• DOLAR 32.367
  • EURO 35.184
  • ALTIN 2323.966
  • ...
Diyarbakır Surları Ankara`ya Çıkarma Yaptı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DİYARBAKIR- Diyarbakır surlarının UNESCO kültürel miras listesine girmesi için başlatılan kampanya çalışmaları devam ediyor. Diyarbakır Yerel Gündem 21 Kent Konseyi`nin organize ettiği ve DTSO ile DİSİAD`ın yanı sıra kentteki sivil toplum kuruluşları, meslek örgütlerinin de destek verdiği kampanya kapsamında Ankara`da Milli Kütüphane Sergi Salonu`nda \"Diyarbakır Surları UNESCO Yolunda\" adlı fotoğraf sergisi açıldı.

 

Sergide fotoğraf sanatçıları Merthan Anık, Fırat Aygün, Adalet Işıktaşve Gültekin Tetik`in objektiflerinden Diyarbakır Surları`nı gören 48 kare yer aldı.

 

Açılışa Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, çok sayıda milletvekili, Bakan Yardımcısı Kutbettin Arzu, Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Remzi Can, DİSİAD BaşkanıBurç Baysal, Yerel Gündem 21 Kent Konseyi Genel Sekreteri Metin Kılavuz, Mimarlar Odası Başkanı Necati Pirinçcioğlu, Diyarbakır Müzeler Müdürü Nevin Soyukanat ile DTSO Yönetim Kurulu Üyesi Devrim Türk`ün yanı sıra Diyarbakırlı iş adamları ile Diyarbakır ve Ankara`dan pek çok sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı.

 

Baydemir: UNESCO`nun Altyapısı Hazırlandı

Surlarla ilgili tanıtım fragmanının yer aldığı serginin açılışında konuşan Diyarbakır Kent Konseyi Başkanı ve Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Diyarbakır`ın 8 bin yıl boyunca yaşamın hiç kesintiye uğramadığı dünyanın nadir kentlerinden biri olduğunu söyledi. Diyarbakır`ın hanıyla, hamamıyla, medresesiyle, kilisesiyle, camisiyle insanlık ailesinin en köklü mirasını halen bünyesinde barındırdığını belirten Baydemir, \"Diyarbakır; kalesinin ve yüreğinin kapılarını insanlık ailesinin tüm efradına açmak istiyor\" dedi.

 

Baydemir 8 yıldan beridir gerek surların etrafının temizlenmesiyle, gerekse de tarihi binaların restorasyon çalışmaları ile olsun, UNESCO`nun altyapısının hazırlandığını ve bugün artık UNESCO yolculuğunun başladığını dile getirdi.

 

`Kurşun Artık Barışa İşlemesin`

Ünlü ozan Ahmed Arif`i \"Diyarbakır`ın bir başka burcu\" olarak tanımlayan Baydemir, ozanın \"Anadolu`yum Ben\" şiirini okudu. Okuduğu dizelerinden sonra barış, kardeşlik ve birlikte yaşam umuduna müdahalenin kabul edilmemesi gerektiğini vurgulayan Baydemir, \"Kurşun artık barışa, birlikte yaşama ve özgürlüğe işlememesi lazım\" dedi.

 

Arınç: Diyarbakır Bunu Fazlasıyla Hak Ediyor

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç`da Diyarbakır ve Surların büyük ve kadim bir kültür mirası olduğunu belirterek, \"Bunların yeniden insanlık hayatına bir varlık olarak devredilmesi ve UNESCO gibi bir kurumun kültür mirası olarak tescil edilmesi konusundaki çabalara da desteğimizi sürdüreceğiz\"dedi. Surların tarihçesinden söz eden Arınç, pek çok medeniyete ev sahipliği yaptığını vurguladı ve \"Diyarbakır bir tarih, bilim, kültür ve maneviyatşehridir. Ve Diyarbakırlı da bu vasıfları çok fazlasıyla hak ediyor\" dedi.

 

Özellikle surlara bakıldığı zaman, taş işçiliğinin ne büyük eserler ortaya koyduğunu gördüklerini belirten Arınç, \"Dışkalesiyle, İçkalesiyle çok bilinen kapılarıyla, uzunluğu 5 buçuk kilometre olan içerisinde birçok burcu barındıran surları daha yakından tanımak lazım. Tarih ve sanat tarihi olarak daha yakından incelemek lazım. Kaynaklara baktığımızda Diyarbakır surlarının dünyadaki büyük eserler arasında sayıldığını çok iyi biliyoruz. Surların UNESCO tarafından kabul edilmesi önemlidir. Kent Konseyi, Belediye ve Sivil Toplum Kuruluşları bugüne kadar 100 bini geçen imza toplamışlar. Ümit ederim ki UNESCO da buna duyarsız kalmayacaktır. Ama surların yeniden tüm dünyada bütün ihtişamıyla duyurulmasıçok önemlidir. Ben sayın başkanın Diyarbakır surları ve kentin gerçek kimliğinin ortaya çıkarılması konusundaki çabasını biliyorum, bunları destekliyorum ve kendilerini kutluyorum. Bugün burada Milli Kütüphane`deki bu sergi ile UNESCO yolculuğunu güncellemiş oluyoruz\" diyerek 2013 Diyarbakır Surları YılıOlsun kampanyasına desteğini dile getirdi.

 

Barış ve Kardeşlik Surlar Gibi İşlenecek

Çok katı, işlemesi zor olan taşın bir sanatçı elinde nasıl bir sanat eserine dönüştüğüne dikkat çeken Arınç, bunun verilen emek, zaman ve sabır sonucunda oluştuğunu söyledi. Türkiye`deki barış ve kardeşliğin yeniden tesisinin Diyarbakır surlarındaki taşların işleniş sürecine benzeterek,\"Diyarbakır surları bu hale geldiyse eminim bu büyük ve kronik sorun da iyiniyetli çabalarla çözülebilecektir\" dedi.

 

Arınç, Paris`te yaşanan suikast olayına da değinerek, olayı bir kez daha vahşet olarak tanımladı ve `onlar böyle bir ölümü hiç bir zaman haketmemişlerdi. Kimsenin hayat hakkını böyle vahşice gaspetmeye hakkı yoktur`dedi.

 

Barış ve kardeşlik yolunda hiç bir zaman bu kadar umutlu olmadığını da dile getiren Arınç, `Fransa`daki veya benzeri olayların bizi yoldan çevirmemesini umut ediyorum` dedi.

 

Sergi 14 Ocak`a kadar açık kalacak

 

Konuşmaların ardından protokol birlikte serginin açılış kurdelesini kesti. Müze Müdürü ve Diyarbakır Surları Alan Yönetimi Başkanı Nevin Soyukaya, Arınç ve protokoldekilere fotoğraflar üzerinden Surları anlattı.

Milli Kütüphane Sergi Salonu`ndaki Diyarbakır Surları Sergisi 14 Ocak`a kadar açık kalacak. (Osman İçli-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir