• DOLAR 32.384
  • EURO 35.136
  • ALTIN 2325.72
  • ...
Covid-19’da nadir görülen belirtiler insanları yanıltıyor mu?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Coronavirus pandemisi dünyayı alarm durumuna geçirdi. Belirtileri, öksürük, yüksek ateş ve yorgunluk olarak bilinen Covıd-19 vakalarında durum ağırlaştıkça daha belirgin semptomlar ortaya çıkıyor.

Toplumun bir kısmı hastalığı kısmen daha hafif atlatırken, Coronavirus’te nadir görülen bulguları hasta ve taşıyıcı bireylerin kendilerinden şüphe etmemesine yol açıyor.

İmmünoloji ve Alerji alanında çalışan Doç. Dr. Akgül Akpınarlı, salgının başlangıç noktası Çin’de gerçekleştirilen klinik çalışmalardan yola çıkarak Coronavirus’ün nadir görülen belirtilerini derledi.

Hastalığın oldukça sinsi yayıldığına dikkat çeken Doç. Dr. Akpınarlı, “Az ya da hiç görülmeyen belirtileriyle Coronavirus, milyonlarca insanı taşıyıcı olarak kullanıyor” ifadelerini kullandı.

Akpınarlı, Coronavirus’ün nadir görülen semptomlarını açıklarken, “Baş ağrısı, baş dönmesi, ani tat ve koku kayıpları, göğüs ve kas ağrıları Coronavirus enfeksiyonunun nadir belirtileri arasında yer alıyor. Coronavirus’e yakalanıp bu belirtileri gösteren bireyler, hasta olmadıklarını düşünüp virüsün yayılmasına sebep oluyorlar.” ifadelerini kullandı.

Coronavirus’ün nadir görülen belirtilerinin klinik çalışmalarla gözlemlendiğini belirten Doç. Dr. Akpınarlı, “Çin, Coronavirus salgınının başladığı yer olarak dünyadaki bir çok ülkeden daha fazla klinik çalışma yapma fırsatına sahip oldu. Salgının tehlike arz etmesinin ardından ciddi önlemler alan Çin’de belirtileri saptamak, Coronavirus taşıyıcılarını toplumdan soyutlamak için araştırmalar başlatıldı. Salgının merkezi olan Hubei Eyaleti’nde 1 Ocak, 27 Şubat arasında 10 COVID-19 hastası ile gerçekleştirilen klinik araştırmada, erken belirtilerin çoğunlukla öksürük ve ateş olduğu saptandı ancak baş ağrısı, (1 hasta) baş dönmesi, (3 hasta) mide sancıları ve kusma, (1 hasta) göğüs ağrısı (1 hasta) gibi belirtiler de görüldü. 10 hastada bir görülen bu belirtiler bize sayıca az gelse de 10 binlerce vakanın görüldüğü ülkelerde binlerce kişinin bu semptomları taşıyıp, kendini hasta hissetmediği düşünülebilir” açıklamasında bulundu.

“12 belirtiye Dikkat edilmeli”

Bireyleri yanılgıya düşüren 12 semptomu açıklayan Doç. Dr. Akpınarlı, “Baş ağrısı, baş dönmesi, ani tat ve koku kaybı, burun tıkanıklığı, göğüs ve kas ağrıları, karın ağrısı, iştahsızlık, bulantı, kusma ve ishal nadir de olsa karşılaştığımız belirtiler arasında yer alıyor. Coronavirus şüphesi taşıyan bireyler, ateş ve öksürük gibi semptomların yanı sıra bu nadir belirtilere de dikkat etmeliler.” ifadelerini kullandı.

 

Dr. Akpınarlı son olarak, “Coronavirus’ün sinsi bir hastalık olduğunu söyleyebiliriz. Nadir ya da hiç görülmeyen bulguları virüsü tehlikeli kılıyor. Bu nedenle toplum sağlığı için hepimiz sosyal mesafe kurallarına uymalı, zorunlu olmadıkça dışarı çıkmamalıyız.” diyerek uyarıda bulundu. (İLKHA)





Bu haberler de ilginizi çekebilir