• DOLAR 32.437
  • EURO 34.459
  • ALTIN 2488.387
  • ...
Sabun nasıl temizler?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

TEKNOLOJİ SERVİSİ

Koronavirüs, solunum yollarında enfeksiyona neden olan bir virüs türü. Öksürme ve hapşırma sırasında virüs içeren damlacıklar diğer insanlara ya da yüzeylere bulaşabiliyor. Virüsle kirlenen yüzeylere dokunulduktan sonra eller ağza, burna ya da göze temas ettirildiğinde de virüs vücuda alınabiliyor. Böylece virüs insanlar arasında hızla yayılıyor. El hijyeni, yeni tip koronavirüs gibi solunum yolu enfeksiyonuna neden olan virüslerden korunmak için alınabilecek en etkili önlemlerden biri. Peki sabun virüsleri nasıl yok ediyor?

SARS-CoV-2 olarak adlandırılan yeni tip koronavirüs bir RNA virüsü yani genetik materyali RNA olan bir virüs. Virüsleri çevreleyen zarın yapısında yağ molekülleri bulunur. Bu zar virüsün genetik materyalini korur.

Sabunun yapısında polar ve apolar kısımlar vardır. Polar kısımlar su gibi polar maddelerde çözünürken, apolar kısımlar yağ gibi apolar maddeleri çözer. Sabun kirleri bu sayede temizler.

Sabun nasıl temizler?

Ellerimizi sabunla yıkadığımızda sabun virüsün genetik materyalini koruyan zarın yapısındaki yağ moleküllerini çözer. Bu sayede zarın yapısı bozulur ve virüs enfeksiyon yapma özelliğini kaybeder.

Bu haberler de ilginizi çekebilir