• DOLAR 32.558
  • EURO 34.919
  • ALTIN 2435.41
  • ...
Sokağa çıkma yasağının sona ermesiyle hayat normale döndü
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Yasağın sona ermesiyle birlikte Gaziantep’te hayat kısmen de olsa normale dönmeye başlarken, gece yarısı itibariyle kentte hareketlilik başladı. Sokağa çıkma yasağına vatandaşların genel olarak uyduğu Türkiye’nin en büyük illeri arasında yer alan Gaziantep’te bazı esnaflar kepenklerini açtı.

Yasağın geçerli olduğu illerden biri olan Gaziantep’te iki gün boyunca her yer boş kaldı. Sokağa çıkma yasağının ardından ilk mesai de başladı. Yasağın bitmesiyle vatandaşlar iş yerlerine gitmek için sabah saatlerinde yola koyulurken, iki gün boyunca sessizliğe bürünen cadde, sokak ve meydanlar da ise hareketlilik başladı.

Yeni tip Coronavirus tedbirleri kapsamında alınan sokağa çıkma yasağı boyunca cadde, sokak, meydan ve parkların boş kaldığı kentte kısmen de olsa yoğunluğun olduğu gözlendi. Gaziantepli vatandaşlar, 2 günlük yasaktan sonra dışarıya çıkarak açık olan esnaftan alışverişini yaptı.

İki gün boyunca boş kalan yollarda araç hareketliliği görülürken, otobüs ve tramvay gibi toplu taşıma araçları ile taksi şoförleri de plaka uygulamasına kaldığı yerden devam ederek çalışmaya başladı.

Sabah saatlerinde toplu taşıma araçlarını kullanmak zorunda kalan vatandaşların maske ve eldiven kullandıkları görülürken, banka ve PTT gibi açık olan kurumlarda işlemlerini yürüten bazı vatandaşlar, maalesef sosyal mesafe kuralına pek dikkat etmedi.

“Bu hastalık nedeniyle sokağa çıkma yasağı kararı lazımdı”

İşyerini açmak için yola koyulan kuyumcu Mesut Altunbaş, sokağa çıkma yasağının olması gerektiğini ancak kararın zamanının yanlış bulduğunu savunarak, “Covid-19 salgınına karşı devletin aldığı kararlar gerçekten yerinde kararlar. Bu kararları onaylıyor ve destekliyorum. Ancak son sokağa çıkma yasağı uygulamasını herkesin eleştirdiği gibi ben de eleştiriyorum. Çünkü sokağa çıkma yasağının ilan edilme zamanı bu şekilde olmamalıydı. Sokağa çıkma yasağının bütün sonuçlarını İçişleri Bakanı kendi üzerine aldı. Ama vatandaşında hatası olduğunu düşünüyorum. Çünkü vatandaşlar sadece iki günlük sürenin çok uzun olmayacağını bilmeliydi. Bu şekilde illet dediğimiz bu hastalığı birbirimize bulaştırmamak için elimizden geleni yapmamız gerekiyordu. Ama bilinçsizce hareket etmek ise doğru değil. İnşallah alınan karar hatalara neden olmaz. Eğer hastalık bulaştırma durumu olmuşsa bugüne kadar yapılan bütün çabaların boşuna gittiğini düşünüyorum. Çünkü bir andaki hata herkesi etkiliyor. Şu ana kadar hayatımda sokağa çıkma yasağı ile karşılaşmadım. 1970’lerde birkaç günlüğüne sokağa çıkma yasağı olduğunu büyüklerimiz anlatıyorlar. Yine sıkıyönetim döneminde sokağa çıkma yasağının olduğunu duyduk. Bu hastalık nedeniyle sokağa çıkma yasağı kararı lazımdı.” dedi.

“Yasaktan daha önce haberimiz olsaydı, ürün almazdık”

Sokağa çıkma yasağı kararının daha önceden bildirilmesi gerektiğini belirten Hayri Kurt ise, şunları söyledi:

“Sokağa çıkma yasağı iyi oldu. Fakat esnaf olduğumuz için bize biraz zararı oldu. Biz sebze ve meyve satıyoruz. Ürünlerimiz çürüdüğü için bize biraz zararı oldu. Bu yasaktan daha önce haberimiz olsaydı, ürün almazdık. Pazarcılara bu konuda yardımcı oldular. Ama yine de yasak iyi oldu, biraz nefes aldık. Allah bir daha bu günleri bize göstermesin. İnşallah daha iyiye gider. Dışarı çıkarken de tedbirimizi alıp çıkmamız gerekiyor.”

“İş olsa da olmasa da dükkânımızı açıyoruz”

Virüs salgınından bu yana zaten esnafın işinin düştüğünü belirten kuruyemişçi Abdullah Konur, “Zaten normalde işlerimiz sakin geçiyor. Bu yasakta durgunluğun tuzu biberi oldu. Temennimiz; inşallah bu virüs bir an önce memleketimizden kalkar da daha iyi günler yaşarız. Temennimiz; hayatın tekrar eski günlerine dönmesidir. İki gün boyunca kapalıydık, sokağa çıkma yasağının ardından tekrar işimizin başına geçtik. İş olsa da olmasa da dükkânımızı açıyoruz.” ifadelerini kullandı.

“İnşallah bir an önce bu virüsten kurtuluruz”

Sokağa çıkma yasağının halkın sağlığı için olması gerektiğini belirten Erdal Karapolat, “İnşallah bir an önce bu virüs gider. İki gün boyunca kapalıydık. Bu sabah tekrar gelip işbaşı yaptık. Allah'tan (Celle Celaluhu) hayırlısını diliyoruz. Esnaf olarak ilk defa sokağa çıkma yasağı ile karşılaştık. Daha önce sadece nüfus sayımlarında sokağa çıkma yasağı oluyordu. Zaten bu yasakta sürpriz değildi, olması da gerekiyordu.” şeklinde konuştu.(İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir