• DOLAR 32.32
  • EURO 35.13
  • ALTIN 2294.916
  • ...
Zekatın Hikmetleri Nelerdir?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
1- Zekat, mal nimetlerini veren Allah’a şükür için meşru olmuştur. Ve ehl-i hakikatın beyanına göre Allah tarafından kulları için bir imtihandır. Çünkü müslüman, Allah’ın her emrettiğini yapacağına, her men ettiğinde kaçınacağına ve yalnız Allah’a inanacağına söz veren insandır.. İşte zekat Allah’a inanma hususunda kulun sadık olup olmadığını denemek için farz kılınmıştır. Zekatını veren zengin, Allah’ına verdiği sözde durduğunu isbat etmiş ve imtihanını kazanmıştır. Vermeyen ise yalancı olduğunu göstermiş, Allah’tan başka bir de mala taptığını göstermek suretiyle dünya ve ahiretini harap etmiş demektir.

2- Zekat zenginin malına karışmış fukara hakkıdır Nitekim Yüce Mevlâ şöyle buyurur:

“Onların mallarında (ihtiyaç içinde olup) isteyenin ve istemeye utanıp da zengin sanılanın hakkı vardır.” (Zariyat Suresi, ayet 19)

Bir zenginin sürüsüne karışan fakirin koyunu hükmen ne ise, zenginin cebindeki fakirin hakkı olan zekat da odur. Binâen aleyh, sürüye karışan koyunu benimsemek ne kadar çirkin ise, cebindeki fukara hakkını vermemek de o derece çirkindir.

Zekat, dinimizin esas temellerinden birini teşkil ediyor. Aynı zamanda zekat, cemiyet hayatının temeli olduğu gibi, İslam cemiyetinin sağlamlaşması ve devamını temin ettiği için İslamiyetin yükselmesine hizmet eden önemli bir vazifedir. Hiç bir semavi din İslam kadar yardımlaşmaya önem vermemiştir. Zekat sayesinde dilencilerin azalması, bir çok vukuatın önüne geçilmesini sağlamıştır. Zira karnı aç olan insan her cürmü işleyebilir. Fakat karnı doyarsa bu cürümleri terk edebilir.

3- Zekatta İslamiyetin neşri ve il’â-yı kelimetullah vardır. Bu hususta fakir canı ile, zengin malı ile cihada iştirak eder.

4- Zekat kominizm, kapitalizim ve dünya-perestlik belasından sakınmanın en büyük çarelerinden biridir.

5- Zekat, zengini cimrilikten ve bunun hastalığından korur. Böylece onlar da felaha ererler. Hâsılı zekat, bir çok hikmetleri muhtevî olan pek büyük bir ibadettir.

Kaynak: Miftâhu’l-İrşâd

 


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir