• DOLAR 32.35
  • EURO 35.121
  • ALTIN 2310.274
  • ...
Evde kalan Gaziantepliler kitap okumaya yönelince kitap satışları arttı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Kentte Coronavirus salgını önlemleri kapsamında yetkililerin "evden çıkmayın" uyarıları sonrası önlem amaçlı evlerinden çıkmayan vatandaşlar, bu durumu fırsata çeviriyor. Vatandaşlar zamanlarını daha çok kitap okuyarak geçirmeye çalışıyor.

Virüs salgını nedeniyle okulların tatil edilmesi, tedbirler çerçevesinde birçok işyerinin kapanması, bazı işyerlerinde de çalışma saatlerinin esnetilmesi dolayısıyla eve kapanan Gaziantepliler, kitap okumaya yöneldi.

Salgın nedeniyle evde kalan öğrenciler ve vatandaşlar evlerinde ve esnaflar da işyerlerinde bu süreci fırsata çevirip en iyi şekilde değerlendirmek için boş zamanlarını Kur'an-ı Kerim veya kitap okuyarak geçiriyor.

Evde kalanların kitap okumaya yönelmesiyle birlikte son iki haftada satılan kitap sayısı artarken, kimi kitabevleri satışlar artınca indirim ve evlere servis gibi çeşitli kampanyalar başlattı.

Kentte faaliyet gösteren kitabevi sahipleri, virüs salgınına karşı alınan tedbirler kapsamında birçok vatandaşın evde kalınan zamanı daha iyi değerlendirmek için kitap okuduklarını belirtti.

Vatandaşların kitap okumaya yönelmesiyle özellikle dini içerikli kitapların satışlarında ciddi manada bir artışın yaşandığını kaydeden kitabevi sahipleri, bu durumdan memnun olduklarını ifade ettiler.

“Vatandaşlar kitap okumaya yöneldi”

Gazianteplilerin çoğunlukla “evde kal” çağrılarına uyarak evde kaldıklarını ve bu süreci en iyi şekilde değerlendirmek için kitap okuduklarını belirten Milli Gençlik Kitabevi sahibi Bilal Gümüş, “Bu süreçte kitap satışlarımız da arttı. Vatandaşlar kitabevlerine az geliyor. Çünkü vatandaşlar genelde ‘evde kal’ çağrılarına uyduklarından dolayı evden çıkmıyor. Tabi ki biz de kitap okurlarına ulaşabilmek için bazı kampanyalar başlattık. Bu süreçte kitap okurlarının kitaplarını evlerine götürüyoruz. Kitapları kitap okurlarının evlerine götürmemiz satışlarımız artırdı. Bu durumun bize olumlu yansımaları oldu.  Hem kitap okuma oranları hem de satışları arttı. Vatandaşlar kitap okumaya yöneldiler. Çünkü vatandaşlar evde ailesiyle birlikte kitap okuyorlar. Bu süreç aslında içedönük bir muhasebeye vesile oldu.” dedi.

Coronavirus salgını nedeniyle evde kalan vatandaşların kitap okumaya yöneldiklerini belirten Türkiye Diyanet Vakfı Kitabevi yetkilisi İzzet Dinçer de, özellikle dini kitaplara yönelik bir talebin olduğunu vurguladı.

“Kitaplarda indirim yaptık”

Konuşmasının devamında Dinçer, şunları söyledi: “Kitabevlerine kitap okuyucusu az gelse de genelde vatandaşlarımız toplu halde kitap alıyor. Örneğin ebeveynler ve eğitimciler çocuklarına set kitaplar alıyorlar. Genelde kitap satışlarımız toplu halde oluyor. Özellikle kültür ve dini kitaplar daha çok satılıyor. ‘Evde kal Türkiye’ çağrısından dolayı vatandaşlar evde kaldığı için kitap okuyorlar. Bu da satışlarımıza yansıyor. Genelde de sipariş yoluyla kitap isteniyor. Kitabevine gelen kişi sayısı çok azaldı. Türkiye Diyanet Vakfı olarak kampanyalarımız var. Çoğu kitapta yüzde 50'ye yakın indirim yaptık. Diğer yayınlarda da indirim yapıyoruz. Valiliğimizin ‘14 kurala 14 kitap’ kampanyasına destek verdik. O yayınlarda da yüzde 40 indirim yapıyoruz.”

“Çocuklarımızı daha fazla kitap okumaya teşvik etmeliyiz”

Coronavirus salgınından dolayı zamanlarını evde geçirenlerin artmasıyla kitapseverlerin de okumaya daha çok zaman ayırmaya başladığını belirten Dinçer, “Kitabevine gelen vatandaşlar, bu süreç içinde evlerinde kaldıklarından dolayı kitap okumaya vakitlerini ayırdıklarını ve daha çok kitap okuyarak bir fırsata döndürmek istediklerini dile getiriyorlar. Yine bu durumun kendileri için bir fırsat olduğunu ve fırsata dönüştürmek için ellerinden geleni yaptıklarını dile getiriyorlar. Ayrıca evde de okuma saatleri düzenlediklerini anlatıyorlar. Bizimde kampanyalarımız devam ediyor. Vatandaşlar bizlere siparişlerini veriyorlar, biz de kitaplarını evlerine bırakıyoruz. Virüsten dolayı sokağa çıkılmamasına dikkat edilmesi gerekir. Benim de tavsiyem; evde kalındığı sürece bol bol kitap okunması, TV ve teknolojiden biraz daha çocuklarımızı uzak tutup daha fazla kitap okumaya teşvik etmeliyiz.” şeklinde konuştu.

“Bu süreci kitap okumak için büyük bir fırsat olarak düşünüyorum”

Kendisi ve çocukları için kitap almaya gelen Necdet Kılınç ise bu durumu fırsata çevirip en iyi şekilde değerlendirmek için boş zamanlarını Kur'an-ı Kerim ve kitap okuyarak geçirdiklerini kaydetti.

Kılınç, konuşmasına şöyle devam etti: “Şu an Müslümanların kitap alıp okumaları, en azından evden çıkmadıkları bugünlerde internet ve TV başında zaman geçirmek yerine kitap okumaları daha güzel olacaktır. Bu süreçte dinimizi çok daha iyi öğrenmek için de güzeldir. Evde çocuklarla oturup bir ders grubu kurulabilir. Fıkıh veya İslam tarihi ile ilgili kitaplar okunabilir. Bu süreçte kitap okumayı çocuklara benimsetebiliriz. Bu noktada büyük bir fırsat var. Her zaman bu fırsat ele geçmiyor. İnsanları bu şekilde bir araya toplamakta zor oluyor. Şu anki durumu kitap okumak için büyük bir fırsat olarak görüyorum.”(İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir