu belli değil. İnşallah Coronavirus iletini def edersek bir hareketlilik bekliyoruz. Vatandaşta satacak altında kalmadı. Ama az da olsa çalışmayan vatandaşlar birikimlerini ve tasarruflarını bozduruyor.”(İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir