• DOLAR 32.393
  • EURO 35.067
  • ALTIN 2326.63
  • ...
Kentsel Dönüşümün Unutulan Yüzü: Kiracılar
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
İSTANBUL - Kentsel dönüşüm projesi hiç şüphesiz yüzyılın en büyük projelerindendir. Fakat her büyük proje gibi bu proje de birçok getirisinin yanı sıra birçok sorunu da beraberinde getirdi.
 
Projenin en büyük ayaklarından olan Fikirtepe, İstanbul`un en eski semtlerinden biridir. Bölge, Marmara Üniversitesi Göztepe Kampüsü`ne yakın olması nedeni ile öğrencilerin yoğunlukta olduğu bir semttir.
 
Proje kapsamında konut sahiplerine kira bedelleri verilerek kiralık ev bulma konusunda yardımcı olunurken, kiracıların durumu ne olacak? sorusuna yetkili ağızlardan cevap gelmemesi kiracı halkı mağdur ediyor.
 
Birbirinden Kopuk, İtibarsız Bir Toplum Meydana Gelecek
Kendini Kentsel dönüşüm projesinin mağdurlarından gören Kasım Aydın, "Ben yaklaşık yirmi yıldır Fikirtepe`de esnaflık yapıyorum. Fikirtepe, İstanbul`un en eski semtlerinden biridir. Konumu ve etnik yapısı itibari ile küçük bir Anadolu gibidir. Buradaki halkın yüzde doksan`ı düşük gelir seviyesinde olan insanlardır. Yapılacak lüks konutların aidatlarını bile karşılayamayacak durumdalar. Ayrıca buradaki halk yıllardır kardeş gibi iç içe yaşamaktaydı. Yapılacak konutlarla beraber bu kardeşlik ruhunun yerine birbirinden kopuk, itibarsız bir toplum meydana gelecektir" dedi.
 
Kiracı Esnaf Enkaz Altında Kalmıştır!!
Şu an en büyük mağduriyeti kiracı esnafın yaşadığını söyleyen Aydın, "Kiracıları iki kısma ayırmak lazım. Konut kiracıları ve dükkan kiracıları; yani esnaf. Konut kiracılarının her halükarda bir işi vardır ve başka bir semte taşınır fakat kiracı esnafın hem işi hem de evi beraber yıkılacaktır. Zaten buradaki esnafın çoğu küçük esnaftır.
Yeni bir yerde yeni bir dükkan açıp geçimini sağlayacak bir kazanç elde edene kadar esnaf ne yapacak, giderlerini nereden sağlayacak? Kısacası bu büyük ve güzel projede kiracı esnafa yer verilmemiştir. Devlet vergi aldığı prim ödettiği esnafı unutmuştur. Esnaf ve çalışanları göz ardı etmiştir. Kapanan iş yerlerindeki prim borçları, taksitli satışları, kredi borçları, çalışanların tazminatları dikkate alınmamıştır. Yani anlayacağınız kiracı esnaf enkaz altında kalmıştır." diye konuştu.
 
Öğrenciler De Mağdur
Fikirtepe`de oturan ve projenin bir diğer mağdurları olarak kendilerini gören öğrenciler ise, "Zaten öğrenciyiz diye kiralık ev bulamıyoruz. Bulduğumuz kiralık evler de bize iki katı olarak veriliyor. Bir de üstüne üstlük okula en yakın semtlerden olan Fikirtepe de yıkılınca artık masraflarımız ikiye katlanacak. Çünkü buna yol parası da eklenecek" diye sitemde bulundular.
(Selman Talayhan - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir