• DOLAR 32.605
  • EURO 34.77
  • ALTIN 2498.602
  • ...
Van’da fidan satışları başladı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Ağaç dikmenin kimseye zararının olmadığını ifade eden Van'daki fidan satıcıları, aksine ağaç dikmenin büyük sevap olduğunu belittiler.

Sattıkları fidanları İzmir’den getirdiklerini belirten fidancı Ali Bey, “50 gün içerisinde de satışlarını yapıyoruz. Bazı köylerde hâlâ kar bitmiş değil, bazı köylerde de ağaçlar çiçek açmış. Biz de müşterilerin talepleri doğrultusunda fidan satışlarımızı yapıyoruz. Bu işten ekmeğimizi kazanmaya çalışıyoruz.” dedi.

Van’da yetişen meyve ağaçlarından bahseden Bey, “Merkez ve civar köylerinde genel olarak elma ağacından güzel verim alınır. Ceviz ise daha çok Gevaş, Bahçesaray ve Çatak ilçelerinde yetişir. Her fidanın yetiştiği toprak tipi farklıdır. Buna bağlı olarak her toprak tipine göre ağaç dikmemiz gerekiyor. Bu bölgede elma, kayısı, ayva ve çam ağaçlarından genel olarak güzel verim alınır.” ifadelerini kullandı.

“Fidanı dikmeyi bilmek çok önemli”

Ağaç fidanlarının nasıl dikilmesi gerektiği ile ilgili de konuşan Bey şunları söyledi: “Elma fidanını dikerken, önce normal derinlikte bir çukur açılır. Elma fidanının aşılı olan kısmı toprakta kaybolmayacak şekilde dikilir. Aşı kısmı kıble tarafına (güney) gelecek şekilde toprağa dikilir. İnek gübresi ile azot ihtiyacı karşılanır. Fidanın suyu da ihmal edilmezse, 2 yıl içinde meyve vermeye başlar. Hatta bazı meyve fidanları dikildiği sene ürün vermeye başlıyorlar. Bizzat buna şahit oldum.”

Diktikleri fidanlardan verim aldıklarını dile getiren Bey, “Ayrıca biz kendimiz de binlerce fidan diktik, çok iyi de bir verim elde ediyoruz. Fidanı dikmeyi bilmek çok önemli. Eğer bilinçli bir dikim yapılırsa çok güzel yetişir. Ayrıca ağacı diken kişi fazlasıyla sevap alır. Bu dikilen ağaçtan bütün canlılar faydalanıyor. Bunun yanında yeşillik olduğu için de bu dünyanın güzelleşmesine de katkı sunuyor.” ifadelerini kullandı.

“Ağaç insana iyi geliyor”

Ceviz ağacından da bahseden Bey, ceviz ağaçlarının çok verimli ağaçlar olduğunu söyleyerek, çok uzun süre ayakta kalabilen ve sahibi için her zaman yarar sağlayabilen ağaçlar olduğunu kaydetti.

Ağaç fidanlarının aralığından da bahseden Ali Bey, konuşmasına şöyle devam etti: “Ceviz fidanları fiyatları 10 TL ile 25 TL arasında değişiyor. Diğer fidanları da 15 TL’den satıyoruz. Satışlardan da memnunuz. Ama bu sene ortaya çıkan Coronavirus hastalığından dolayı pek satışımız olmuyor. Dükkânlar açık olmadığı için köydeki insanlar çarşıya gelmiyor. Ağacın, yeşilliğin hastalıklara faydaları çok fazla. İnsan bir bahçenin içine otursa, bahçenin havası o insana fayda sağlıyor ve birçok hastalığa da iyi geliyor. Ağaç insana ve doğaya oksijen sağlıyor.”

“Van’da insanların para kazanacağı meyveler ceviz ve kirazdır”

Ceviz ve kirazın Van’da güzel yetiştiğini ifade eden Ahmet Erçetin adlı fidan satıcı, bunların dışında kayısı, şeftali gibi meyvelerin de bu bölgede yetiştirilebileceğini belirtti.

Alınan fidanın nasıl dikileceği ile ilgili de bilgi veren Erçetin, fidana verilecek suyun akşam saatlerinde verilmesinin fidan için daha iyi olacağını söyledi.

Kurak yerlere dikilebilecek fidanların da olduğunu belirten Erçetin, sedir çamı ve karaçamın sağlam ağaçlar olduklarını ve pek su ihtiyacı hissetmediklerini ifade etti.

İnsanların stresten uzak durmaları için ağaçlarla ilgilenmesi gerektiğini ifade eden Erçetin, ağaçların hiç kimseye zararlarının olmadığını vurguladı.

Erçetin, fidan satışlarının 2 ay süreceğini, fidan almak isteyenlerin elini çabuk tutmaları gerektiğini söyledi.(İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir