• DOLAR 32.556
  • EURO 34.904
  • ALTIN 2421.381
  • ...
`Zabıta Ekipleri Pazarcıları Darp Etti`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
 DİYARBAKIR- Diyarbakır merkez Yenişehir Belediyesi zabıta ekipleri TOKİ Üçkuyular mevkiinde aile geçimini pazarcılık yaparak sağlayan pazarcıların mevcut yerlerini iptal edip kendilerine başka yer tahsis etmeye çalışmasından sonra, tahsis ettikleri yeni yer için her bir pazarcıdan 7 bin 500 Lira istedikleri iddia edildi. Yenişehir Belediyesi Başkanvekili Zeki Doğru ise iddiaların asılsız olduğunu belirtti.
 
Zabıta Ekiplerinin Pazarcıları Coplaması Sonucu Çok Kişi Yaralandı
Sökonusu paranın çok yüksek bir rakam olduğunu dile getiren pazarcılar, parayı vermediklerinden dolayı Yenişehir Belediyesi Zabıta ekipleri tarafından 3 haftadır pazar yerine sokulmadığı belirtildi. Pazarcılar, bundan dolayı Yenişehir Belediyesi Zabıta Ekiplerinin kendilerine copları ile saldırdığını ve bu saldırı sonucunda çok kişinin yaralandığını dile getirdi.
 
Pazarcılık yaparak aile geçimini sağlayan Nurettin Özcan, "Daha önce pazar yerimiz Eğitim ve Araştırma Hastanesi yolu üzerindeydi. TOKİ sakinlerinden kimse bulunduğumuz yere gelemiyordu. TOKi sakinlerinin isteği üzerine şu anki yerimize geldik. Her şeyimizi ayarladık ve güzel bir düzen vererek pazar yerimizi rayına oturttuk. Tezgahlarımız büyük olduğu için bize tahsis edilen 2 metrelik yer dar geliyor. Çünkü her bir dezgehte ya baba oğul ya da iki kardeş ortağız."
 
Bu gerginlikten dolayı her bir pazarcının bir iki milyar zarara uğradığını ifade eden Nuretin Özcan, "Biz direndiğimizde ise zabıtalardan bazıları gelip `Vur bizi vur bizi` cümlelerle proveke etmek istediler. Bizde dedik hayır bu şekilde olmaz kavga falan kabul etmiyoruz. Daha sonra 40-50 kişilik zabıta ekibi gelip başımıza üşüştüler. Kendilerine herhangi bir girişimimiz olmadığı halde bizi coplarlarla dağıtmaya başladılar. Saldırı sonucu başta temsilcimiz olmak üzere çok arkadaşımız yaralandı" dedi.
 
Belediyenin kendilerine teklif edilen yerin oldukça dar olduğunu ifade eden pazarcılar, kendilerinden 4 bin lira peşin istendiğini geri kalan paranın ise takside bağlanacağını söylediler.
Sorunlarımızı Anlatacak Bir Yetkili Bulamıyoruz

Türkiye ve Diyarbakır`ın hiçbir yerinde böyle bir durumun sözkonus olmadığını dile getiren sempt pazarcıları, sorunlarını anlatmada yetkili bulmadıklarından da sitem ederek, "Sonuçta bizde halkız, her ay 500 lira vermeye razıyız ama yeter ki indirme gidilsin bunun da 3000 bin lira olması gerekir" ifadelerine yer verdiler.
 
57 Yaşındaki Pazarcıyı Darp Ettiler
Zabıta ekiplerinin 57 yaşındaki şâhısı da darp ettiğini dile getiren esnaf, belediyenin pazar yerine yapacağı masrafın bu meblağın çok altında kaldığını söyledi.
 
Yaklaşık 100 pazarcı için yer ayrıldığını dile getiren değer bir pazarcı Remzi Güneş ise, "Biz pazarcılar olarak bu parayı ödeyemiyoruz ama belediye fiyatları düşürür ve taksit imkanı sunarsa bize, yine ödeyeceğimizi belirtiyoruz. Yoksa bir tezgâh kimseye yetmiyor iki tane alanda 15 bin TL nasıl öder, zaten 15 bin TL param olsa kendime başka iş yapardım" diyerek belediyenin uygulamasına tepki gösterdi.
 
Her Bir Esnaf 1-2 Milyar Zarar Etti
Remzi Güneş, Belediyenin bundan bir ay önce de pazarcıların tezgâhlarına açmalarına izin vermediğinden dolayı pazarcıların tüm mallarının ellerinden kaldığını ve zarar ettiğini belirterek, Bundan dolayı milyarlarca malzeme çöpe gitti. Belediye bugünde aynısını yapıyor herkesin malzemesi çöpe gidecek. Belediye yetkilileri bize tuzak kuruyor. Belediye Zabıta Ekipleri bütün bunlarla da yetinmeyip bizleri dövüp hastanelik ettiler" iddiasında bulundu.
 
Esnafın sözkonusu iddiaları üzerine kendisiyle görüştüğümüz Yenişehir Belediyesi Başkanvekili Zeki Doğru ise, pazarcılardan 7 bin 500 lira almalarının sözkonusu olmadığını belirterek, yasalarda yapılan bir değişikle artık pazar yerlerine de yeni bir düzenleme getirileceğini söyledi. Doğru, TOKİ Üçkuyular semtinin yeni bir yerleşim yeri oluğunu bundan dolayı da buradan başlayarak Diyarbakır`a modern sempt pazarı yerlerini yapacağını ifade ederek, kapalı bir sempt pazarı yapacaklarını söyledi.
 
Daha sonra, tüm Diyarbakır`a bu düzeni yayacaklarını sözlerine ekleyen Doğru, bu çalışmanın belediyenin gücünü aştığından dolayı esnaftan bir miktar paranın alacağını kaydetti.
(Osman İçli-Sait Adiyaman-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir