• DOLAR 32.423
  • EURO 35.127
  • ALTIN 2327.911
  • ...
İNSANLIK O’NUN ÖĞRETİLERİNE MUHTAÇ
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

HABER MERKEZİ

Dünya Çin’den yayılan koronavirüs salgınının pençesinde kıvranıyor. Her geçen gün ölümlerin arttığı, hasta sayısının yüzbinlere ulaştığı bu dönemde bir kez daha görüldü ki Hz. Muhammed’in (S.A.V) sünneti seniyesi ve hadisleri insanlığın muhtaç olduğu değerlerin başında geliyor. Bugün, İslam âlemi başta olmak üzere tüm dünyada temizliğin, helalin, sevginin, merhametin, şefkatin, yardımlaşmanın ne kadar önemli olduğunu ve tüm bu değerlerin tam 1400 sene öncesinden Peygamber Efendimiz tarafından beyan edildiğini bir kez daha öğrenmiş oldu.

ABD BASININDA PEYGAMBER EFENDİMİZİN HADİSLERİNE YER VERİLDİ

Yeni tip koronavirüsün ortaya çıkmasıyla dünya hijyen kurallarını tekrar öğrenmeye başladı. Amerika'da yayın yapan haftalık Newsweek dergisi, bu konu üzerine çok konuşulacak bir haber hazırladı. Dergi, Hz. Muhammed'in (SAV) insanlığa tavsiye ettiği temizlik kurallarını hadisler üzerinden örneklendirerek gündeme getirdi.

HZ. MUHAMMED(sav) ÖRNEĞİ

Haberde, bazı uzmanların salgına karşı temizlik uyarıları aktarılırken, "Bir salgın sırasında başka kimin hijyen ve karantina önerdiğini biliyor musunuz? 1300 yıl önce İslam Peygamberi Hz. Muhammed." ifadeleri kullanıldı.

KARANTİNA TAVSİYESİ

Hz. Muhammed(sav)'in, koronavirüs gibi ölümcül hastalıkları önlemek ve bu gibi salgınlarla mücadele etme konusunda sağlıklı tavsiyelerde bulunduğu belirtildi. İslam Peygamberi'nin, salgın hastalık riskine karşı, ashabına yaptığı bir tavsiyede karantina uygulamasına dikkat çektiği ifade edildi. Newsweek'in haberinde, Hz.Rasulullah'ın konuyla ilgili, "Bir yerde veba salgını duyarsanız, oraya girmeyin; ama veba sizin bulunduğunuz yerde çıkarsa, o yeri terk etmeyin." hadisi, okurlarla paylaşıldı.

"BULAŞICI HASTALIĞI OLANLAR..."

Hz. Muhammed(sav)'in tavsiyelerinin sıralandığı yazıda, Peygamber'in, "Bulaşıcı hastalığı olanlar sağlıklı olanlardan uzak tutulmalıdır." önerisine yer verildi.

TEMİZLİK İMANIN YARISIDIR

Ayrıca Hz. Muhammed(sav)'in, insanları enfeksiyondan koruyacak hijyenik uygulamalara uymaya da teşvik ettiği de hatırlatılarak, "Temizlik, imanın yarısıdır. Uyandıktan sonra ellerinizi yıkayın; uyurken ellerinizin nereye hareket ettiğini bilmiyorsunuz. Yemekten önce ve sonra ellerinizi yıkayınız." tavsiyeleri de aktarıldı.

GEÇMİŞTEN BUGÜNE SALGIN HASTALIKLARA KARŞI PEYGAMBER EFENDİMİZİN TAVRI

Salgın hatalıklar sadece bugünün sorunu değil. Geçmişte de milyonlarca insanı etkilemiş ve insan hayatına mal olmuştu. Peki peygamberimizin salgın hastalıklar konusunda tutumu ne olmuştu? Bilindiği üzere koronavirüs hapşırma ve esneme sırasındaki su damlacıklarının karşıdakine geçmesi ile bulaşan bir salgındır. Efendimiz (sallallahü aleyhi ve sellem)esneme konusunda: “Sizden biriniz esneyeceği zaman elini ağzına koysun; zira zararlı şeyler ağzına girer.” buyurmuştur. Ebû Hüreyre’den(ra) gelen bir rivayete göre “Peygamberimiz (sallallahü aleyhi ve sellem) aksırdığı zaman elini ve elbisesinin bir parçasını ağzına kapatır ve sesini alçaltmaya çalışırdı.” O dönemin salgın hastalıklarından biri de cüzzamdı. Abdullâh b. Ca‘fer’in Resulüllâh Efendimizden naklettiği bir hadisi şerife göre Peygamberimiz, “cüzzamlı bir hasta için yırtıcı hayvandan korkar gibi bundan korkunuz. Bu bir vadiye girerse siz başka vadiye gidin” buyurmuştur.

YİYECEK-İÇECEKLERİN ÖRTÜLÜ OLMASI

Bulaşıcı hastalıklardan korunmak için maske uygulamasının "vazgeçilmez" bir yöntem olduğu bilinen bir gerçek… Ancak bugün sadece yüz ve göz, burun, ağız gibi bazı organların değil, tüm vücudun, baştan ayağa giyilen giysilerle koruma altına alındığına şahit olmaktayız. İşte böylesi bir hassasiyetin gösterildiği günümüzde, "yiyecek ve içeceklerin bulunduğu kapların da örtülmesi", kılıflanması yani maskelenmesi tavsiyesini ihtiva eden bir hadis-i şerif dikkatimizi çekmektedir. Şöyle buyuruyor Sevgili Peygamberimiz (sav): “Yiyecek ve içecek kaplarınızın üzerini örtünüz. Zira yılın bir gecesinde vebâ (bulaşıcı hastalıklar), yeryüzüne iner ve üstü örtülü olmayan tüm yiyecek ve içecek kaplarına girer.”

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir