• DOLAR 32.555
  • EURO 34.926
  • ALTIN 2425.891
  • ...
KAĞITTAN KAPLAN AB, II.MARSHALL PLANI İSTİYOR
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

YUSUF CAN – HABER YORUM

ABD’li eski general dönemin dışişleri bakanı George Marshall 1947’ Harward Üniv’de bir teklif ileri sürerek Avrupa Ülkelerine güçlü yardımlar yapılması gerektiğini söylemiş bunun üzerine hazırlanan kapsamlı yardım planı 1948’yürürlüğe konarak aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 16 ülkeye maddi yardımlar yapılmaya başlandı.

Bu yardımların iki önemli neticesi olmuştu;

1-(Olayın arka planındaki komplo teorileri bir yana) iki kutuplu dünya ortaya çıkmış ve “Soğuk Savaş” denilen süreç resmen başlamıştı.

2-NATO ve AB’ye giden yol açılmış, yardım yapılan Avrupa ülkeleri kısa sürede toparlanarak “Batı Bloğu” denilen yapıyı oluşturmuştu.

Tabi bu planın Japonya’ya da bir yansıması oldu.

Kısacası başta Almanya ve Japonya olmak üzere ABD’nin müttefik olarak gördüğü ülkeler artık ABD’nin “Koruma şemsiyesi” altında olacaklardı. Bu koruma kalkanı haliyle bu iki yıkıntı ülkenin kısa sürede toparlanmalarına ve birer “Ekonomik Güç” olarak (ABD’nin yanında) söz sahibi olmalarına yol açtı.

Son günlerde Avrupa’dan çıkan seslere bakıldığında II. Marshall Planının talep edildiği görülüyor.

Önce İspanya Koronavirüsün yol açtığı tahribattan dolayı bu talebi dile getirdi: 

“İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, bugün Guardian gazetesine yazdığı makalede Avrupa için yeni bir Marshall Planı'na ihtiyaç duyulduğunu belirtti

İspanya gibi kamu borcu yüksek olan ülkelerin desteklenmesi için yeni önlemlerin alınması gerektiğini belirten Sanchez, makalesinde Avrupa'nın savaş zamanı olduğu gibi ekonomik önlemler alması gerektiğini ve Avrupa'nın direnişi ile yeniden canlanmasının sağlanması gerektiğini ifade etti.”

Hemen ardından “Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Welt Gazetesi için yazdığı makalede, Avrupa’nın bilinmeyen bir düşman ve benzeri görülmemiş bir kriz ile beklenmedik sırada karşı karşıya kaldığını kaydetti.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınından etkilenen AB ülkelerinin ekonomik krizden çıkmaları için daha fazla para ayrılması gerektiğini vurgulayan von der Leyen, "Avrupa için bir Marshall Planı'na ihtiyaç var." ifadesini kullandı.

Görünen o ki Avrupa ülkeleri birer birer Korona virüsüne karşı havlu atıyorlar.

Hem ekonomik olarak hem sosyal ve psikolojik olarak çöküntüyü kabul etmiş durumdalar.

Sağlık sistemleri iflas eden bu ülkelerin yardım istedikleri ABD’nin de benzer durumda olduğunu görememeleri ayrı bir sıkıntı.

Trump yönetiminin üst üste açıkladığı “Tedbir paketlerinin” hiçbiri halihazırda ABD’yi düzlüğe çıkaramadı. Tabii bu durum ABD’nin”Süper Güç”  fonksiyonuna halel getirirken Avrupalı liderlerden bu tarz yardım taleplerinin gelmesi de bir hayli ilginç!

“Batı bloğu’nun yeniden toparlanması ve yeniden dünyaya önderlik(!) etmesi için ekonomik bir güç olduğunu refah düzeyinin eskisi gibi yüksek olduğunu göstermesi gerek. Bunun için de Yeni bir Marshall Planına ihtiyacı olduğu da kesin. Ancak bu seferki planı

a-Kendi içlerinde mi yaparlar

b- ABD’den mi yardım alırlar?

c- Bu defakinin adı Şi Çinping mi olur? Bilinmez ancak ABD ve AB için

Türkçe’deki şu beyti söyleyebiliriz;

“Kendisi himmete muhtaç dede

Nerde kaldı gayriye himmet ede?”

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir