• DOLAR 32.591
  • EURO 34.808
  • ALTIN 2511.246
  • ...
Petrol Devleri Arasında Anlaşmazlık
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Petrol fiyatlarındaki artışın küresel ekonomideki toparlanmayı sekteye uğrattığı görüşlerinin dile getirildiği ve akaryakıt enflasyonunu kontrol altına almak isteyen petrol tüketicisi ülkelerin, petrol üreticisi ülkelere baskıları artırdığı bir dönemde OPEC üyeleri Viyana`da toplandı.

Dünyanın en büyük petrol ihracatçısı Suudi Arabistan liderliğindeki Kuveyt ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) gibi Körfez Arap ülkelerinin yanı sıra Nijerya ve Cezayir petrol üretiminin artırılmasını savunuyor. Körfez Arap ülkelerinin delegelerine göre, Suudi Arabistan yönetimi OPEC üyelerini petrol üretimini günlük 1,5 milyon varil artırma konusunda ikna etmeyi umuyor.

Buna karşın OPEC`in iki numaralı üreticisi İran ile Venezuela, Ekvador, Irak ve Angola petrol üretimin artırılmasına ihtiyaç olmadığı görüşünde. Bu ülkelerin tamamı petrolün varil fiyatının 100 doların üzerinde olmasını istiyor.

OPEC üyelerinden görüş bildirmeyen Katar`ın Körfez ülkelerine destek vermesi beklenirken, Libya`nın temsilcisi Omran Abukraa`nın henüz Viyana`ya ulaşmadığı belirtildi.

İran ve Venezuela`nın petrol üretimine en sert muhalefeti yapması bekleniyor ancak OPEC`in dönem başkanı İran`ın petrol bakanlığına vekalet eden Muhammed Ali Abadi toplantının açılışında gazetecilere yaptığı açıklamada uzlaşıcı bir dil kullandı.

Ali Abadi, ``İran OPEC`in bir üyesi ve çoğunluğun kararına uyacak`` dedi.

Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez ise ``Şu anda üretimin artırılması görüşüne katılmıyoruz, piyasada dengeyi güçlendirmeye devam etmeliyiz ve adil fiyatları savunmalıyız`` diye konuştu.

BAE Petrol Bakanı Muhammed Bin Dhaen El-Hamli, ``Daha fazla petrole ihtiyaç olursa daha fazla petrol tedarik edeceğiz`` ifadesini kullandı.

Küresel petrol üretiminin yüzde 40`ını karşılayan OPEC, küresel ekonomik kriz sırasında petrol fiyatlarındaki düşüşün önüne geçmek için Aralk 2008`de günlük petrol üretimini 24,84 milyon olarak belirlemişti. OPEC`in, nisan ayında günlük petrol üretimi ise 26,33 milyon varil oldu.

PETROL FİYATI

Uluslararası piyasalarda ABD ham petrolünün varil fiyatı 99 doların altında ve Londra Brent tipi ham petrolün varil fiyatı 116 dolar seviyesinde işlem görüyor.

Asya`daki işlemlerde ABD ham petrolünün varil fiyatı temmuz ayı teslimi düne göre 64 sent düşerek 98,45 dolardan, Londra Brent tipi ham petrolün varil fiyatı temmuz ayı teslimi de düne göre 37 sent düşerek 116.41 dolardan satılıyor.

Ajanslar


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir