• DOLAR 32.324
  • EURO 35.087
  • ALTIN 2299.689
  • ...

İGİAD Başkanı Şükrü Alkan, araştırmayla İstanbul’da yaşayan evli ve 2 çocuklu bir ailenin asgari geçim şartlarını sağlayabilmesi için gerekli ücretin 2013 yılı için bin 495 TL olarak belirlendiğini söyledi.

Dernek bünyesinde bulunan Asgari Geçim Ücreti Komisyonu tarafından her yıl kasım ayında yapılan araştırmanın sonuçları aralık ayında açıklanıyor. İGİAD merkez binasında yapılan basın toplantısıyla yeni yılın asgari geçim ücretini açıklayan İGİAD Başkanı Şükrü Alkan, İstanbul şartlarına 2 çocuklu bir ailenin geçinebilmesi için gerekli olan geçim ücretinin araştırıldığını söyledi. Alkan, araştırmanın gıda, kira, elektrik, su, yakıt, haberleşme, ulaşım, eğitim, giyim, ilaç, ev eşyası ve temizlik harcamalarını içeren giderlerin ele alınarak yapıldığını aktardı.

2013 yılı için yapılan anket çalışmasına bine yakın iş görenin katıldığını kaydeden Alkan, “Biz bu yıl Asgari Geçim Ücreti’ni bin 495 TL olarak tespit ettik. Kasım ayında yapmış olduğumuz bir anket araştırması ile bu rakamı bulduk. 2013 yılı itibariyle bin 495 TL’lik rakamın içinde en yüksek harcama kalemlerini mutfak, kira ve ulaşım giderleri oluşturuyor. Sırasıyla mutfak 380 TL, kira 480 TL, elektrik 60 TL olarak belirlendi.” diye konuştu. Türkiye’de asgari geçim ücretini açıklamanın yılbaşını bulduğunu dile getiren Alkan, hazırladıkları Asgari Geçim Ücreti (AGÜ) raporunu hükümetin açıkladığı rakama alternatif olarak sunduklarını kaydederek, konuşmasına şöyle devam etti:

“Bunu baz alarak hem üyelerimize tavsiye ediyoruz hem de İstanbul kamuoyunu bilgilenirmiş oluyoruz. Bu anlamda iş dünyasına referans olarak sunuyoruz. Tabi ki takdir kamuoyunundur. Ama bizim gönlümüz en azından iki çocuklu olan bir ailenin geçinebilecek rakam olması ve uygulama noktasında da pratiğe geçmesinden yanadır.”

İş ortamında daha fazla güven ve huzurun sağlanması için sosyal paylaşımın adil olması gerektiğini vurgulayan Şükrü Alkan, insanın fiziki değil sosyal ihtiyaçlarının da karşılanabildiği bir ücret modeline ihtiyaç duyulduğunu, insani ücretin belirlenmesinde aile, bölge, sektör, sosyal hayat değişkenlerinin de göz önüne alınması tavsiyesinde bulundu. İnsani ücretin hesaplanmasında uygulanan çeşitli ücret tespit çalışmalarının dikkate alınması önerisinde bulunan İGİAD Başkanı, dernek tarafından 2008 yılından bu yana yapılan AGÜ çalışmalarını örnek gösterdi.
Toplantıya dernek üyelerinin yanı sıra bir çok akademisyen katıldı.