• DOLAR 32.332
  • EURO 35.05
  • ALTIN 2282.433
  • ...
Rusya'da, sürpriz ‘korona’ istifaları!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Koronavirüs mücadelesinin hızlandığı günlerde, bu konuda alınan önlemlerin eleştirildiği Rusya Federasyonu'nun 4 bölgesinin valisi birbiri ardı sıra görevinden istifa etti. Bu talebin Kremlin'den geldiği yorumları öne çıkıyor.

Medyaya yansıyan haberlere göre bölgelerdeki en üst düzey yöneticiler olan İgor Orlov (Arhangelsk),  Sergey Gallikov (Komi Cumnhuriyeti), Aleksandr Tsbulskiy (Nenetski Otonom Bölgesi) ve son olarak da Vladimir İlyuhin (Kamçatka) koltuğu bıraktılar.

Kuzey bölgelerinden gelen tüm istifalar için “kendi istekleriyle ayrılma” açıklaması yapıldı.

Görevden ayrılmalar için farklı gerekçeler dile getirilse de, medyadaki yorumlarda temel faktör olarak koronavirüsle mücadelede yaşanan sıkıntılar ve Kremlin'in genel memnuniyetsizliği öne sürülüyor.

Bu arada RBC ajansı, Kemlin'in Arhangelsk ile Nenetski otonom bölgesini birleştirme planı olduğunu yazdı.
 
ÖLÜ SAYISI 34'E YÜKSELDİ

Dün sabah açıklanan veriler, Rusya'da ölü sayısının 34'e yükseldiğini gösteriyor. Moskova merkezde 3, Moskova oblastta 1, ayrıca Perm ve Çeçenistan'da da 1'er hasta hayatını kaybetti.  Moskova'da ölenlerden birinin 39 yaşında olduğu bildirildi.

Son 24 saatte 771 yeni vaka kaydedildi, toplam hasta sayısı 4149'a yükseldi. 

İyileşerek taburcu edilenlerin sayısı 235'e çıktı.

Rusya'nın 85 idari bölgesinden 76'sında virüs görüldü. Moskova merkezi ilk sırada.

Moskova, ülkede kaydedilen toplam ölüm ve yaralanma sayısının yüzde 50'sinden fazlasıyla (20 ölüm ve 2923 enfeksiyon) Rusya'da virüsün en büyük merkez üssü olmaya devam ediyor.

MOSKOVA'DA SOKAĞA ÇIKANLARA 4 BİN RUBLE CEZA

Moskova Belediye Başkanı Sergey Sobyanin, sokağa çıkma yasağını ihlal edenlere  kesilecek para cezasını açıkladı. Moskova Duması'nda gerekli yasal düzenlemenin yapıldığını söyleyen Sobyanin, ilk ihlalde 4 bin ruble, ihlali durumunda 5 bn ruble ceza yazılacağını söyledi. 

Eğer yasağa rağmen özel araçla dışarı çıkılırsa ceza 5 bin ruble olacak, ayrıca araç da çekilecek ve ekstra araba çekme-park yeri parası ödetilecek. 

MOSKOVA'DA OTURANLAR 1 MAYISA KADAR EVDE

Moskova Belediye Başkanı  Sergey Sobyanin, ülke çapında resmi tatilin nisan ayı sonuna kadar uzatılmasının ardından, bunun Moskova'da yaşayanlar açısından doğacak sonucunu açıkladı: Şu ana kadar alınan önlemler aynı şekilde devam edecek.

İnternetteki blogundan Moskovalılar seslenen Sobyanin, başta sokağa çıkma yasağı olmak üzere, mevcut tüm kısıtlama ve önlemlerin 1 Mayıs'a kadar yürürlükte olacağını söyledi. 

Sobyanin dışarı çıkmak için izin belgesi uygulamasına ise şu anda gerek görülmediğini belirtti. 

İÇKİ VE MANGAL SATIŞLARI FIRLADI

Öte yandan Rusya'da sokağa çıkma yasağına varan sert karantina önlemlerine rağmen birçok kişi alışkanlıklarından vazgeçmiyor.

Ülkede geçen hafta sonu içki ve mangal satışları fırladı. Konuyla ilgili bir haber yayınlayan Komsomolskaya Pravda gazetesi, halkın kendini izole etmek için aceleci davranmadığı yorumuna yer veriyor. 

Gazeteye konuşan perakende zinciri Magnit'in temsilcileri hafta sonu mangal malzemeleri ve biranın yanı sıra votka satışlarının da ciddi oranda artış gösterdiğini söyledi.

Mali veri operatörü Platforma OFD verilerine göre de, Moskova'da mangal satışı 4 kat, şiş satışı 1,5 kat, şişlik marine et satışı yüzde 40 artmış durumda.

Diğer federal bölgelerde de söz konusu kalemlerde dikkate değer artışlar gözleniyor.

Top, badminton takımı ve benzeri piknik mazlemelerinin satışlarındaki artış da halkın "evde oturun" uyarılarını ciddiye almadığına işaret ediyor.

Ancak havaların aniden soğuması ve önlemlerin sıkılaştırılması neticesinde önümüzdeki günlerde tablonun bir miktar değişmesi bekleniyor.

Bu haberler de ilginizi çekebilir