• DOLAR 32.325
  • EURO 35.095
  • ALTIN 2282.007
  • ...
Kayısı üreticileri çil hastalığına karşı ilaç tekrarı yapmalı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Besin değerinin yüksek olmasının yanı sıra aroması ve lezzetiyle de dünyanın ilgisini çeken Malatya kayısısı ile ilgili açıklamalarda bulunan İl Tarım ve Orman Müdürü Tahir Macit, ilkbahar döneminde hava sıcaklığının uygun ve yağışların sürekli devam etmesinden dolayı kayısı bahçelerinde çil hastalığının oluşturma riskini yükseldiğine dikkat çekti.

Hastalıkla mücadele yapılmadığı takdirde kayısı meyveleri üzerinde lekeler meydana geldiğini ve lekelerin genellikle meyvenin sapa yakın yanak kısmında birleşerek tüm meyve yüzeyini kaplayabildiğe vurgu yapan Macit, yüzde 20-60 oranında ürün kaybının oluştuğunu ve bir sonraki yılın meyve gözü oluşumunda ciddi sıkıntılar yaşanacağını söyledi.

Macit, yaprak delen (çil) hastalığı sürecini şöyle anlattı: “Hastalık sert çekirdekli meyve ağaçlarının yaprak, meyve, tomurcuk ve genç dalları üzerinde belirti oluşturur. Meyve enfeksiyonları ise özellikle kayısı da önemli zarar meydana getirir. İklim koşulları uygun olduğunda diğer sert çekirdekli meyve türlerinde de meyve enfeksiyonları gözükebilir. Genç yaprak üzerinde oluşan lekeler ilk önce bir milimetre çapında kahverengimsi, kızıl kahverenginde yaklaşık 3 milimetre çaplı lekeler haline dönüşür. Bu lekeli kısımlar 5-10 sonra dökülür ve yaprakta delikler oluşur. Bazen birbirine bitişik lekeler birleşip bir santimetre büyüklüğüne ulaşan delikler halini almaktadır.”

“Yağışların sürekli devam etmesinden dolayı çil hastalığı riski yüksektir”

2020 yılı ilkbahar döneminde hava sıcaklığının uygun ve yağışların sürekli devam etmesinden dolayı kayısı bahçelerinde çil hastalığının oluşturma riskini yükseldiğine vurgu yapan Macit, “Hastalığın oluşmasında etkili olan yağış ve sıcaklıktan dolayı çil hastalığı şu anda pik yapmaktadır. Üreticilerimizin çil hastalığı ile mücadele yapmadığı takdirde ürün kaybı yüzde 20-60 oranında olmaktadır. Ayrıca bir sonraki yılın meyve gözü oluşumunda ciddi sıkıntılar yaşanacaktır.” dedi.

“Üreticilerimizin çil ilacını tekrarlamaları büyük önem arz etmektedir”

Macit, son olarak şunları söyledi: “Yukarıda belirtilen nedenlerden dolayı bu yıl kayısı üreticilerimizin çil ilacını mutlaka tekrarlamaları büyük önem arz etmektedir. Bu hem kayısı bahçelerinin ileriki yıllarda sağlıklı olması hem de çil hastalığının oluşmaması için çok önemlidir. Üreticilerimizin il ve ilçe müdürlüklerine başvurarak üretici kayıt defterlerine işlem yaptırmak suretiyle (reçete alarak) ilaçlamalarını yapmaları; ihracata mani olamayacak, kalıntısız ürün için ayrıca önem arz etmektedir. İlaçlama tüm bitki aksamını kaplayacak şekilde yapılmalıdır.” (İLKHA)





Bu haberler de ilginizi çekebilir