• DOLAR 32.352
  • EURO 35.106
  • ALTIN 2317.635
  • ...
Koronavirüs nedeniyle temassız ödeme kullanımı 3 kat arttı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Bankalararası Kart Merkezi (BKM) verilerine göre koronavirüs nedeniyle evlerimize kapandığımız bugünlerde her 5 mağaza içi ödemeden 1’i temassız yapılırken, 2,5 milyon farklı kart ilk kez temassız ödemelerde kullanıldı.

BKM, kartlı ödeme verilerine göre mart sonu itibarıyla toplam kart adedi yıllık yüzde 9 artarak adet olarak 239 milyona, ödeme tutarı olarak da önceki yıla kıyasla toplam 85,5 milyar liraya ulaştı.

NAKİT ÇEKİM ORANI DÜŞTÜ

Nakit çekim tutarı ise yüzde 8 ile bir önceki aya göre daha sınırlı artarak 81,6 milyar lira oldu.

Mart ayında kartlı ödeme tutarının geçen yıla göre en fazla arttığı üç sektör market-gıda, elektronik eşya ve sağlık-kozmetik oldu. Geçen yılın aynı dönemine göre market-gıda sektöründe yüzde 44, elektronik eşya ve sağlık-kozmetikte ise yüzde 16 artış gerçekleşti.

SEYAHAT HARCAMALARI AZALDI

Yaşanan salgınla beraber alınan tedbirlerin de etkisiyle hava yolları ve konaklama sektörlerinde yüzde 42, seyahat acentelerinde ise yüzde 33 oranında daralma gözlemlendi.

Olağanüstü günlerin yaşandığı bu dönemde hızlı, kolay ve hijyenik olan temassız kartlarla yapılan ödeme adedi, 2019'un aynı dönemine göre yaklaşık 3 katına çıktı ve 85,8 milyona ulaştı.

TEMASSIZ ÖDEME REVAÇTA

18 Mart itibarıyla temassız ödemelerde şifresiz işlem limitinin 250 liraya yükseltilmesiyle birlikte daha fazla ödemede temassız ödeme teknolojisi kullanılabilir oldu.

Mart ayında her 5 lira kartlı ödemenin 1 lirası internetten yapılırken, 3 milyon kart ilk kez internetten ödemelerde kullanıldı. İnternetten kartlı ödeme tutarı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 19 artarak 16,5 milyar liraya ulaştı.

İnternetten kartlı ödeme tutarında en fazla artış görülen sektörlerin başında ise market-gıda geldi. Market-gıda sektöründe internetten yapılan ödemeler geçen yılın aynı dönemine göre yaklaşık 2,5 katına çıktı ve 1,7 milyar lira oldu.

Bu haberler de ilginizi çekebilir