• DOLAR 32.377
  • EURO 35.025
  • ALTIN 2325.861
  • ...
TİM Sektör Kurulu Başkanı Altunkaya’dan “gıda sorunu” açıklaması
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

2020 yılının ilk çeyreğinde gerçekleştirilen sektörel ihracatı değerlendiren Altunkaya, Coronavirus’ten dolayı ihracatta yavaşlama olsa da alınan tedbirlerle birlikte ihracatın sürdüğünü ifade etti.

2020 yılının ilk çeyreğinde sektörde Türkiye genelinden 199 ülkeye toplam bir milyar 810 milyon 518 bin dolarlık ihracat gerçekleştirildiği bilgisini veren Altunkaya, “Bu zorlu süreçte üretim ve tedarik zincirimizin devamlılığı için var gücümüzle çalışıyoruz.” dedi.

Altunkaya, dünyayı etkisi altına alan ve insanlığı tehdit eden Coronavirus (Covid-19) salgınına karşı alınan önlemlere uyulması gerektiğini, birçok konuda da Türkiye’nin kendi kendisine yetecek güçte olduğunu ve vatandaşların “evde kal” çağrılarına uyması gerektiğini ifade etti.

Salgının önlenmesi için alınan tedbirlere vatandaşların uyması gerektiğini, gıda konusunda Türkiye’nin herhangi bir şekilde sıkıntı yaşamayacağını belirten Altunkaya, sektörle ilgili ihracatın alınan önlemler ve kontrollü geçiş sistemiyle süreceğini kaydetti.

“İnsanların en önemli ihtiyacı olan gıda arzımızı sürdürmek zorundayız”

Altunkaya, “Son bir aydır etkisini gösteren ve dünyayı adeta esir eden Coronavirus salgını elbette ki de birçok sektörü etkilemiştir. Ancak bizler üretmek, istihdam oluşturmak ve ihracatımıza da devam etmek, insanların en önemli ihtiyacı olan gıda arzımızı sürdürmek zorundayız. Salgına karşı da alınan önlemler, sınırlardaki kontrollü geçişlerle ürünlerimizi dünyanın birçok ülkesine göndermeye devam ediyoruz. Ülkemizde vatandaşlarımızın gıda konusunda panik yapmasına gerek yok. Herkese yetecek kadar ülkemizde gıda maddeleri mevcuttur. Yeter ki vatandaşlarımız alınan önlemlere ve kurallara uymaya devam etsinler. Bu sürecin kısa bir süre içerisinde atlatılacağına ve bilim dünyasının salgını önlemeye yönelik önemli adımlar atacağına inanıyoruz.” diye konuştu.

“199 ülkeye bir milyar 810 milyon 518 bin dolarlık hububat ihracatı”

2020 yılının mart ayında Türkiye’den 633 milyon 355 bin dolarlık değerinde hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri ihracatı yapıldığını aktaran Altunkaya, Güneydoğu Anadolu Bölgesinden ise 168 milyon 842 bin dolarlık sektörel ihracat gerçekleştirildiğini ifade etti.

Altunkaya, 2020 yılının ilk üç aylık döneminde Güneydoğu’dan yapılan toplam sektör ihracatının da 494 milyon 545 bin dolar olduğunu belirterek, Türkiye genelinde en fazla sektör ihracatının sırasıyla Ortadoğu, Afrika, Avrupa ve Amerika’ya yapıldığını bildirdi.

Bu süreçte en fazla ihracat gerçekleştirilen ülkelerin de sırasıyla Irak, Birleşik Devletler, Yemen ve Suudi Arabistan olduğu bilgisini veren Altunkaya, Türkiye'nin tüm ihtiyaçlarını karşılayacak hububat ve bakliyat ürünlerine sahip olunduğunu, bu ürünlerden elde edilen mamullerin de sadece Türkiye'ye değil, birçok ülkeye yeteceğini söyledi.

Sektörel ihracatın ürün bazında un, makarna, bitkisel yağlar, pasta ve pastacılık ürünleri, kakaolu mamuller, şeker ve şekerli mamuller, yağlı tohumlar ve mamulleri, mercimek, bulgur, margarin, irmik, baharat çeşitleri, yemler, nohut, fasulye gibi ürünlerden oluştuğunu sözlerine ekleyen Altunkaya, bu zorlu günlerde üretim ve tedarik zincirinin aksamadan sürdürülebilmesi için var güçleriyle çalışmalarını sürdüreceklerini de belirtti. (İLKHA)









Bu haberler de ilginizi çekebilir