• DOLAR 32.558
  • EURO 34.919
  • ALTIN 2435.41
  • ...
DENGELER DEĞİŞİYOR
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DOĞRUHABER / Mehmet Tahir Özsoy

İlk olarak Çin’de ortaya çıkan ve hızla bütün dünyaya yayılan yeni tip koronavirüs, kısa sürede bütün dengeleri alt üst etti. Dünya, sonu gelmeyen savaşların durmasına ve süper güçlerin çaresizliğine şahitlik etti. Avrupa Birliği, yaşanan kaostan sonra dağılma noktasına geldi. Batı ülkelerinin birbirinin tıbbi cihazlarına el koyması ve bakım evlerinde ölüme terk edilen binlerce yaşlı, Batı’nın ahlak anlayışını bir kez daha gözler önüne serdi. Azalan talep sonrası petrol fiyatlarının bir ara 20 dolar seviyelerine inmesi de enerji kaynaklarıyla ayakta duran Rusya’yı zor duruma düşürdü. Koronavirüsün ilk ortaya çıktığı Çin ise uluslararası toplumda güven kaybetti.

ABD, TÜRKİYE'DEN YARDIM İSTEDİ

Koronavirüs salgınının merkezi haline gelen ABD, Türkiye Büyükelçiliği aracılığıyla Ankara'ya gönderdiği listede sabun, maske ve ceset torbası gibi ürünler talep etti.

Dışişleri Bakanlığı aracılığı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Ticaret Bakanlıklarına ulaşan ABD'nin listesinde; yatak, N95 maske, eldiven, gözlük, ventilatör, antibiyotik, ceset torbası, dezenfektan, oksijen yüz maskesi gibi ürünler var.

SÜPER GÜÇLERİN ÇARESİZLİĞİ

Koronavirüs salgınında çaresiz kalan ABD, şu ana kadar oldukça başarısız bir görüntü sergiledi. Virüs vakalarının en fazla olduğu ülke olan ABD’de, Başkan Donald Trump’ın iddialarına göre 200 bin insan ölebilir.

Öte yandan Batı ülkeleri arasında ciddi bir kriz yaşanıyor. ABD’nin, Almanya’nın satın aldığı maskelere Tayland’da el koyması sonrası, Almanlar bu ülkeyi ‘modern korsanlıkla’ suçlamıştı.

Avrupa Birliği ülkeleri de bu korsanlıktan nasibini aldı. Çin’den İspanya ve İtalya’ya gönderilen maske ve eldivenlere Fransa el koymuştu. Malzemelerin salgını en şiddetli yaşayan söz konusu iki ülkeye Fransa üzerinden gönderilmesi planlanıyordu.

‘BİRLİK’ ÇATIRDIYOR

Avrupa Birliği ülkelerinin birbirine yardım etmek bir yana, tıbbi malzemelere el koyması, Birlikte ciddi tartışmalara neden oluyor. Virüsten en çok etkilenen Avrupa ülkesi İtalya’nın, ölümlerin had safhada olduğu dönemde yalnız kalması, ülkedeki siyasetçilerde Birliğe karşı tepkilere neden oldu.

Birçok İtalyan siyasetçi kameraların karşısına geçerek, AB’ye tepki olarak Birliğin bayraklarını indirdi. Tepki furyasını, Temsilciler Meclisi Başkan Yardımcısı Fabio Rampelli başlattı. Rampelli, odasında bulunan Avrupa Birliği bayrağını kaldırdı, yerine İtalya bayrağı astı. Cadoneghe Belediye Başkanı Marco Schiesaro de belediye binasının önündeki AB bayrağını iple bağlayarak duruma tepki gösterdi.

İtalya Başbakanı Giuseppe Conte de geçen hafta bir İspanyol gazetesine verdiği demeçte, virüsten kaynaklı en fazla ölümlerin olduğu İtalya ve İspanya başta olmak üzere, güney Avrupa ülkelerinin AB'den talep ettiği ekonomik yardımın Almanya ve Hollanda tarafından veto edilmesinin Birliğin geleceğini riske attığını savunmuştu. Conte, AB'nin bu krizden başarıyla çıkmaması halinde "Avrupa'daki aşırı sağ partilerin şimdikinden çok daha fazla güçlenmesi riskinin kaçınılmaz olduğunu" kaydetmişti.

YEMEN’DE ATEŞKES UMUDU

Öte yandan koronavirüs salgını, savaş bölgelerinde barış umudunu artırdı. Afganistan’da 2001’den beri devam eden iç savaş, ABD’nin ihlallerine ve sivil katliamlarına rağmen devam ederken, Irak’ta da ABD, bazı üslerden çekildi. Son olarak Yemen’de, Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçlerinin ilan ettiği ateşkes, dün itibariyle yürürlüğe girdi.

Koalisyon güçleri, koronavirüs salgını nedeniyle Yemen'de dün itibaren itibaren 2 haftalık ateşkes ilan etti.

Suudi Arabistan resmi ajansı SPA'nın haberine göre, Koalisyon sözcüsü Turki el-Maliki, koronavirüs salgını nedeniyle 2 haftalık ateşkes ilan ettiklerini ve ateşkesin uzatılabileceğini belirtti. Maliki, bu ateşkesin, Yemen hükümetinin, BM’nin, "Kovid-19'un yayılmasını engellemek için" yaptığı ateşkes çağrısını kabul etme kararını desteklediğini ifade etti.

Bu haberler de ilginizi çekebilir