• DOLAR 32.6
  • EURO 34.774
  • ALTIN 2499.014
  • ...
Batmanlılar: ‘Türkiye'nin Kültür Atlası’ kitabının yazarlarına dava açılmalı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Batman’daki kadınların yüzde 50'sinin düzenli işkence gördüğü ve her 5 çocuktan birisinin aile içinde ensest ilişkiye maruz kaldığı gibi ağır iftira ve iğrenç hakaretlere yer verilen kitap, İlke Haber Ajansı’nın gündeme taşımasının ardından oluşan tepkiler üzerine satıştan kaldırılıp toplatıldı.

Ayrıca intiharlar sıralamasında TÜİK verilerine göre Batman’ı, sonuncu olmasına rağmen ilk sırada gösteren kitapla ilgili Batman Barosu hukuki süreç başlatılacağını açıkladı.

Oluşan tepkiler üzerine Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları Genel Müdürü Ahmet Salcan, Türkiye İş Bankası Kültür Yayınlarında çıkan “Türkiye'nin Kültür Atlası” adlı kitabın satıştan kaldırılıp toplatıldığını duyurdu, asılsız iddialar hakkında ise özür diledi.

Mesnetsiz iddialara ilişkin Batmanlılardan da büyük tepki geldi.

Batman halkı, kitabın satıştan kaldırılıp toplatılmasını sevindirici bulurken, kitabın sorumluları hakkında herhangi bir girişimin yapılmamasını ise eksiklik olarak gördü.

Mesnetsiz iddialarla Batman’a yönelik ağır iftira ve hakaretlerde bulunan kitabın yazarları hakkında ivedilikle yasal işlemlerin başlatılması gerektiğini belirten halk, yetkilileri göreve çağırdı.

“Bu işin peşini bırakmamalıyız”

Kitabın yazarlarının en ağır cezayı almaları gerektiğini vurgulayan vatandaşlardan Sabri Salman, “Türkiye'nin Kültür Atlası kitabında Batman hakkında mesnetsiz iddialarda bulunulmuş. Çünkü Batman’ın kadınları dindardır, namusuna bağlı insanlardır. Bu yazarlar hakkında Batman’ın Valisi, Milletvekilleri, STK’lar olsun dava açmalıdırlar. En ağır cezayı almalıdırlar. Kitap toplatıldı sevindik ama sadece kitabın toplatılmasıyla bu işin peşini bırakmamalıyız. Batman ile ilgili mesnetsiz iddiaları kabul etmiyoruz. Aile içi şiddette de Batman, Türkiye’de sonuncu sırada yer almaktadır.” dedi.

“Bu bilgiler Batman’ı karalamak amaçlı yapılmıştır”

Yazarlar hakkında hukuki sürecin başlatılması gerektiğini vurgulayan Selman Uruk, “Kültür Atlası adı altında yayınlanan kitap Batman ile ilgili çok ağır hakaretler içeriyor. Hiçbir gerçekliğe, kanıtlanmayan bilgiye dayanmayan bu bilgilerin Batman’ı karalamak amaçlı yapıldığı aşikârdır. Bunu yazan yazarların neye göre, hangi kaynaktan yazdıkları ise belirsizdir. Bazı tepkiler dikkate alınmış durumda ama bu bence yapılan hakaret karşısında herhangi bir şey ifade etmiyor. Yazarları hakkında hukuki süreç başlatılması gerekiyor. Çünkü bu iddialar yenilir yutulur cinsten değildir.” diye konuştu.

“Yazarlar gözaltına alınmalıdır”

Türkiye'nin Kültür Atlası kitabının yazarlarına tepki gösteren bir diğer vatandaş Cemal Aslan ise şunları söyledi:

“Kitaptaki ifadeleri Batman’a büyük bir hakaret olarak kabul ediyoruz. Batman’ı rencide eden, kötüleştiren bir kitaptır. Kitaptaki sözler kabul edilemez. Bizi bir nebze sevindiren o kitabın toplatılması oldu. Fakat Batman halkı rahat bir nefes almayacaktır. O kitabı yazan yazarların gözaltına alınıp en azından onların hakkında adli soruşturma başlatılması, hatta tutuklanmaları gerekir. Türkiye’de intiharları en az olan, dindarlığı en yüksek olan ili Batman ili olarak görüyoruz. Buna rağmen bu kitabın piyasaya sürülmesi art niyetlidir. Devletin buna el atmasını bekliyoruz.”

“İçişleri, Adalet Bakanlığı nezdinde yetkilileri göreve çağırıyoruz”

Kitabın yazarları hakkında yasal işlemlerin yapılmasını istediklerini dile getiren Mustafa Dalmış, “Bu olayı şiddetle, nefretle kınıyorum. Yanılmıyorsam bunu yazanlar profesördü. Bunların bu şekilde halkı rencide etmeye hakları yoktur. Kesinlikle kitabın toplatılması yetmez, o şahıslar hakkında da gerekli yasal işlemlerin yapılmasını istiyoruz. Bütün Batman halkından da özür dilemeleri lazım. Batmanlıları töhmet altında bırakacak bu olayı kesinlikle kınıyoruz. İçişleri, Adalet Bakanlığı nezdinde yetkilileri göreve çağırıyoruz.” ifadelerini kullandı.

“Bu iftiraları atanlar hakkında dava açılmasını istiyoruz”

Batman’a yönelik iddiaları reddettiklerini belirten Mikail Yıldırım, “Batman hakkında yazılan iddiaları reddediyoruz. Öyle bir şeyin olmadığını kesinlikle söylüyoruz. Kitap kaldırıldı, bu yetmez. Yazarlar hakkında dava açılmasını talep ediyoruz. Buna karşıyız. Bu Batman’a ağır hakarettir, iftiradır. Kitapta çocuklara ait istismarlar geçiyor, bunlar yanlıştır. Çocuklara küçükken namaz, Kur’an, İslami ahlak öğretiliyor. Bu iftiraları atanlar hakkında yetkililerden dava açılmasını istiyoruz.” açıklamasında bulundu.

“Devlet yok mu bunlara bir ceza versin?”

Kitabının yazarlarına tepki gösteren Medeni Atay da şunları kaydetti: “Türkiye'nin Kültür Atlası kitabında Batman hakkında saçma sapan şeyler yazıldı. Batman kadına şiddette son sıradadır. Bu hangi mantıkla yazılmış. Devlet yok mu bunlara bir ceza versin? Batman’da ne kadına, ne çocuğa şiddet yok ki. Neye dayanarak bunu yazıyorlar ki? Bunu yapanlar hakkında suç duyurusunda bulunulmasını istiyoruz. Cezaları neyse verilsin.”(İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir