• DOLAR 32.578
  • EURO 34.845
  • ALTIN 2418.693
  • ...
Küçük esnaf destek kredilerinin faizli olmasından şikayetçi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve birkaç ayda dünya geneline yayılan Coronavirus (Covid-19) küçük esnafı iş yapamaz hale getirdi.

Şanlıurfa'nın Viranşehir ilçe esnafı, satışların yüzde 80-90 azaldığını bu yüzden de ödemelerini yapamadıklarını belirttiler.

 

"Devletin, esnaf borçlarını ertelemesi faize dayandığı için İslami hassasiyeti olan esnaf kardeşlerimiz bu gibi yardımdan faydalanamıyor"

Viranşehir ilçesinde giyim üzerine esnaflık yapan Mehmet Kaya, "Coronavirus'ten dolayı biz esnaflar olarak çok mağdur duruma düştük. Özellikle devletin aldığı bazı kararlardan dolayı ilçeye bağlı köylerimizden insanlar gelememektedir. Halk da evde kaldığından dolayı işlerimiz düştü. Tabi bu doğru bir kararadır. Tabi evde kalmalarını biz de istiyoruz ve devletin bu kararını da destekliyoruz. Bizler de mecbur kalmasak dükkânımızı açmak için evimizden çıkmayız. Tavsiyemiz yine evde kalsınlar. Ama neticede insanlar olmayınca biz esnaf olarak çok mağdur oluyoruz. Satışlarımız yüzde 80-90 düşmüş durumdadır. Bundan dolayı sadece ben değil bütün esnaf kardeşlerimiz mağdur durumdayız. Tabi devletin, esnaf borçlarını erteleme gibi esnafa destek olduğu şeyler olmuştur ama yapılan yardımlar faizli olduğu için İslami hassasiyeti olan esnaf kardeşlerimiz bu gibi yardımdan faydalanmamaktadır. Bugün Viranşehir ilçemizde işin olmayışı ve borçlarından dolayı birçok esnafımız işyerlerini kapatmış durumda." ifadelerini kullandı.

"Devletten talebimiz, esnafa yardımcı olması ve faizsiz kredi vermesidir"

Kaya, "Devletten öncelikli talebimiz, esnafımıza yardımcı olması ve faizsiz kredi vermesidir. Bu konuda hassasiyeti olan kardeşlerimiz faizli kredi çekmemektedirler. Bundan dolayı hükümetin buna bir çare bulması lazım. Aksi takdirde birçok kardeşimiz iş yerini kapatmak zorunda kalır. Tabi esnafın işyerini kapatması devletin de zararına olacaktır. Yani vergisini veremeyecek, işçi çalıştıramayacaktır. Bu ve benzeri birçok mağduriyetler yaşanacaktır. Bir an önce bunun önlemi alınmalıdır." dedi.

"Coronavirus'ter dolayı işlerimiz fazlasıyla ters gitmektedir"

Devletten faizsiz kredi desteği beklediklerini söyleyen esnaf Mehmet Baybostan, "Gördüğünüz gibi ben ayakkabı işletmeciliği yapmaktayım. Hepinizin bildiği gibi dünyayı saran bu Coronavirus belasından dolayı işlerimiz fazlasıyla ters gitmektedir. Sağ olsun devlet büyüklerimiz önlem alıyor ve gerekli destekleri de sağlıyorlar. Lakin bizler esnaf ve işletmeci olarak; vergilerimiz, ödemelerimiz ve evimize ekmek götürebilmemiz için devletten işletmelere ve küçük esnafa yönelik faizsiz kredi desteklerini bekliyoruz." dedi.

"Türkiye'nin orta halli kesimi çökerse, Türkiye'nin ekonomisi alt üst olur"

Coronavirus'ten dolayı esnaf olarak sıkıntı çektiğini söyleyen beyaz eşya satıcısı Yasin Kurt ise "İnsanımızın köyden ilçeye akımı olmayınca esnaf olarak mağdur oluyoruz. Hükümetimizin desteği var ancak küçük esnaf olarak bu desteği göremiyoruz. Görünse de faizli görünüyor. Bu desteği faizsiz olarak istiyoruz ki esnafımız da rahat etsin. Bize 25 bin TL'lik kredi ve bir de 25 bin TL'lik kredi kartı var dediler. Ama bankalara sorduğumuzda 'faizli' diyorlar. Faizli olduğundan dolayı bizler alamıyoruz. İsterse yüzde 1 olsun, bizler almıyoruz. Biz devletimizden faizsiz istiyoruz. Eğer faizsiz olursa esnafımız rahat bir nefes alır ve yanında çalışan işçiler de o iş yeri sayesinde evine bir ekmek götürür. Şu an esnafımız iş yerlerini kapatırsa o işyerinde çalışan işçiler ne yapacak? Onların da her birinin evde ekmek bekleyen 4-5 kişilik ailesi var. Bundan dolayı hepimiz beraber sıkıntı çekeceğiz. Türkiye'nin orta halli kesimi yüzde 70'tir. Yüzde 70 çökerse, Türkiye'nin ekonomisi alt üst olur. Bundan dolayı hükümetimizden acil bir şekilde faizsiz destek bekliyoruz. Buna ek olarak; hükümetin esnafa yardımcı olması adına vergi affı ve sicil affı da çıkarması çok iyi olacaktır." ifadelerini kullandı.

"İş olmayınca esnaf nasıl ödeme yapacak?"

İşlerinin çok düştüğünü dile getiren Abdulhalim Genç ise "Bu Coronavirus vakası nedeniyle birçok esnaf evde kalıyor. Ben 15 gün evden çıkmadım. Bugün çıktım. Şu anki yaptığımız işler, Coronavirus'ten önce yaptığımız işin binde birini yapamıyoruz. Şu an hiç iş yapamıyoruz. İş olmayınca esnaf nasıl ödeme yapacak? Şu an bu şekilde ödeme yapamıyoruz. Ödeme yapamayınca da toptancı esnafına karşı sıkıntı yaşıyoruz. Devlet bize faizsiz kredi imkânı tanısın, her esnaf faizli kredi almaya yanaşmaz. Bizim devletten beklentimiz; vatandaşlarına faizsiz kredi imkânını sağlamasıdır." dedi. (İLKHA)













Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir