• DOLAR 32.574
  • EURO 35.034
  • ALTIN 2425.809
  • ...
NATO, Libya`da Umduğu Desteği Bulamadı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

NATO, 28 üyesinden 17`sinin katılmasına rağmen sadece 8`inin fiilen silah kullanmayı kabul ettiği Libya operasyonunda umduğu yeni katkıyı bulamadı.

Brüksel`de toplanan NATO üyeleri ve ortak ülkelerin savunma bakanları, Libya`ya ilgili yayımladıkları ortak deklarasyonda, Libya`da başarı için "gerekli imkanlar ve operasyonel esnekliği sağlamaya kararlı olduklarını" vurgulasalar da yeni taahhütte bulunmaktan kaçındılar.

Başından itibaren operasyona mesafeli yaklaşan ve katkıda bulunmayan Almanya`nın Savunma Bakan Yardımcısı Christian Schmidt, "Mevcut pozisyonumuza bağlıyız, askeri taahhüt yok" dedi.

Operasyona katılsa da Türkiye gibi silah kullanmama kararı alan İspanya da bu tutumunu değiştirmeyeceğini açıkladı.

Libya`da 24 Haziran`a kadar 6 savaş uçağıyla NATO`ya katkı yapan Norveç, bu tarihten sonra operasyondaki rolünü azaltacağını ve hava saldırılarına devam edip etmeyeceğinin belirsiz olduğunu bildirdi.

NATO üyesi olmasa da Libya operasyonuna katkı veren İsveç, uçak sayısını 8`den 5`e düşürme kararı aldı.

NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, "Ağır yük üstlenen bazı müttefikler ve ortaklar katılımın biraz daha genişletilmesinin mümkün olup olmadığını sormaya başladılar" diyerek savunma bakanlarından yeni katkı istemişti.

Libya operasyonunda NATO üyeleri ve ortaklarından ABD, İngiltere, Fransa, İtalya, Kanada, Belçika, Norveç, Danimarka ve Birleşik Arap Emirlikleri olmak üzere sadece 9 ülke uçaklarının hava saldırılarına katılmasına izin veriyor.
 

Dünya Bülteni

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir