• DOLAR 32.377
  • EURO 34.964
  • ALTIN 2325.628
  • ...
Gaziantepliler Beraat Kandilini camilerde ihya edememenin hüznü yaşanıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Diyanet İşleri Başkanlığı, Covid-19 salgınına karşı alınan tedbirler kapsamında Türkiye genelindeki tüm cami ve mescitlerin, Cuma namazında olduğu gibi kandil günlerinde de kapalı olmasını kararlaştırmıştı. Alınan bu karar doğrultusunda her kandilde dolan camiler, salgının kalabalık ortamlarda yayılmasını önlemek amacıyla kapalı kalacak.

İslam âlemi, Ramazan ayının habercisi olarak kabul edilen Şaban ayının 15'inci gecesi Beraat Kandiline ulaşmanın sevinç ve heyecanını yaşarken, geceyi camilerde ihya edememenin ise hüznünü yaşıyor.

Beraat Kandilini camilerde ihya edemeyeceklerinden dolayı hüzünlendiklerini ve bu duruma ise çok üzüldüklerini belirten Gaziantepliler, camiler kapalı olacağı için kandili evlerinde ihya edeceklerini söylediler.

Coronavirus salgını nedeniyle alınan tedbirler kapsamında bu kandili de evde ihya etmek zorunda kalacaklarını belirten vatandaşlar, salgının son bulması ve camilerin tekrar toplu halde ibadete açılması için dua edeceklerini ifade ettiler.

"Mümkün olduğu kadar nafile namaz kılacağım. Kur'an-ı Kerim okuyacağız."

Beraat Kandilini camide ihya edemeyeceği için çok üzüldüğünü belirten İsmail Özdemir, "Berat gecesi günahlardan beraat etmek, Allah'a (Celle Celaluhu) yalvarmak, elimizden geldiği kadar en güzel ibadetleri yapmak, geçmiş günahlarımızın af olması ve tövbe etmek için büyük bir fırsattır. İnşallah bilinçli olarak tekrar günah işlememek, ümmeti Muhammed'in (Sallallahu Aleyhi Vesellem) kurtuluşu ve başımızdaki musibetlerin kalkması için dua edeceğiz. Mümkün olduğu kadar nafile namaz kılacağım. Kur'an-ı Kerim okuyacağız. Bu geceyi en güzel şekilde geçirmek umuduyla Allah'a (Celle Celaluhu) niyazda bulunacağız. Birlik ve beraberlik içerisinde yaşamak için birbirimize dua edeceğiz. Zülüm altında Müslümanlar, inşallah hürriyetlerine kavuşur. İslamiyet en güzel noktaya ulaşır ümidiyle dua etmemiz lazım. İnşallah bu gecenin hatırına Allah (Celle Celaluhu) bugünleri başımızdan def eder. " dedi.

"İnsanların biraz kendilerine çeki düzen vermeleri lazım"

Mescid-i Haram başta olmak üzere tüm mescitlerin kapalı olmasından Müslümanların ders çıkartması ve ibret alması gerektiğini belirten Ökkeş Avcı da, "Allah (Celle Celaluhu) bugün Mescid-i Haram'daki Kâbe'yi tavaf etmeyi bize layık görmüyor. İnsanların biraz kendilerine çeki düzen vermeleri lazım. Bütün kötülükler hat safhaya ulaşmış. Birçok şeyi dile getirmeye dilimiz varmıyor. Allah'a (Celle Celaluhu) hamdolsun Müslüman bir ülkeyiz. Bu musibeti ne kadar az hasarla atlatabilirsek bizim için iyidir. Bu musibetin son bulması ve içinde bulunduğumuz durumun düzelmesi için Allah'a (Celle Celaluhu)  dua etmemiz, sabretmemiz lazım." ifadelerini kullandı.

 

"Bu geceyi ailece evde ihya edeceğiz"

Her kandilde olduğu gibi Beraat Kandilini de camide ihya etmeyi çok istediğini ancak salgın nedeniyle camilerin kapalı olmasından dolayı geceyi ailece evde ihya edeceklerini belirten Mehmet Ali Birben ise, şunları söyledi:

Bu geceyi ümit ederdik ki camilerde ihya edelim. Ama maalesef hastalıktan dolayı evde ihya edeceğiz. Sağlığımızdan dolayı bu geceyi evde geçireceğiz. Rabbim inşallah bütün hastalıkları def eder diye Allah'a (Celle Celaluhu) yalvaracağız. Başka çaremiz yok. Bu salgın hastalığı Türkiye'nin ve İslam âleminin üzerinden almasını yüce Allah'tan (Celle Celaluhu) niyaz edeceğiz.

"Namazlarımızı kılacağız, gerekli hayırlarımızı yapacağız"

Camilerde cemaatle namaz kılınmasına ara verilmesine, Cuma günü ve kandil geceleri camilerin kapalı olmasına çok üzüldüğünü belirten Veysel Kahraman da, "Berat Kandilini büyüklerimizle birlikte evde ihya edeceğiz. Namazlarımızı kılacağız, gerekli hayırlarımızı yapacağız. Bu hastalık bir an önce bitmiş olsa rahatlayacağız. Camilerimiz kapalı, namaza gidiyoruz, namaz kılamıyoruz. Allah'ın (Celle Celaluhu) evi bile kapalı. Nerede namaz kılacağız? Ama yapabileceğimiz bir şey yok." şeklinde konuştu.

"Bu geceyi en güzel şekilde geçirmek için sabaha kadar ibadet etmemiz lazım"

Camiler kapalı olsa da Beraat Kandilinin evde en güzel şekilde ihya edilmesi gerektiğini belirten Özcan Kılçık ise, "Berat gecesini ibadetle geçireceğiz. Allah'ı (Celle Celaluhu) zikir edeceğiz. Bol bol dua edeceğiz. Bu geceyi en güzel şekilde geçirmek için sabaha kadar ibadet etmemiz lazım. Sabaha kadar durmadan Allah'a (Celle Celaluhu) yalvarıp bu salgını başımızdan def etmesi için dua edeceğiz. Camilerimiz kapalı olduğu için üzülüyoruz. Allah (Celle Celaluhu) bize bir musibet verdi. Biz, bir olmadığımızdan birlik ve beraberliğimizi sağlayamadığımızdan, birbirimizi sevmediğimizden dolayı Rabbim bizlere musibet verdi. İbret almalıyız." şeklinde konuştu.

"Bu mübarek günler her zaman gelmiyor"

Naile Doğan da, "Bu geceyi namaz kılarak, Kur'an-ı Kerim'i okuyarak ibadetle geçirmeliyiz. Çünkü bu mübarek günler her zaman gelmiyor. Bundan sonraki mübarek geceye ya kavuşur ya da kavuşamayız. Bundan dolayı bu tür önemli gün ve geceleri iyi değerlendirmemiz lazım." dedi.

"Bu hastalıktan ibret almamız lazım"

Müslümanların bu gece tövbe, istiğfar ve dua ile Allah'a yönelmesi gerektiğini belirten Ali Çakmak ise, "Bu mübarek geceyi Allah'a (Celle Celaluhu) dua ederek geçireceğiz. Bu musibeti başımızdan alması ve bu hastalığın tüm İslam ülkelerinin başından def olması için Rabbimize dua edeceğiz. Bu hastalık Rabbimizin bize verdiği bir musibettir. Bu hastalıktan ibret almamız lazım." diye konuştu.

Erdal Demir de, salgın hastalık gibi felaketlerden Müslümanların, gerekli dersi çıkarmaları ve ibret almalarının önemine dikkat çekerek, tövbe ve istiğfar için bu gecenin bir fırsat olduğunu ifade etti. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir