• DOLAR 32.349
  • EURO 35.139
  • ALTIN 2307.703
  • ...
"Dükkânları açma-kapama saatleri" kararına Diyarbakır esnafından destek
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Diyarbakır esnafı, Covid-19 salgınıyla mücadele kapsamında Diyarbakır Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Hasan Basri Güzeloğlu'nun, "08:00-18:00 saatlerinden sonra dükkanlar kapalı olacak' açıklamasını desteklediklerini belirttiler.

Dün Valilikten yapılan açıklamada, Diyarbakır İl Hıfzıssıhha Kurulunun 7 Nisan 2020 tarihinde aldığı 21 nolu kararla, il genelinde 9 Nisan 2020 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere sağlık ve lojistik destek getirenler, gıda tedarik eden işyerleri, eczane ve sağlık kuruluşları dışındaki işyerlerinin saat 08:00-18:00 saatleri arasında kontrollü olarak faaliyetlerine izin verilmesi, bu saatler dışında bu yerlerin kapalı olacağı belirtilmişti.

 

"Devlet, küçük esnafa kira desteğinde bulunsun"

Yayımlanan bildirinin virüsü önlemek için yerinde bir karar olduğunu belirten Diyarbakır esnafı, az da olsa mağdur olacaklarından dolayı devletten de destek beklediklerini söylediler.

Diyarbakır Valiliğince dükkân açma-kapama saatlerinin sınırlandırılmasını doğru bir karar olduğunu belirten ayakkabı işletmecisi Yusuf Akyon, devletin küçük esnafa kira desteğinde bulunması gerektiğini söyledi.

"Bu kararı doğru buluyor ve destekliyoruz"

Akyon, "Valiliğin sabah saat 08.00'dan önce açmak ve akşam saat 18.00'dan sonra açık dükkanları kapatma kararı var. Bu kararlar hem bizim açımızdan hem de müşterilerimiz için iyi bir karardır. Biz alınan bu kararı doğru buluyoruz ve destekliyoruz ama küçük esnafa ve Kobilere kira desteğinin de olması gerektiğini düşünüyorum. Gerçekten esnaf şu an zor durumdadır. Kira konusunda da biraz hassas davranmalarını istiyoruz." dedi.

"Valiliğin kararı olumlu ve yerinde bir karar"

Sağlık açısından alınan kararlara mecburen uyduklarını belirten tuhafiye dükkânı işleten Eyüp Yıldız, "Valilik tarafından yayımlanan '08.00-18.00 arası dükkanların açık kalması' kararı yerinde ve olumlu bir karardır. Hatta 09.00 ile 18.00 arası olsaydı daha da iyi olacaktı.  Çünkü bu bildiri sağlığımız için alınmış bir karardır. Onlar hangi açıklamada bulunursa mecbur uyacağız." ifadelerini kullandı.

"Alınan karar yerinde bir karardır ancak esnafın da mağdur edilmemesi gerekir"

Alınan kararı hem olumlu hem de olumsuz bulduğunu belirten telefon tamircisi Vedat Balta ise şöyle konuştu:

Dükkanların sabah saat 08.00 ile 18.00 arasında açık kalmasını hem olumlu hem de olumsuz buluyorum. Neticede biz burada kiracıyız, kiralık dairede kalıyoruz. Bize nasıl destek verileceğini zaman gösterecek. Salgından dolayı bu yerinde bir uygulamadır, hatta geç alınmış bir karardır. Ekonomik açıdan bakıldığında ise yerinde bir karar değil. Sonuçta biz kiracıyız. Biz devletten sürekli yardım talebinde bulunmuyoruz ama esnaf için kolaylık yapmaları gerekir. Bize '30 gün dışarı çıkmayın' deseler biz çıkmayız ama 31'inci gün benim ailemi doyurmam gerekecek. Yetkililerin bu durumu da bilmesi lazım.

"Alınan karar hem bizim açımızdan hem de müşterilerimiz açısından iyi bir karardır"

Kararlara uyacağını belirten mağaza işletmecisi Vedat Humartekin, "Biz mağazamızı normal günlerde de saat 11.00'de açıyorduk ve akşamları erken kapatıyorduk. Ama bazı esnaf 18.00'dan sonra açıyordu. Bu da onların sağlığı için iyi değildi. Alınan karar hem bizim açımızdan hem de müşterilerimiz açısından iyi bir karardır. Biz de bu kararlara riayet edeceğiz." dedi. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir