• DOLAR 32.382
  • EURO 35.077
  • ALTIN 2326.17
  • ...

ANKARA

Yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) ekonomiye ve vatandaşlara etkisini bertaraf etmek için açıklanan Ekonomik İstikrar Kalkanı Paketi, işverenden esnafa, çalışandan emekliye kadar pek çok kesim için önlemler içeriyor.

VERGİ VE DİĞER ÖDEMELER:

2 milyondan fazla mükellefin muhtasar, KDV ve prim ödemeleri 6 ay ertelendi. Böylece, yaklaşık 53,6 milyar liralık tahsilat ertelenmiş oldu.

Mücbir sebep halinden yararlanan mükelleflere ek olarak gelir vergisi mükellefi 1,9 milyon kişi daha mücbir sebep hali kapsamına alındı.

65 yaşın üzerinde ve kronik rahatsızlığı olan mükelleflerin beyanname ve ödemeleri ertelendi. Konaklama vergisinin başlangıcı, Ocak 2021'e ötelendi.

Otel kiralamalarına ilişkin irtifak hakkı bedelleri ve hasılat payı ödemelerinde nisan, mayıs ve haziran ayları için 6 ay ertelemeye gidildi.

Belediye kesintileri 3 ay ertelenerek, 3 milyar liralık kaynak sağlandı.

İl özel idarelerinin, belediyelerin ve bağlı kuruluşların tasarrufundaki taşınmazların kira ödemesinde esneklik sağlandı.

ÇALIŞANLAR VE EMEKLİLER:

Asgari ücret desteği sürdürülecek. Destek, işletme büyüklüğüne bakılmadan 75 lira olarak 12 ay süresince uygulanacak. Yaklaşık 7,8 milyon kişi destekten faydalanacak.

Kamu ve özel sektörde esnek ve uzaktan çalışma modeli devreye alındı. İşten çıkarmaları önlemek için kısa çalışma ödeneğini uygulanıyor.

Faaliyetlerini azaltan ya da durduran işletmelerde çalışanlara 3 ay maaş desteği verilecek. Ücretli öğretmenler ve usta öğreticilere ek ders ücreti ödenecek.

Emekli aylığı 1500 liranın altındaki yaklaşık 650 bin emeklinin aylığı yükseltildi. Emeklilerin Ramazan Bayramı ikramiyelerinin ödenmesine başlandı.

Kamu bankaları emeklilerin maaş ödemelerini isterlerse evlerinde yapıyor. İhtiyaç sahibi 2 milyon 111 bin haneye 1000 lira nakdi yardım yapılarak 2 milyar liralık paket devreye alındı. İstihdamdaki sürekliliği temin amacıyla 2 aylık telafi çalışma süresi 4 aya çıkarıldı.

Sağlık çalışanlarının ve üniversite hastanelerinin çalışanlarının performans ödemeleri 3 ay üst limitten yapılacak. 32 bin sağlık personeli alımı yapılacak.

Kaynak, AA