• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Coronavirus salgını nedeniyle Irak’ta mahsur kalan işçiler yurda dönmeyi bekliyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Irak’ta sokağa çıkma yasağının ardından yaklaşık bir aydır Basra kentinde mahsur kalan işçiler, mağduriyetlerinin giderilmesini istiyor.

İLKHA muhabirine sosyal medya üzerinden ulaşan Recep Gündoğan, şantiyede 22 işçinin, genelde de yaklaşık bin 300 Türkiye vatandaşının umutla ülkeye dönmeyi beklediğini söyledi.

Bağdat Büyükelçiliğinin birçok konuda kendileriyle ilgilendiklerini fakat Türkiye’ye dönmeleri konusunda yapılan işlemlerde çok ağır davranıldığını belirten Gündoğan, yaklaşık 3 aydır Basra’da olduklarını ifade etti.

“Uçak gönderip işçilerini alan şirketler devletimizden daha mı zengin?”

Gündoğan, “Hastalık nedeniyle bütün okullar ve yurtların boş olduğu bu dönemde, yurt dışında ki vatandaşlar hastalığa yakalanma korkusuyla beklerken, boşaltılan yurtlara vatandaşlar alınamıyor mu? Biz ülkemizde karantinaya razıyız. Neden süreç bu kadar ağır işliyor?” diyerek yetkililere seslendi.

Günlerdir yurda dönmeyi beklediklerini dile getiren Gündoğan, şunları söyledi:

“O uçaklar sadece dev şirketlerin işçilerini aldı peki ya bizler ne olacağız? Konuyla alakalı konsoloslukla iletişime geçtiğimizde şirketlerin özel uçakları olduğunu tekrarladılar. Bunu duyunca yıkıldım ve üzüldüm. Yetkililerimiz, vatandaşların ülkeye döneceğini söylüyor ama burada bir bilgi kirliliği var. Bağdat Konsolosluğu, bizim içinde bir çalışma yapmayı düşündüklerini ifade etti. Uçak gönderip işçilerini alan şirketler, devletimizden daha mı zengin? Ya da devlet bu şirketlerden daha mı az değer veriyor vatandaşlarına? Günlerdir bekliyoruz. Uçağı gönderin hatta ücretini de bizden alın.”

Irak’ta, sokağa çıkma yasağının sürekli uzatıldığını vurgulayan Gündoğan, “Bir aydır burada yaşadığımız sıkıntılarımız oluyor. İşler yok ve hak ettiğimiz ücretlerimizi de alamıyoruz. Geçen günlerde burada yaşanan bir tartışmadan dolayı bir kardeşimizin yaralandı. Sıkıntılarımızı bildirmemize rağmen konsolosluk, durumun ciddiyetinin farkında olduklarını ve tahliyeler başlarsa ilk bizim gideceğimizi söyledi. Biz ilk olarak bizi gönderin demiyoruz. Kerbela’da, Bağdat’ta ve Necef’te karayoluyla tahliyeler oldu. Buraya ne zaman sıra gelecek? Devletimizin bu konuda bize yardım etmesini istiyoruz.” diye konuştu.

Gündoğan, Basra Konsolosluğu ile son görüşmelerinde, Türkiye’de yeterli karantina yerinin olmadığından dolayı 10 gün süreyle vatandaşların ülkeye alınmayacağının kendilerine bildirildiğini söyledi.

Gündoğan, “Biz burada kamptayız ve çalıştığımız iş yeri bize kısmen de olsa yemeklerimizi veriyor. İşler durduğundan beri gıda konusunda da bir sıkıntı yaşanıyor. Hijyen konusunda da sıkıntılarımız var. Burada hayat çok pahalı ne kadar süre böyle devam edecek? Var olan imkânlarımızı da tüketmeye başladık. Bulunduğumuz şantiyede 22 kişiyiz. Bağdat Büyükelçisi Fatih Yıldız, Basra’da 200 vatandaşımızın olduğunu söyledi. Bin 377 kişinin ülkeye döndüğünü bir o kadar kişinin ise, dönmeyi beklediğini bize ifade etti. Gerekli çalışmalarında yapıldığını ve müsterih olmamızı belirtiyorlar.” ifadesini kullandı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun, NATO toplantısı sonrası yaptığı açıklamanın kendilerini umutlandırdığını dile belirten Gündoğan, yurda dönecekleri günü sabırsızlıkla beklediklerini söyledi. (İLKHA)











Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir