• DOLAR 32.502
  • EURO 34.879
  • ALTIN 2479.373
  • ...
DSİ, Van'da 17 yılda gerçekleştirdiği projelerini açıkladı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Van'da son dönemde yapılan su yapılarındaki artışın, bölgedeki tarımsal faaliyetlerin gelişmesinde önemli rol üstlendiği belirtilen açıklamada, "Van'a son 17 yılda DSİ tarafından 3 baraj ve 2 Gölet inşa edilerek vatandaşların hizmetine sunuldu. Bu barajların en önemlilerinden biri Morgedik Barajıdır. Deliçay üzerinde inşa ettiğimiz Morgedik Barajından sağlanacak su ile 174 bin 50 dekar araziyi sulamaya açmış olacağız." denildi.

Açıklamada, Sırımlı Barajının 2017 yılında hizmete açıldığını, bu barajla sulamaya büyük katkı sağlandığı ve Sırımlı Barajı Sulaması ile 3 bin 700 dekar mümbit arazinin sulandığı belirtildi.

"Van'da 3 baraj daha inşa edilecek"

DSİ tarafından yapılan açıklamada, su kaynaklarının en iyi şekilde değerlendirmeye devam edildiğini, Van'da kalkınmayı hızlandıracak, Van'da sulamayı ve ziraatı geliştirecek 3 barajın daha inşa edileceği belirtildi.

İnşaatı devam eden barajlardan birincisinin, 42,5 metre yüksekliğinde ve 4 bin 290 dekar araziyi sulayacak olan Ortanca Barajı olduğunu, ikincisinin takriben 4 bin 100 dekar araziyi sulayacak olan
Yeni Emek Barajı ve üçüncüsünün de 31 metre yüksekliğinde olup 2 bin 140 dekar araziyi sulayacak olan Baklatepe Barajı olduğu belirtildi.

"Van'ımızın mümbit topraklarını suya kavuşturduk"

Van denince akla geniş ve bereketli toprakların geldiği belirtilen açıklamada, "Biz de bu bereketli topraklara bereket katmak için 10 çok önemli sulama tesisini inşa ettik. Son 17 yılda inşa ettiğimiz sulama tesisleriyle 337 bin 290 dekar araziyi sulamaya açtık ve çiftçilerimize yıllık 109 milyon TL ilave zirai gelir sağladık. Sulamaya açtığımız bu alan çok önemli ama sulayacağımız daha fazla alan var. Şu anda inşaat çalışmaları devam eden 5 sulama tesisi projesi ile 185 bin 350 dekar mümbit arazi daha sulamaya açılacaktır." ifadeleri kullanıldı.

"35 bin 480 dekar arazide ihale çalışmaları devam ediyor."

Açıklamada, Van için sulamanın çok önemli olduğu, bunun için toplamda 35 bin 480 dekar araziyi sulayacak olan 8 adet sulama tesisinin de ihale safhasında olduğu belirtildi.

Bu sulama tesislerinin de hizmete girmesiyle birlikte Van'ın, zirai üretimde ülkede söz sahibi illerinden biri olacağı ifadelerine yer verildi.

"Van içme suyu isale hattı, 2045 yılına kadar içme, kullanma ve sanayi suyu ihtiyacını karşılayacak"

DSİ tarafından yapılan açıklamada, Şamran kaynağından alınan suyun 48 bin 36 kilometre uzunluğundaki isale hattı vasıtasıyla Van Şehir Merkezine, Gürpınar, Edremit, Gevaş ilçelerine ve 18 köye yıllık 76 milyon metreküp içme suyunun verildiği, 2013 yılında hizmete alınan tesisin ise 1 milyon 100 bin kişinin, 2045 yılına kadar içme, kullanma ve sanayi suyu ihtiyacını karşılanacağı açıklandı.

"Erciş İçme Suyu İsale Hattı birinci ve ikinci kısımları 2017'de hizmete girdi"

Morgedik Barajı kaynağından alınan su ile, 23 bin 50 kilometre uzunluğundaki isale hattı vasıtasıyla, Erciş ilçe merkezine ve TOKİ konutlarına yıllık 12 milyon metreküp içme suyu verildiği, tesis 2017 yılında hizmete alınmış olup 149 bin kişinin 2045 yılına kadar içme suyu ihtiyacı karşılanacağı belirtildi.

Morgedik Barajı kaynağından alınan su ile, 38 bin 30 kilometre uzunluğundaki isale hattı vasıtasıyla, Kocapınar ve Çelebibağ Beldelerine yıllık 6 milyon metreküp içme suyu verildiği, 2017 yılında hizmete alınan tesisin 83 bin kişinin 2045 yılına kadar içme suyu ihtiyacının kaşınacağı ifade edildi.

"Erciş İçme Suyu Arıtma Tesisi 2017'de faaliyete girdi"

Ayrıca 2019 yılında hizmete alınan ve günlük arıtma kapasitesi 76 bin metreküp olan Erciş İçme Suyu Arıtma Tesisinin de son 17 yılda Van'a kazandırılan projelerden biri olduğu aktarıldı.

"Taşkın koruma tesisleriyle halkımızı ve toprağımızı koruduk"

Son 17 yılda Van'da 103 adet taşkın koruma tesisi inşa edildiği, Van şehir merkezi ve 118 meskûn mahallin taşkınlardan korunduğu ifade edilerek, 6 adet taşkın koruma tesisinin de inşaatlarının devam ettiği bildirildi

DSİ açıklamasında, Van İli sınırları içerisinden geçen Karasu Çayı'nın ıslahı ile alakalı bölge halkının 50 yıllık talepleri doğrultusunda çalışmalara başlandığı, çay yatağının ıslah edileceği ve iki adet de köprü yapılacağı ifadelerine yer verildi.

Ayrıca, 19 bin 500 metrelik güzergâh boyunca ıslahı devam eden Karasu Çayının, kontrolsüz malzeme alımı sonucu oluşan oyulmaların düzenlenmesine yönelik hazırlanan projede Tuşba ilçesi, Kasımoğlu, Gülsünler, Tevekli, Dibekdüzü, Arısu, Topraktaş ve Bardakçı köylerinin de taşkınlardan korunmasının amaçlandığı belirtildi. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir