• DOLAR 32.601
  • EURO 34.801
  • ALTIN 2411.571
  • ...

EKONOMİ SERVİSİ 

Japonya Otomobil Üreticileri Birliği’nden yapılan açıklamada, devam eden salgın sürecinde fabrikaların mümkün olduğu kadar üretimi askıya almamaya çalışacakları fakat bununla birlikte çalışanların sağlığının birincil öncelikli amaç olacağı belirtildi.

Açıklamada ayrıca sektördeki zor durumda olan firmalar için finans desteği beklentisinin yüksek olduğu bildirildi. Japon otomobil üreticilerinin yurtdışındaki fabrikalarının büyük çoğunluğunun, bulundukları ülkelerdeki sağlık tedbirleri çerçevesinde üretimleri askıya alındı, ancak aynı firmaların Japonya’daki üretim tesisleri halen büyük ölçüde faaliyetlerine devam ediyor.

Birlik Başkanı Akio Toyoda, katıldığı basın toplantısında, “piyasada talep olduğu müddetçe ve işçilerin sağlığı da emniyete alınmak kaydıyla ülkemizdeki otomobil fabrikalarının çalışmaya devam etmesini arzu ediyoruz” şeklinde konuştu.

Toyoda ayrıca bu süreçte işçi çıkarmalardan özellikle kaçınmaları gerektiğini ve bu sayede salgının sona ermesiyle birlikte sektördeki üretici ve tedarikçi firmaların hızla tam kapasite çalışmaya geri dönmelerinin daha kolay olacağını da sözlerine ekledi.

Sektör firmalarının dayanışma içinde olduklarına da değinen Toyoda, zor durumdaki şirketlere mali destek sağlamak amacıyla üretici ve tedarikçi firmaların kendi aralarında bir fon oluşturmayı düşündüklerini söyledi.