• DOLAR 32.602
  • EURO 34.83
  • ALTIN 2492.838
  • ...
Tarihte Bugün (30 Mart)
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

GÜNÜN OLAYI  

Kırım Savaşının Sona Ermesi Üzerine Paris Antlaşması İmzalandı (1856)

Kırım Savaşının sona ermesi üzerine Paris’te düzenlenen barış konferansı sonunda 30 Mart 1856 tarihinde Paris Antlaşması imzalandı. Bu antlaşma ile Osmanlı Devleti ilk kez bir Avrupa devleti sayılmış ve toprak bütünlüğü Avrupa devletlerinin garantisi altına alınmıştır. Karadeniz silahsızlandırılmış ve tarafsız bölge haline getirilmiştir.

GÜNÜN ÖNEMLİ OLAYLARI

Napolyon’u Yenen Koalisyon Güçleri Paris’e Girdi (1814)

Napolyon’a karşı Rusya, Prusya, Avusturya, İngiltere ve İsveç birleştiler. Bu birleşik kuvvetler karşısında Napolyon geri çekilmek zorunda kaldı. Koalisyon güçleri Napolyon’dan 1792 sınırlarını çekilmesini istediler. Napolyon’un bunu kabul etmemesi üzerine koalisyon güçleri 30 Mart 1814 tarihinde Paris’e girdiler. Bu durum üzerine tahtından çekilmek zorunda kalan Napolyon Elbe adasına sürgün edildi.

Yunanistan’a Kral İthal Edildi (1863)

Avrupa Devletlerinin yardımı ile bağımsızlığını kazanan Yunanistan’da kral sorunu yaşanıyordu. Avrupalı devletler bu sorunu Avrupa’nın çeşitli ülkelerinden Yunanistan’a kral atayarak çözüyorlardı. Yine böyle bir sıkıntı sonunda 30 Mart 1863 tarihinde Danimarkalı Prens Wilhelm Georg Yunanistan Kralı olarak atandı.

Son Büyük Denizcilerden Cezayirli Gazi Hasan Paşa Vefat Etti (1790)

Osmanlı Devletinin son büyük denizcilerindendir. Kaptan-ı deryalık yanında sadrazamlık görevinde de bulunmuştur. Görevde bulunduğu sırada Ruslara karşı hem denizde hem de karada büyük başarılar elde etmiştir. Osmanlı Denizcilini geliştirmek için eğitime büyük önem vermiştir. Palabıyık lakabıyla anılır yanında daima evcilleştirdiği aslanıyla dolaşırdı. Rusların Çeşme baskını sırasında gösterdiği kahramanlık ile tanınmıştır. Servetini sürekli devlet işleri için harcardı. Cezayirli Gazi Hasan Paşa 30 Mart 1790 tarihinde 77 yaşında iken hastalanarak Şumnu’da vefat etti.

Mahir Çayan Ve Arkadaşları Ölü Olarak Ele Geçirildi (1972)

Mahir Çayan ve arkadaşları tarafından 27 Mart 1972 tarihinde Ünye Radar İstasyonu’nda çalışan üç İngiliz teknisyen kaçırıldı. Bu olayın arkasından Tokat’ta güvenlik güçleri ilke çatışmaya giren Mahir Çayan bir kısım arkadaşları ile birlikte 30 Mart 1972 tarihinde ölü olarak ele geçirildi. Kaçırılan üç İngiliz Teknisyen ölü olarak bulundu.

Ronald Reagan’a Suikast Girişiminde Bulunuldu (1981)

Amerika Birleşik devletleri Başkanı Ronald Reagan’a 30 Mart 1981 tarihinde bir konuşması esnasında suikast girişiminde bulunuldu. Başkan Ronald Reagan bu saldırıda yaralandı.

Kabahatler Yasa Tasarısı TBMM’de Kabul Edildi (2005)

TBMM genel kurulunda 30 Mart 2005 tarihinde kabul edilen Kabahatler Yasası ile Türk Ceza Kanunu’nun kapsamı dışında kalan genel ahlak, çevre ve sağlık gibi toplum düzenini ihlal eden kabahatlere idari para cezası ve idari tedbirler düzenlenmiştir.

Tarihte bugün yaşanan diğer olaylar şu şekilde:

1842    İlk kez bir ameliyatta anestezi uygulandı.

1856    Kırım Savaşı, Paris Antlaşması'nın imzalanmasıyla bitti.

1858    Hymen Lipman, silgili kurşunkalemin patentini aldı.

1867    Alaska, ABD tarafından Rusya İmparatorluğu'ndan 7.2 milyon dolara satın alındı.

1924    Mehmet Rifat Efendi, Diyanet İşleri Başkanlığı'na atandı.

1938    Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği, Atatürk’ün hastalığına ilişkin ilk resmî bildiriyi yayımladı.

1951    Kırıkkale'de Kadiri tarikatı üyesi, 18'i kadın 102 kişi ayin yaptıkları gerekçesiyle tutuklandı.

1963    Sağlık nedeniyle tahliye edilen ancak daha sonra ceza erteleme kararı kaldırılan Celâl Bayar, açlık grevine başladı.

1971    Ezanın yeniden Türkçe okunması için Senato'ya yasa önerisi verildi, teklif kabul edilmedi.

1972    Mahir Çayan ile dokuz arkadaşı, Niksar'ın Kızıldere köyünde öldürüldü. Sadece Ertuğrul Kürkçü sağ olarak kurtuldu.

1978    Genelkurmay eski başkanlarından Memduh Tağmaç, öldü.

1983    Adi suçlular Mustafa Başaran ile Hüseyin Üye, idam edildi.

1985    ABD Türk lobisinin, Turgut Özal ile ABD işadamlarını biraraya getirmesi için Kissinger’a 25 bin dolar verdiği açıklandı.

1998    AB, Kıbrıs ile üyelik görüşmelerine başladı.

2000    Yumurta ve Yumurta Ürünleri Tebliği yayınladı. Buna göre tavuklar, Avrupa standardında yumurtlatılacak.

2006    Marcos Pontes, uzaya çıkan ilk Brezilyalı astronot oldu.

Bu haberler de ilginizi çekebilir