• DOLAR 32.513
  • EURO 34.62
  • ALTIN 2500.28
  • ...
Pakistan`dan Bir `Yıldız` Kaydı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Pakistan Cemaat-ı İslami lideri ve Pakistan Parlamentosu`nun en büyük grubunu oluşturan İslami Cemaatler Birliği İttifakı (MMA) lideri Gazi Hüseyin Ahmed vefat etti. Gazi Hüseyin Ahmed, uzun bir süredir kalp rahatsızlığı çekiyordu. Cenaze törenine Gazi Hüseyin`in yüz binlerce seveni katılırken, cenaze namazını Cemaat-i İslami Partisi`nin lideri Münevver Hasan kıldırdı.
 
Merhum Gazi Hüseyin Ahmed son olarak büyük bir topluluğa hitap ederken, İslam ümmetine ve dava arkadaşlarına bir veda niteliği taşıyan son sözleri ise "cennette buluşmak üzere" diyerek helalleşmek olmuştu.
 

1938`de Hayber-Pahtunva`da doğan Gazi Hüseyin, Pakistan`ın önemli din âlimi ve şahsiyetleri arasında bulunuyordu. Gazi Hüseyin, Pakistan yönetiminin gerek Taliban`a yönelik ve gerek aşiretler bölgesine yönelik zaman zaman ABD ile birlikte sözde terörle mücadele kapsamında yaptığı saldırı ve katliamlara karşı güçlü bir bloğu temsil ediyordu. Özellikle de komşu Afganistan`daki ABD işgaline şiddetle karşı çıkmasıyla ve cihad eden Afgan mücahitlere yardım ve desteğiyle tanınıyordu.
 
15 Yıl Cemaati İslami`nin Liderliğini Yaptı
Gazi Hüseyin Ahmed`in İslam davasına bağlılığı, verdiği emeği ve yaptığı hizmetleri, uzun zamandır Türkiye`de ikamet eden Pakistanlı Dr. Nedim Çavdari`ye sorduk. Çavdari, Gazi Hüseyin Ahmed`in, Mevdudi Hareketinin, düşüncesinin devamı olduğunu dile getirdi.
 
Gazi Hüseyin Ahmed`in dindar bir ailenin ferdi olarak yetiştiğini anlatan Dr. Nedim Çavdari, "Çok küçük yaşlardan itibaren dini eğitimini almış ve hizmetlerin içinde olmuş mü`min bir şahsiyetti. Genç yaşında Mevdudi`nin hareketine katılarak Cemaati İslami`nin üyesi oldu. Gazi Hüseyin, 60`lı yıllarda üniversitede öğrenciyken Cemaati İslami`nin talebe kolları başkanlığını yaptı. `Cemiyetül Talaba İslami`nin kısa adına `Cemiyet` deniliyor.
 
1978`de Genel Sekreterliğe getirildi. 1987`de Pakistan Cemaat-i İslami`nin başına geçti. Gazi Hüseyin Ahmed 1992, 1994, 1999 ve 2003`te 4 kez daha seçilerek 15 yıl gibi bir süre Cemaati İslami`nin liderliğini yaptı. Gazi Hüseyin, Cemaat-i İslami`nin 2008`deki seçimlerinden affını istedi ve bunun üzerine delegeler, Parti`nin başına Seyit Münevver Hasan`ı seçti" diye konuştu.
 
Gazi Hüseyin Ahmed, Mevdudi Düşüncesinin Devamıydı
İslami bakış açısı olarak Gazi Hüseyin Ahmed`in Mevdudi hareketinin, düşüncesinin devamı olarak görülebileceğini ifade eden Dr. Çavdari, "Gerek Pakistan Taliban`ı, gerek Afganistan Taliban`ı ile ilişkileri vardı ve pozitif anlamda çalışmalar yürütüyordu. Aynı zamanda Keşmir`de devam eden İslami ve cihadi çalışmalara ciddi destek veriyordu. Ayrıca Keşmir olsun, Afganistan olsun buralardan gelen muhacirlerin barınma, çocuklarının eğitimi gibi her türlü desteği sağladı ve halen de sağlanıyor" diyerek Gazi Hüseyin Ahmed`in liderlerinden olduğu Cemaat-i İslami`nin faaliyetlerini anlattı.
 
Siyasette De Etkindi
Cemaat-i İslami`nin siyasi sahadaki çalışmalarına da değinen Dr. Çavdari, "Gazi Ahmed Hüseyin, şeriatı isteyen İslami partileri bir araya getirme konusunda çok ciddi katkıları oldu. Bundan bir önceki seçimde Müşerref`e baskı yaptılar. Müşerref tekrar cumhurbaşkanı olabilmek için seçim istiyordu ancak Gazi Hüseyin, ortak hareket ettiği İslami partilerle seçim için boykot kararı aldı. Ve bu boykot etkili olmuştu. Kısacası siyasette de bayağı etkindi" dedi.
 
Üniversiteleri Doktor, Avukat, Medreseleri Âlim Yetiştiriyor
Pakistan Cemaat-i İslami`nin eğitim çalışmalarından da söz eden Dr. Çavdari, Hem cemaati İslami`nin bünyesinde, hem de yan kuruluşların bünyesinde eğitim çalışmalarının sürdüğünü dile getirdi. Dr. Çavdari, "Bir taraftan lise, kolej, üniversite, diğer taraftan cemaatin 300-400 civarında medresesi bulunuyor. Bu medreseler âlim yetiştiriyor. Üniversitelerde ise Tıp`tan Hukuk`a kadar birçok bölümde insan yetiştiriliyor. Bu üniversitelerde okuyan insanlar üniversiteyi bitirene kadar Kur`an-ı Kerim`i mealiyle birlikte, kimi hepsini kimi belli bir kısmını ezberleyerek bitiriyor" diyerek buna benzer güzel çalışmaların sürdürüldüğünü ifade etti.
 
Allah rahmet etsin inşallah. İslam ümmetinin başı sağolsun.

(Mehmet Özcan - İLKHA)
 
 
 
 
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir