• DOLAR 32.368
  • EURO 34.972
  • ALTIN 2325.19
  • ...

İSTANBUL

Tüm Oto Kiralama Kuruluşları Derneği (TOKKDER) Yönetim Kurulu Başkanı İnan Ekici, sektöre ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

"KİRA BEDELLERİ VE DİĞER ÖDEMELERDE GEÇİCİ SÜRELİ YÜZDE 100 İNDİRİM BEKLİYORUZ"

Salgının daha fazla yayılmasının önüne geçmek için seyahatlerin kısıtlanması yönünde devletin haklı olarak kritik bir karar aldığını dile getiren İnan, şöyle devam etti: "Buna bağlı olarak uçuşlarda ve hava yolu yolcu sayılarında ciddi azalmalar oldu. Bu zorunlu durum, uçuş ve hava yolu yolcu sayılarına doğrudan bağımlı olan kısa dönem/günlük araç kiralama iş hacminde birkaç haftalık bu sürede yüzde 50’den fazla daralma meydana getirdi. Salgının devam etmesi durumunda bu daralma daha da artacaktır. Hal böyleyken, araç kiralama şirketlerinin hava limanlarındaki ofisleri için ödedikleri kira bedelleri ile işlerini sürdürmeleri mümkün değildir. Bu çerçevede, kısa dönem/günlük araç kiralama şirketlerinin hava limanlarındaki ofisleri için hava limanı işletmelerine ödemekte oldukları kira bedelleri ve tahakkuk eden diğer ödemelerde geçici bir süre için yüzde 100 indirim yapılmasını bekliyoruz."

"BU ZOR DÖNEMİ KOLAYLAŞTIRMAK İÇİN DEVLETİMİZ BAZI ÖNLEMLER ALDI"

İnan Ekici, bu zor dönemi iş dünyası için mümkün olduğunca kolaylaştırmak için devletin bazı önlemler aldığını anımsatarak, sözlerini şöyle tamamladı: "Bunun bir örneği olarak, koronavirüs salgınından ve bu kapsamda alınan tedbirlerden doğrudan etkilenen mükelleflerin, Vergi Usul Kanunu’nun mücbir sebep hükümlerinden faydalandırılması hakkında düzenleme yapıldı, araç kiralama sektörü de mücbir sebep kapsamındaki sektörler arasına alındı. Yapılan düzenlemeyle, mücbir sebep halinde olduğu kabul edilen mükelleflerle ilgili bazı vergi ödevleri ertelendi. Bu düzenleme elbette araç kiralama sektörü açısından olumludur. Bu zor dönemi mümkün olan en az zarar ile atlatmak için, sektörümüze özel bazı hususlarda devletimizin desteğini almak adına TOKKDER olarak ayrıca girişimlerimizi hem Günlük Kiralama hem de operasyonel kiralama özelinde sürdürmekteyiz."

Kaynak, AA